Sivu 6 / 8 EnsimmäinenEnsimmäinen ... 2345678 ViimeisinViimeisin
Näytetään tulokset 76-90/118

Viestiketju: Ideapark - syöpä joka leviää...

 1. #76

  Liittynyt
  14.07.2005
  Sijainti
  koti: Espoo/työ: Helsinki
  Viestejä
  5908

  oletus Vs: Ideapark - syöpä joka leviää...

  Lainaus Alunperin kirjoittanut kemkim Näytä viesti
  Kansakoulupohjainen bisnesmies toistelee vain, kuinka on ekologista, kun ei tarvitse ajaa liikkestä toiseen, vaan saa kaiken saman katon alta. Mitään järkevää ei tämän herran suusta tule, vaan valmiita liturgioita ja valitusta siitä, kun ei saa sitä mitä haluaa.
  Mielestäni myös pääministeri Matti Vanhasen mielipiteet tästä asiasta paljastaa joko sen, että hän ei ymmärrä erityisen hyvin tämäntyyppisten kauppakeskittymien vaikutuksista liikenteeseen tai ylipäänsä Helsingin seudun elinkeino- ja asutusrakenteesta, tai sitten hän ihan tarkoituksella suhtautuu välinpitämättömästi koko pääkaupunkiseutuun ja sen asukkaisiin.

  t. Rainer

 2. #77

  Liittynyt
  31.01.2006
  Viestejä
  2686

  oletus Vs: Ideapark - syöpä joka leviää...

  Lainaus Alunperin kirjoittanut R.Silfverberg Näytä viesti
  Mielestäni myös pääministeri Matti Vanhasen mielipiteet tästä asiasta paljastaa joko sen, että hän ei ymmärrä erityisen hyvin tämäntyyppisten kauppakeskittymien vaikutuksista liikenteeseen tai ylipäänsä Helsingin seudun elinkeino- ja asutusrakenteesta, tai sitten hän ihan tarkoituksella suhtautuu välinpitämättömästi koko pääkaupunkiseutuun ja sen asukkaisiin.
  Jep. Pisti pitkästä aikaa ihan vihaksi se Vanhasen blogikirjoitus. Herra pääministeri kirjoittaa kauniisti pikkukaupunki-idyllistä jossa kaikki on lähellä, eli viiden kilometrin (?!) säteellä, mutta mitä ihmeen tekemistä tällä on 40 hehtaarin parkkipaikan keskellä sijaitsevan ostoskeskuksen kanssa?

  Eniten minua kuitenkin sieppasi seuraava järjenjuoksu: Pääkaupunkiseudulla on keskimäärin pitkät työmatkat koska kaupunki on niin iso (totta), tämä on epäekologista koska liikenne tuottaa päästöjä, joten työpaikkojen pitäisi sijaita siellä missä ihmisetkin asuu. Tämä toteutuu parhaiten pienellä paikkakunnalla.

  Tämä on luokatonta populismia. Teknistyvä taloutemme ja sen tehokkuuden kasvu perustuu erikoistumiseen, erikoistuminen taas edellyttää isoja työssäkäyntialueita. En jaksa uskoa että yksi valtakunnan talouden kärkinimistä ei tietäisi tätä.

  Nimenomaan pääkaupunkiseudulla työvoiman erikoistumisaste, ja siten myös tuottavuus, on korkeaa. Suurin osa tuntemistani ihmisistä toimii sellaisissa tehtävissä että niitä ei ylipäänsä voi olla olemassa pienemmillä paikkakunnilla. Ainakin IT-alalla tuskaillaan sitä että Helsinkikin on vähän turhan pieni, ja Vanhanen (sekä pihalla oleva osa kaupunkisuunnitelijoista) haluaa pilkkoa sen pienempiin osiin?!

  Vaikkapa kuormantasauskytkimet joita käytetään kaikissa verkkopalveluissa on pieni ja mahdollisimman kriittinen komponentti, jonka erikoisosaajia on suomessa muutamia kymmeniä. Jos minä tarvitsen sellaisen töihin, Helsingistä semmoisen kaverin löytää, Oulusta ehkä, Tampereelta mahdollisesti ja muualta tuskin. Tämä rajaa tehokkaasti sen missä voin yritystoimintaani harjoittaa. Jos firmani olisi jossain Sotkamossa, ja saisin sinne houkuteltua yhden tuollaisen erikoisosaajan, niin mitä teen kun hän sairastuu, vaihtaa työpaikkaa ja muuttaa pois, tai pyytää 300% palkankorotusta?

  Suuri osa varsinkin teknisen puolin hommista on tuon tapaista erikoisosaamista vaativia, ja sama pätee yhä enemmän talouden, hallinnon, terveydenhoidon, jne. alalla. Suomessa taitaa olla useita kirurgian erikoisaloja joidenka osaajia ei ole edes kymmentä, miten Vanhanen haluaisi hajauttaa esimerkiksi nämä kirurgian yksiköt tuhannelle paikkakunnalle? Montako pätevää liikennesuunnittelijaa muuten esimerkiksi Joensuusta löytyy?

  Ja mitä tulee liikenteen päästöihin, ei se nyt pelkistä kilometreistä ole kiinni, kun on riittävä väestötiheys niin voidaan tehdä raideliikennettä tai ylipäänsä joukkoliikennettä. Vanhanen myös huomauttaa että Nurmijärvi saa kaukolämpönsä uusiutuvista, Helsinki hiilestä. Jos nyt tarkkoja ollaan, niin Helsigin Energia käyttää kai eniten maakaasua, mutta kuitenkin esimerkiksi Loviisa tuottaa kaukolämpönsä polttoöljyllä. Eli mitä ihmeen tekemistä tällä on kaupungin koon kanssa? Se tupa jossa Suomenmaata luetaan lämpenee todennäköisesti hiilellä, joka on poltettu lauhdevoimalassa ja sitten siirretty sähkönä tupaan...

 3. #78
  janihyvarinen avatar
  Liittynyt
  18.08.2006
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  2311

  oletus Vs: Ideapark - syöpä joka leviää...

  En ole lukenut Vanhasen blogia, enkä muutenkaan ole ko. henkilön hengenheimolaisia, mutta kommentoin silti hieman näitä näkökohtia:

  Lainaus Alunperin kirjoittanut teme Näytä viesti
  Teknistyvä taloutemme ja sen tehokkuuden kasvu perustuu erikoistumiseen, erikoistuminen taas edellyttää isoja työssäkäyntialueita. En jaksa uskoa että yksi valtakunnan talouden kärkinimistä ei tietäisi tätä.

  Nimenomaan pääkaupunkiseudulla työvoiman erikoistumisaste, ja siten myös tuottavuus, on korkeaa. Suurin osa tuntemistani ihmisistä toimii sellaisissa tehtävissä että niitä ei ylipäänsä voi olla olemassa pienemmillä paikkakunnilla. Ainakin IT-alalla tuskaillaan sitä että Helsinkikin on vähän turhan pieni, ja Vanhanen (sekä pihalla oleva osa kaupunkisuunnitelijoista) haluaa pilkkoa sen pienempiin osiin?!
  Minusta tämä on hieman väärä päätelmä. Erikoistuminen on trendi, mutta mikä takaa, että juuri Helsinki on massaltaan riittävä? Itsekin sanot, että sielläkin on vaikeaa löytää tiettyjä erikoisasiantuntijoita. Lontoo, New York tai piilaakso peittoavat massassa Helsingin mennen tullen.

  Jos erikoistuminen jatkuu, voi olla että jollakin kapealla alalla on vain muutama asiantuntija koko maailmassa. Eräillä bioaloilla tämä saattaa olla totta jo nykyään. Mikä on todennäköisyys, että tällainen lahjakkuus löytyy Helsingistä tai Suomesta?

  Lainaus Alunperin kirjoittanut teme Näytä viesti
  Vaikkapa kuormantasauskytkimet joita käytetään kaikissa verkkopalveluissa on pieni ja mahdollisimman kriittinen komponentti, jonka erikoisosaajia on suomessa muutamia kymmeniä. Jos minä tarvitsen sellaisen töihin, Helsingistä semmoisen kaverin löytää, Oulusta ehkä, Tampereelta mahdollisesti ja muualta tuskin. Tämä rajaa tehokkaasti sen missä voin yritystoimintaani harjoittaa. Jos firmani olisi jossain Sotkamossa, ja saisin sinne houkuteltua yhden tuollaisen erikoisosaajan, niin mitä teen kun hän sairastuu, vaihtaa työpaikkaa ja muuttaa pois, tai pyytää 300% palkankorotusta? [...] Montako pätevää liikennesuunnittelijaa muuten esimerkiksi Joensuusta löytyy?
  Otetaanpas vähän etäisyyttä tähän. Jos haluaisin töihin superasiantuntijan Helsingin ulkopuolella, niin en välttämättä olettaisi, että sellainen löytyy juuri omasta kylästä. Ehkä naapurikylästä löytyy eläinlääkäri, jos omasta ei enää löydy? Ehkä lähikaupungista löytyy jonkinlainen TCP/IP-asiantuntija? Ja jos haluan kuormantauskytkinasiantuntijan, ehkä sellainen löytyy jostain Suomen suurista kaupungeista? Tai maailmanluokan brändäys- ja käytettävyysasiantuntija, ehkä ulkomailta?

  Pointti on, että Helsingin ulkopuolella suomalaiset firmat tajuavat jo, että työnjaon koko ajan edetessä ei voi olettaa että joka alan asiantuntijoita jonottaa ovella päästäkseen töihin. Kompetenssit on hankittava sieltä mistä niitä saa, verkottumalla.

  Sotkamo voisi olla ihan hyväkin paikka pitää muutaman työntekijän koodari-sivutoimipistettä, jos firman pääpaikka olisi vaikka Jyväskylässä, Ylivieskassa -- tai Helsingissä. Javaa ja muutahan opetetaan nykyään kai jo peruskoulussa tai viimeistään joka niemennotkon ja saarelman ammattikorkeassa. Jos Sotkamossa joku saisi tuollaisen koulutustaan vastaavan työpaikan, niin veikkaan että olisi aika lojaali työnantajalleen. Jatkuva vaihtaminen työstä toiseen ja ylisuuret palkkavaateet ovat Helsingin seudun ongelma, joihin ei välttämättä törmää pienemmillä paikkakunnilla: eipä juuri edes Tampereella, pienemmistä puhumattakaan. Ja jos ihminen on sellaiselta kotoisin, ei välttämättä halua ikinä edes muuttaa muualle.

  On sitäpaitsi vähän harhaista kuvitella, että kaikki Suomen kuormantasauskytkinasiantuntijat haluaisivat välttämättä asua Helsingissä. Joku erikoinen yksilö voi haluta asua Vihdin Nummelassa, Nurmijärvellä tai vaikka Sotkamossa. Kompetenssi kun ei synny asuinpaikasta vaan opiskelusta ja tekemisestä (joku voi vaikka opiskella Otaniemessä, käydä kääntymässä piilaaksossa työkokemusta hankkimassa ja palata sitten huippuasiantuntijana kotipaikkakunnalle Rymättylään perustamaan perhettä). Jos haluaisin sellaisen töihin, selvittäisin kyllä suostuisiko henkilö tekemään etätyötä kotipaikkakunnaltaan. Yllättävän moni tehtävä hoituisi ihan hienosti niin. Ja jos Sotkamon kaveri laittaa hanskat tiskiin, voisin palkata tilalle jonkun toisen vaikka Savonlinnasta.

  Tavallaan koko Suomi pitäisi nähdä yhtenä työssäkäyntialueena (ja moni firma kohtelee jo nyt koko Eurooppaa samana organisaationa), tosin työssäkäyntialue pitäisi määritellä siten, että päivittäinen käyminen työpaikalla ei olisi avainkriteeri. Puhelin- ja videokonferenssit, sähköposti yms. mahdollistavat tehokkaan työnteon myös etänä, mikä lisäksi lienee kaikkein ympäristöystävällisin työskentelytapa.

  Verkostoitumalla maantieteellisesti laajalle alueelle yritys saa käyttöönsä paljon suuremman lahjakkuus- ja taitoreservin kuin keskittymällä yhteen, vaikka kuinka isoon kaupunkiin. Tällainen verkostoituminen myös kansallisten rajojen yli takaa myös sen, että suomalaiset firmat saavat jatkossakin käyttöönsä parhaan asiantuntemuksen -- sittenkin kun ei edes Helsinki yksin ole riittävän iso ylläpitääkseen riittävää populaatiota kapean alan erikoisasiantuntijoita.

  Ai niin, se joensuulainen liikennesuunnittelija... Eihän sitä tiedä, vaikka Joensuussa asuisi joku huippuliikennesuunnittelija. Jos asuu, niin tuskin ainakaan tekee työtä vain Joensuussa ja Joensuuta varten vaan todennäköisemmin myy työnsä useammalle eri paikkakunnalle, ehkä jopa kansainvälisesti. Ja jos Joensuuhun kaivataan liikennesuunnittelua, niin ei kai kaikkea työtä ole pakko antaa fyysisesti omassa kaupungissa asuvalle, jos tuo huippu on silloin kiireinen muualla? (No joo, liikennesuunnittelu on ehkä vähän spesiaali tapaus, kun siinä puhutaan kaupunkirakenteesta itsestään ja paikallistuntemuksella voi olla merkitystä, mutta noin periaatteessa.)
  Viimeisin muokkaaja janihyvarinen; 14.05.2008 kello 15:44.

 4. #79

  Liittynyt
  14.07.2005
  Sijainti
  koti: Espoo/työ: Helsinki
  Viestejä
  5908

  oletus Vs: Ideapark - syöpä joka leviää...

  Lainaus Alunperin kirjoittanut janihyvarinen Näytä viesti
  Pointti on, että Helsingin ulkopuolella suomalaiset firmat tajuavat jo, että työnjaon koko ajan edetessä ei voi olettaa että joka alan asiantuntijoita jonottaa ovella päästäkseen töihin. Kompetenssit on hankittava sieltä mistä niitä saa, verkottumalla.

  Sotkamo voisi olla ihan hyväkin paikka pitää muutaman työntekijän koodari-sivutoimipistettä, jos firman pääpaikka olisi vaikka Jyväskylässä, Ylivieskassa -- tai Helsingissä. Javaa ja muutahan opetetaan nykyään kai jo peruskoulussa tai viimeistään joka niemennotkon ja saarelman ammattikorkeassa. Jos Sotkamossa joku saisi tuollaisen koulutustaan vastaavan työpaikan, niin veikkaan että olisi aika lojaali työnantajalleen.
  Tässä on vain yksi sellainen ongelma miksi se ei suuremmassa mittakaavassa onnistu: Jos tarvitaan vain java-koodaria, sen työn voi ostaa vaikka Romaniasta tai Intiasta, jossa työvoima on halvempaa kuin täällä, ja sitä on tarjolla enemmän kuin täällä. Sotkamolainen koodari on heikommassa asemassa kuin helsinkiläinen tai tamperelainen, koska hänellä on pitkä matka pomon luokse, ja pomo ei halua kovin mielellään matkustaa joka viikko tai edes kerran kuukaudessa Hesasta tai Tampereelta Sotkamoon järkkäämään juuri hänelle töitä. Tiedän, että on olemassa etätyömahdollisuudet, mutta ne edellyttävät että työntekijät ovat ns itseohjautuvia, eli jos töitä ei riitä, hän hankkii itselleen seuravan keikan, tai tulee pomon luokse ja sitten katsotaan mitä töitä löytyy.

  Suomessa voi ulkoistaa suuremmassa mittakaavassa pikkupaikkakunnille teollisuus- tai elintarviketuotantoketjun ulkopuolelta vain rutininomaista työtä kuten kirjanpitoa ja puhelinpalvelutyötä, ja edellytäen että tarvitaan suomen kielen taitoa. Heti kun suomenkielen taitoa ei vaadita, niin senkin työn voi teettää maamme rajojen ulkopuolella. Ja niin isot firmat joilla on maailmanlajuinen alihankintaverkosto juuri tekevät.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut janihyvarinen Näytä viesti
  Ai niin, se joensuulainen liikennesuunnittelija... Eihän sitä tiedä, vaikka Joensuussa asuisi joku huippuliikennesuunnittelija. Jos asuu, niin tuskin ainakaan tekee työtä vain Joensuussa ja Joensuuta varten vaan todennäköisemmin myy työnsä useammalle eri paikkakunnalle, ehkä jopa kansainvälisesti. Ja jos Joensuuhun kaivataan liikennesuunnittelua, niin ei kai kaikkea työtä ole pakko antaa fyysisesti omassa kaupungissa asuvalle, jos tuo huippu on silloin kiireinen muualla? (No joo, liikennesuunnittelu on ehkä vähän spesiaali tapaus, kun siinä puhutaan kaupunkirakenteesta itsestään ja paikallistuntemuksella voi olla merkitystä, mutta noin periaatteessa.)
  Tässä lähdetään taas siitä olettamuksesta että suunittelija on alansa huippu. Miten varmaa on, että juuri huippujätkät ja mimmit haluavat asua ympärivuotisesti juuri pikkupaikkakunnalla? Ja toisaalta jos maailmassa on vain muutama jonkun alan huippuasiantuntija, niin sillä ei ole väliä missä he asuvat, asukoot vaika kuussa, se joka tilaa heidän työnsä yleensä maksaa matkakustannukset.

  Perusongelma on, että missä suurten massojen, jotka ovat alallaan keskinkertaisuuksia, kannattaa asua? Sellaiset Virtaset, Smithit ja Dupontit joilla on vain yksi perustutkinto jolla ei erotu juuri massasta, ja jotka ovat useimmiten perheellisiä, ja puoliso ei vältämättä saman alan ihminen, mutta joka haluaisi kanssa tehdä töitä eikä olla välttämättä loppuiän kotiäiti tai -isä.

  Mä en keksi optimaalisempaa paikkaa kuin suurehkot kaupungit, ei tarvitse olla Lonton tai New Yorkin tasoa, vaan Stadi tai Manse riittää, mutta ei juuri sen alle. Paras jos on yliopistoja ja monipuolisia oppilaitoksia eri aloille ja uudelleenkoulutusmahdollisuus, jos jostain syystä oma ala alkaa tympiä tai työt ykskaks loppuvat.

  t. Rainer

 5. #80

  Liittynyt
  26.09.2006
  Sijainti
  Helsinki, Punavuori
  Viestejä
  3812

  oletus Vs: Ideapark - syöpä joka leviää...

  Lainaus Alunperin kirjoittanut janihyvarinen Näytä viesti
  Minusta tämä on hieman väärä päätelmä. Erikoistuminen on trendi, mutta mikä takaa, että juuri Helsinki on massaltaan riittävä?

  Yleisesti maailmalla 1-2 miljoonan asukkaan kaupunkeja pidetään erikoistumisen kannalta aika hyvinä. Tuon kokoinen kaupunki pystyy pitämään yllä tieteen ja tekniikan osaamista, jolla on yhtään laajempaa kysyntää.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut janihyvarinen Näytä viesti
  On sitäpaitsi vähän harhaista kuvitella, että kaikki Suomen kuormantasauskytkinasiantuntijat haluaisivat välttämättä asua Helsingissä. Joku erikoinen yksilö voi haluta asua Vihdin Nummelassa, Nurmijärvellä tai vaikka Sotkamossa.

  Nummela ja Nurmijärvi voidaan laskea Helsinkiin, kun kaupunki käsitetään työssäkäyntialueena.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut janihyvarinen Näytä viesti
  Pointti on, että Helsingin ulkopuolella suomalaiset firmat tajuavat jo, että työnjaon koko ajan edetessä ei voi olettaa että joka alan asiantuntijoita jonottaa ovella päästäkseen töihin. Kompetenssit on hankittava sieltä mistä niitä saa, verkottumalla.

  Minä ilmaisisin tuon eri tavalla. Eli niin, että Helsinki - Tampere akselin ulkopuolella on usein suuria vaikeuksia löytää riittävän erikoistumisasteen asiantuntijoita. Ja jos sopivia asiantuntijoita löytyy, heidän paikalliset työmarkkinansa ovat hyvin ohuet, eli vaihtoehtoisia työmarkkinoita ei vaan ole.

  Erikoistuneelle työntekijälle sijoittuminen pienelle paikkakunnalle aiheuttaa niin suuren henkilökohtaisen riskin että erikoistuneet työntekijät alitajuisesti välttävät asettumista alueille, joissa työttömyys tarkoittaa paikkakunnan tai ammatin vaihtopakkoa.

  Toki Helsingistäkin joudutaan verkottumalla hakemaan osaamista kauempaa, silloin sitä joudutaan hakemaan ulkomailta.

 6. #81
  janihyvarinen avatar
  Liittynyt
  18.08.2006
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  2311

  oletus Vs: Ideapark - syöpä joka leviää...

  Lainaus Alunperin kirjoittanut R.Silfverberg Näytä viesti
  Suomessa voi ulkoistaa suuremmassa mittakaavassa pikkupaikkakunnille teollisuus- tai elintarviketuotantoketjun ulkopuolelta vain rutininomaista työtä kuten kirjanpitoa ja puhelinpalvelutyötä, ja edellytäen että tarvitaan suomen kielen taitoa. Heti kun suomenkielen taitoa ei vaadita, niin senkin työn voi teettää maamme rajojen ulkopuolella. Ja niin isot firmat joilla on maailmanlajuinen alihankintaverkosto juuri tekevät.
  Kokemukset kaukoulkoistuksista eivät ole vain ruusuisia isoissakaan firmoissa. Kulttuurierot ovat merkittäviä silloinkin kun kielellä ei ole väliä. Uskoisin että jossain vaiheessa tämä trendi taittuu. Ei tosin niin että kaikki palaisi takaisin Suomeen vaan niin että myös managementtia ja oikeasti luovaa työtä tehdään ainakin jossain määrin hajautetusti.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut R.Silfverberg Näytä viesti
  Perusongelma on, että missä suurten massojen, jotka ovat alallaan keskinkertaisuuksia, kannattaa asua? Sellaiset Virtaset, Smithit ja Dupontit joilla on vain yksi perustutkinto jolla ei erotu juuri massasta, ja jotka ovat useimmiten perheellisiä, ja puoliso ei vältämättä saman alan ihminen, mutta joka haluaisi kanssa tehdä töitä eikä olla välttämättä loppuiän kotiäiti tai -isä.

  Mä en keksi optimaalisempaa paikkaa kuin suurehkot kaupungit, ei tarvitse olla Lonton tai New Yorkin tasoa, vaan Stadi tai Manse riittää, mutta ei juuri sen alle. Paras jos on yliopistoja ja monipuolisia oppilaitoksia eri aloille ja uudelleenkoulutusmahdollisuus, jos jostain syystä oma ala alkaa tympiä tai työt ykskaks loppuvat.
  Periaatteessa olet ihan oikeassa. Sotkamo on tietysti jossain määrin asian kärjistämistä. Tässä keskustelussa tärkeää onkin oikea fokus: jos argumentoidaan että vain Helsingissä voi olla huippuja, niin se ei pidä paikkaansa. Huippuja voi olla missä vain, ja todelliset huiput voivat itse valita missä haluavat asua. Sen sijaan kohtuuhyvin koulutettua massaa löytyy runsaasti Helsingistä, tosin sitä löytyy myös muista Suomen suurista kaupungeista. Näissä kaikissa voi elää hyvää elämää. Silti ennakkoluulottomasti ajatteleva firma saattaa löytää sellaisen toimintamallin, että pystyy rekrytoimaan pikkupaikkakunnilta hyvin koulutettua, tehtävään sopivaa ja lojaalia työvoimaa.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut petteri Näytä viesti
  Yleisesti maailmalla 1-2 miljoonan asukkaan kaupunkeja pidetään erikoistumisen kannalta aika hyvinä. Tuon kokoinen kaupunki pystyy pitämään yllä tieteen ja tekniikan osaamista, jolla on yhtään laajempaa kysyntää.
  Tämä on empiirinen havainto, mutta johtopäätösten teko siitä on politiikkaa. Tarkoittaako tämä esimerkiksi sitä, että jos maassa on yksi noin miljoonan asukkaan työssäkäyntialue, pari noin 300-400 tuhannen asukkaan työssäkäyntialuetta, yksi noin 200 tuhannen asukkaan työssäkäyntialue ja nippu pienempiä alueita, niin vain sitä suurinta kannattaa kehittää?

  Näkemykseni on, että myös ainakin nuo 200 tuhannen asukkaan ja suuremmat työssäkäyntialueet ovat paitsi elinkelpoisia myös tarjoavat maailmanluokassa riittävän potentiaalin työvoiman erikoistumisen, erityisesti verkostoitumalla tehokkaasti keskenään. Ja jos tuo miljoona-alue on mukana verkostossa, voidaan oikeasti vaikuttaa maailmanlaajuisesti ainakin osalla erikoisaloista.

  Maantieteelliset välimatkat ovat tietysti pieni este, mutta eivät mitään ylitsepääsemätöntä. Yhteistyö yhden kaupungin sisällä voi olla ihan yhtä fragmentoitunutta, vaikka fyysinen välimatka olisi murto-osa. Mutta jotta tämä toimisi, se edellyttää, että tunnustetaan kaikkien osien arvo kokonaisuudelle eikä yritetä jyrätä puolin tai toisin. Vahva keskusjohtoisuus ei toimi, koska silloin menetettäisiin yksi keskeinen etu eli näkemysten monimuotoisuus (eli siksi ei esim. kaikkia Suomen yliopistoja tule yhdistää yhdeksi isoksi) vaan parasta on taata kaikille keskuksille riittävät mahdollisuudet kehittyä omana itsenään ja verkostoitua parhaaksi katsomallaan tavalla.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut petteri Näytä viesti
  Nummela ja Nurmijärvi voidaan laskea Helsinkiin, kun kaupunki käsitetään työssäkäyntialueena.
  Tiedän. Tämä oli viittaus Ideapark-keskusteluun.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut petteri Näytä viesti
  Minä ilmaisisin tuon eri tavalla. Eli niin, että Helsinki - Tampere akselin ulkopuolella on usein suuria vaikeuksia löytää riittävän erikoistumisasteen asiantuntijoita. Ja jos sopivia asiantuntijoita löytyy, heidän paikalliset työmarkkinansa ovat hyvin ohuet, eli vaihtoehtoisia työmarkkinoita ei vaan ole.

  Erikoistuneelle työntekijälle sijoittuminen pienelle paikkakunnalle aiheuttaa niin suuren henkilökohtaisen riskin että erikoistuneet työntekijät alitajuisesti välttävät asettumista alueille, joissa työttömyys tarkoittaa paikkakunnan tai ammatin vaihtopakkoa.
  Asiantuntijoiden työmarkkinat ovat kyllä sitä ohuemmat mitä pienemmälle paikkakunnalle mennään. Tosin niitä ohentaa lisää se, jos työnantajat valmiiksi uskovat, että pieneltä paikkakunnalta ei ikinä voi löytää hyvää osaamista. Tämä on itseään toteuttava profetia.

  Mitä riskiin tulee, niin tuo on vähän kaksipiippuinen juttu. Kyllä, pienellä paikkakunnalla työpaikan katoaminen alta on vaikeampi juttu. Toisaalta taas voi olla, että jos talo on maksettu ja pärjää vähällä, niin ihan konkurssiin ei suistu niin helposti kuin isossa kaupungissa ja kalliissa, pahasti lainaisessa asunnossa jos homma menee alta eikä uutta löydy. Pieneltä paikkakunnalta on kieltämättä vaikeampi lähteä isoon kaupunkiin, jos asunnon realisointi ei ole mahdollista tai tuottaa niin niukasti ettei sillä saa muualta edes koirankoppia, mutta toisaalta taas työttömyyskorvauksella ostaa kummasti enemmän ruokaa jos ei ole isoja asuntomenoja lisäharmina.

 7. #82

  Liittynyt
  31.01.2006
  Viestejä
  2686

  oletus Vs: Ideapark - syöpä joka leviää...

  Lainaus Alunperin kirjoittanut janihyvarinen Näytä viesti
  Minusta tämä on hieman väärä päätelmä. Erikoistuminen on trendi, mutta mikä takaa, että juuri Helsinki on massaltaan riittävä? Itsekin sanot, että sielläkin on vaikeaa löytää tiettyjä erikoisasiantuntijoita. Lontoo, New York tai piilaakso peittoavat massassa Helsingin mennen tullen.
  On paljonkin liiketoimintoja joita ei voi pyörittää kuin yllämainituissa paikoissa johtuen siitä että esimerkiksi Helsinki on liian pieni. Kyse on jatkumosta.

  Erikoistuneella pienelläkin paikakunnalla voi olla paljonkin jonkun tietyn erikoisalan osaajia, vaikkapa metsäteollisuudessa, laajapohjaista osaamiskeskittymää siellä ei kuitenkaan voi olla ja ko. paikkakunta (vaikkapa Salo) on kovin altis yksittäisten yritysten tulosvaihteluille. Valtiot eivät voi kilpailla keskenään koska valtiot eivät voi irtisanoa kansalaisiaan, ja pitkälti samasta syystä paikkakunnat eivät voi kuten yritykset erikoistua hyvin kapeaan osaamisalueeseen.

  Erikoistuminen on aika tiukka ja pitkäaikainen trendi, tähän saakka ihmiskunta on ratkonut kasvavan tietomäärän hallintaa jakamalla sen yhä pienempiin erikoisalueisiin. Tällä on rajansa, looginen päätepiste on että meillä jokaisella on oma erikoisalansa, mutta mitään parempaakaan ei ole keksitty.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut janihyvarinen Näytä viesti
  Pointti on, että Helsingin ulkopuolella suomalaiset firmat tajuavat jo, että työnjaon koko ajan edetessä ei voi olettaa että joka alan asiantuntijoita jonottaa ovella päästäkseen töihin. Kompetenssit on hankittava sieltä mistä niitä saa, verkottumalla.
  Jep, ja se rajaa pois taas osan liiketoiminnan aloja. En missään nimessä ole sitä mieltä että yritystoimintaa ei kannata harjoittaa Kehä III ulkopuolelle, on paljon aloja joille syrjäisempi sijainti on etu. Asiantuntijavaltaiset alat eivät ole vaan yleensä sellaisia, ja kaikkialla maailmassa tuppaavat kasautumaan isoihin kaupunkikeskuksiin.

 8. #83
  kemkim avatar
  Liittynyt
  24.09.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  2703

  oletus Vs: Ideapark - syöpä joka leviää...

  Lainaus Alunperin kirjoittanut janihyvarinen Näytä viesti
  Jos Sotkamossa joku saisi tuollaisen koulutustaan vastaavan työpaikan, niin veikkaan että olisi aika lojaali työnantajalleen. Jatkuva vaihtaminen työstä toiseen ja ylisuuret palkkavaateet ovat Helsingin seudun ongelma, joihin ei välttämättä törmää pienemmillä paikkakunnilla: eipä juuri edes Tampereella, pienemmistä puhumattakaan. Ja jos ihminen on sellaiselta kotoisin, ei välttämättä halua ikinä edes muuttaa muualle.
  Tässä tulee suuren kaupungin etu näkyviin: työntekijällä on mahdollisuus valita eri työpaikoista, ei ole pakko tyytyä siihen yhteen ja ainoaan. Jos työnantaja kohtelee huonosti, voi vaihtaa työpaikkaa. Tämän tietää työnantajakin ja hoitaa hommansa hyvin, jos tahtoo pitää tekijän talossa. Parempi palkka on myös hyvä houkute, harvapa huonompaa palkkaa tahtoo, jos parempi on saatavilla parempien työmahdollisuuksien ohella?
  Yöbussissa on tunnelmaa

 9. #84
  kemkim avatar
  Liittynyt
  24.09.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  2703

  oletus Vs: Ideapark - syöpä joka leviää...

  Lainaus Alunperin kirjoittanut janihyvarinen Näytä viesti
  Mitä riskiin tulee, niin tuo on vähän kaksipiippuinen juttu. Kyllä, pienellä paikkakunnalla työpaikan katoaminen alta on vaikeampi juttu. Toisaalta taas voi olla, että jos talo on maksettu ja pärjää vähällä, niin ihan konkurssiin ei suistu niin helposti kuin isossa kaupungissa ja kalliissa, pahasti lainaisessa asunnossa jos homma menee alta eikä uutta löydy. Pieneltä paikkakunnalta on kieltämättä vaikeampi lähteä isoon kaupunkiin, jos asunnon realisointi ei ole mahdollista tai tuottaa niin niukasti ettei sillä saa muualta edes koirankoppia, mutta toisaalta taas työttömyyskorvauksella ostaa kummasti enemmän ruokaa jos ei ole isoja asuntomenoja lisäharmina.
  Enpä usko, että kovin moni vapaaehtoisesti haluaisi elää toimeentulotuella loppuelämäänsä. Sehän on noin 400 euroa elämiseen ja kohtuulliset asumiskustannukset. 400 euroa on aika pieni raha. Ansiosidonnaistakin saa vain tietyn ajan, onko se nyt 18 kuukautta ja tämän jälkeen tippuu toimeentulotuelle. Pienillä paikkakunnilla auton pitäminen alkaa olla aika tarpeellista ja siihenkin menee paljon rahaa. Tämä teoriasi ei nyt oikein toimi, pitäisi keksiä jotain muuta, mitä pienellä paikkakunnalla asuva tekee, jos työpaikka menee alta.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut teme Näytä viesti
  Erikoistuminen on aika tiukka ja pitkäaikainen trendi, tähän saakka ihmiskunta on ratkonut kasvavan tietomäärän hallintaa jakamalla sen yhä pienempiin erikoisalueisiin. Tällä on rajansa, looginen päätepiste on että meillä jokaisella on oma erikoisalansa, mutta mitään parempaakaan ei ole keksitty.
  Sama juttu kuin keskittymisesäs, lopulta meillä olisi vain yksi iso kaupunki koko maailmassa, johon kaikki ihmiset olisivat keskittyneitä. Tämä ei tietenkään ole tavoiteltavaa, koska tällainen yksi suuri yksikkö olisi hyvin haavoittuvainen. Lisäksi kulttuuritekijöiden takia aika usein keskittyminen pysähtyy valtionrajoille. Suomessa ihmiset voivat muuttaa Helsinkiin, koska täällä on sama kulttuuri, mutta ulkomaille muuttamisessa on jo paljon suurempi kynnys.

  On mielenkiintoista katsoa, mihin kapitalismin voittokulku pysähtyy. Sillä varmasti se johonkin tyssää. Aiemmin olivat kommunismi, natsismi, kirkkovalta ja ties mitä ideologioita, nyt on tämä kapitalismi uskontona. Sitä ei edes kyseenalaisteta pahemmin, vaan kilpailu ja globalisaatio otetaan itsestäänselvyyksinä. Ihmisillä ei ole aikaa ajatella, kun on yhä kovempi kiire koko ajan. Ajattelen sitä pullistuvana ilmapallona, joka lopulta puhkeaa ja on aika jollekin toiselle maailmanjärjestykselle. Siihen asti voi vain kummastellen seurata, kuinka pitkälle tämä kapitalismi ja kerskakulutusyhteiskunta menee.
  Viimeisin muokkaaja kemkim; 14.05.2008 kello 22:19.
  Yöbussissa on tunnelmaa

 10. #85
  janihyvarinen avatar
  Liittynyt
  18.08.2006
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  2311

  oletus Vs: Ideapark - syöpä joka leviää...

  Lainaus Alunperin kirjoittanut kemkim Näytä viesti
  Tämä teoriasi ei nyt oikein toimi, pitäisi keksiä jotain muuta, mitä pienellä paikkakunnalla asuva tekee, jos työpaikka menee alta.
  Ei tuo nyt varsinaisesti teoria ollut, kunhan vain pohdiskelin asian eri puolia.

  Mutta nostat esiin hyvän (tosin ei joukkoliikenteeseen) liittyvän kysymyksen: mitä työttömäksi jäävä voisi tehdä toimeentulonsa eteen pienellä paikkakunnalla.

  Vaihtoehtoja:

  1) Maata uuninpankolla ja oppia tulemaan toimeen vähällä
  2) Harmaa talous (marjanpoimintaa tai pikkuhommia naapurustossa pimeästi)
  3) Kunta tukityöllistää
  4) Yrittäjyys
  5) Muutto pois työn perässä

  Vaihtoehto 4 olisi ylivoimaisesti paras, kunhan vain on myytäviä taitoja ja yrittäjyyshenkeä. Tätä suomalainen yhteiskunta kaipaisi muutenkin kuin kehitysalueilla. Mutta jos yrittäjäksi ryhtyy, niin sosiaalietuudet loppuvat kuin seinään. Ja jos konkurssi iskee, niin loputkin menee eikä siitä toivu taloudellisesti loppuikänään.

  Harva pystyy polkaisemaan menestyvää yritystä pystyyn pelkästään jollain starttirahalla. Jonkinlainen joustava siirtymä työttömyydestä yrittäjyyden piiriin olisi parempi. Ja vastaavasti jos yritystoiminta ei menesty, pitäisi olla mahdollisuus laittaa pillit pussiin kunnialla ja ilman ylenmääräisiä sanktioita yhteiskunnalta (kunhan konkurssiin ei liity rikollisia piirteitä).

  Pienelläkin paikkakunnalla voisi ihan sujuvasti yrittäjänä operoida kaikenlaisia palvelubisneksiä, erityisesti netin kautta. Mainittakoon perinteisen tietojärjestelmätyön lisäksi esimerkkeinä vaikka jonkun kohderyhmäfokusoituneen foorumin moderointi, erikoisalan nettikirjakauppa, erikoisalan informaatiopalvelun tuottaminen, konsultointi tai vastaavat liikeideat (vapaasti käytettävissä).

 11. #86
  kemkim avatar
  Liittynyt
  24.09.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  2703

  oletus Vs: Ideapark - syöpä joka leviää...

  Lainaus Alunperin kirjoittanut janihyvarinen Näytä viesti
  Harva pystyy polkaisemaan menestyvää yritystä pystyyn pelkästään jollain starttirahalla. Jonkinlainen joustava siirtymä työttömyydestä yrittäjyyden piiriin olisi parempi. Ja vastaavasti jos yritystoiminta ei menesty, pitäisi olla mahdollisuus laittaa pillit pussiin kunnialla ja ilman ylenmääräisiä sanktioita yhteiskunnalta (kunhan konkurssiin ei liity rikollisia piirteitä).
  Tämä olisi hyvä ajatus. Joustava siirtyminen elämäntilanteesta toiseen. Osmo Soininvaara on ehdottanut tähän tilanteeseen kansalaispalkkaa, eli jokainen kansalainen saisi perustulon käteensä ja voisi sen lisäksi hankkia mielensä mukaan tuloja, eikä perustulo vähenisi näistä, vaan kaiken saisi pitää. Tämä kannsutaisi yrittäjyyteen ja työntekoon, kun ei olisi riskiä, että jos mitään ei enää löydykään, niin tipahtaisi tyhjän päälle tai joutuisi sosiaalietuuksien rangaistusten viidakkoon.

  Sikäli köyhän asema on kiitollisempi pääkaupunkiseudulla verrattuna muuhun maahan, että pätkätöiden löytyminen on helpompaa ja niistä voi löytyä kokoaikainenkin työ. Lisäksi leimautumista tapahtuu vähemmän ja virikkeitä on enemmän päivien täytteeksi. Pienillä paikkakunnilla asumiskustannukset ovat toki edullisemmat, mutta julkinen liikenne ei pelaa, tekeminen on vähissä (jos ei pidä luonnosta), köyhä leimautuu ja töiden saanti on niukkaa.
  Yöbussissa on tunnelmaa

 12. #87
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7552

  oletus Vs: Ideapark - syöpä joka leviää...

  Lainaus Alunperin kirjoittanut janihyvarinen Näytä viesti
  Ja vastaavasti jos yritystoiminta ei menesty, pitäisi olla mahdollisuus laittaa pillit pussiin kunnialla ja ilman ylenmääräisiä sanktioita yhteiskunnalta (kunhan konkurssiin ei liity rikollisia piirteitä).
  Tämä asia on Suomessa suuri ongelma. Siitä, että on yrittäjä tai palkansaaja on tehty lähes elinikäinen kysymys. Joustava siirtyminen statuksesta toiseen on jokseenkin mahdotonta. Se, mitä kirjoitit yrittämisen riskeistä on totisinta totta, ja ne riskit muuttuvat ongelmiksi juuri sen vuoksi, että et voi siirtyä joustavasi yrittäjyyden ja palkkatyön välillä sen mukaan, mikä on kulloinkin paras vaihtoehto.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut janihyvarinen Näytä viesti
  Pienelläkin paikkakunnalla voisi ihan sujuvasti yrittäjänä operoida kaikenlaisia palvelubisneksiä, erityisesti netin kautta.
  Tätä minä ihmettelen suuresti, että tietoliikenteen kehittyessä fyysinen sijaitseminen käy kaiken aikaa muka vain tärkeämmäksi.

  Myös Ideapark-keskustelu on sama kummallisuus, mutta tavaralogistiikan puolelta. Kun logistiikka kehittyy, ihmisten liikkuminen tavaran luokse eikä päin vastoin muuttuu muka entistä tärkeämmäksi.

  Lidlillä on oma ”ideaparkkinsa” suunnilleen keskellä metsää Hyvinkään lähellä. Siellä on peltihalli, josta on vilkas liikenne kaikkiin Lidl-myymälöihin, jotka taas sijaitsevat niin lähellä asukkaita, että myymälöissä voi asioida jopa ilman autoa. Arvatkaa, kummassa on halvemmat hinnat, Lidl-myymälöissä vai Lempäälän Ideaparkissa?

  Ideapark ja Lidlin keskusvarasto ovat molemmat samanlaisia peltihalleja. Ne on sijoitettu sen ”miljoonan ihmisen” ympyrän keskipisteeseen, mikä on logistiikan kannalta viisasta ja maa on metsässä halpaa. Mutta Lidlin peltihallissa asioidaan paljon isommilla autoilla ja tehdään isompia ”kertaostoksia”. Onkohan Sukarilta jäänyt jotain huomaamatta?

  Antero

 13. #88
  janihyvarinen avatar
  Liittynyt
  18.08.2006
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  2311

  oletus Vs: Ideapark - syöpä joka leviää...

  Lainaus Alunperin kirjoittanut kemkim Näytä viesti
  Tässä tulee suuren kaupungin etu näkyviin: työntekijällä on mahdollisuus valita eri työpaikoista, ei ole pakko tyytyä siihen yhteen ja ainoaan. Jos työnantaja kohtelee huonosti, voi vaihtaa työpaikkaa. Tämän tietää työnantajakin ja hoitaa hommansa hyvin, jos tahtoo pitää tekijän talossa. Parempi palkka on myös hyvä houkute, harvapa huonompaa palkkaa tahtoo, jos parempi on saatavilla parempien työmahdollisuuksien ohella?
  Olet tietenkin oikeassa, että suuressa kaupungissa työpaikan vaihto on helpompaa. Mutta eihän tästä silti automaattisesti seuraa, että kaikkien täytyy asua mahdollisimman isossa kaupungissa. Kukin asuu sellaisessa kaupungissa mistä pitää, punniten hyödyt ja haitat itse. Vierastan ajatusta, että joku tulisi sanomaan mitä muiden pitää tehdä. Jos joku tieten tahtoen haluaa asua pikkukaupungissa, niin keskusjohtoisen keskittämispolitiikan kautta sitä ei pitäisi ainakaan tarkoituksellisesti vaikeuttaa, vaikka sitten vain sanomalla ettei siinä ole mitään järkeä.

  Takaamalla mahdollisimman tasa-arvoiset olot myös pienemmille paikkakunnille mahdollistetaan niiden elinvoiman säilyminen ja mahdollinen myöhempi kasvaminen. Toki kustannustehokkuus pitää huomioida, mikä edellyttäisi erilaisen, kevyemmän hallintomallin kehittämisen seuduille, missä perinteinen julkishallinto on liian raskas ja kallis.

  Muuten, yleinen käsitykseni on että kehitysalueiden yritykset eivät ole siitä pahimmasta päästä työvoiman kohtelussa. Tämähän toimii kumpaankin suuntaan: pienellä paikkakunnalla firma ehkä haluaa pitää kiinni työntekijöistään koska korvaajaa on vaikea löytää ja huono maine leviää todella nopeasti. Usein hierarkia on matala ja henkilösuhteet epämuodollisia. Isossa kaupungissa pärjää vähän huonommallakin henkilöstöpolitiikalla, kun lähtijän tilalle todennäköisesti saa uuden kohtuullisella vaivalla. Maine tosin vaikuttaa siten, että hyviä työntekijöitä saa hyvällä maineella, ja vähän huonompia vähän huonommalla maineella.

  Kaikille ihmisille palkka ei ole kaikki kaikessa. Ja vaikka olisikin, niin vaakakupissa täytyy olla myös elinkustannukset. Esimerkiksi kun minulla nyt on työpaikka Tampereella (vaikka kaikki työkaverit ovatkin muualla) ja saan tiettyä palkkaa, niin aika paljon lisää pitäisi saada bruttona, jotta nettona ja asumis-/elinkustannusten jälkeen jäisi enemmän käteen Helsingin seudulla. Ja sittenkin ehkä pitäisi asettua aika kauas työpaikasta eli aikaa työmatkoihin menisi enemmän ja ympäristö ei ehkä olisi yhtä hyvä kuin nykyisin (alle 5 km keskustasta, 300 m järven rantaan, hyvämaineinen ja miellyttävä asuinalue, lähes kohtuuhinnalla -- ja huom. Tampere sentään on kohtuullisen kokoinen kaupunki eli myös kaikki tarpeelliset urbaanit palvelut ja huvitukset löytyvät, jopa lähempää kuin Helsingin keskusta olisi vaikkapa Espoon kaupunginosista käsin). Elinikäinen asuntolaina ei myöskään houkuta. Voin helposti kuvitella että kuilu todella pienen paikkakunnan ja Helsingin kesken on vielä suurempi.
  Viimeisin muokkaaja janihyvarinen; 14.05.2008 kello 23:14.

 14. #89
  Tunnistettu jäsen Compact avatar
  Liittynyt
  20.07.2005
  Viestejä
  2204

  oletus Vs: Ideapark - syöpä joka leviää...

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Antero Alku Näytä viesti
  Lidlillä on oma ”ideaparkkinsa” suunnilleen keskellä metsää Hyvinkään lähellä. Siellä on peltihalli, josta on vilkas liikenne kaikkiin Lidl-myymälöihin, jotka taas sijaitsevat niin lähellä asukkaita, että myymälöissä voi asioida jopa ilman autoa. Arvatkaa, kummassa on halvemmat hinnat, Lidl-myymälöissä vai Lempäälän Ideaparkissa?

  Ideapark ja Lidlin keskusvarasto ovat molemmat samanlaisia peltihalleja. Ne on sijoitettu sen ”miljoonan ihmisen” ympyrän keskipisteeseen, mikä on logistiikan kannalta viisasta ja maa on metsässä halpaa. Mutta Lidlin peltihallissa asioidaan paljon isommilla autoilla ja tehdään isompia ”kertaostoksia”.
  Lempäälän Ideaparkissa on ilmeisesti kaksi laatikkotyyppistä "maitokauppaa", Euromarket ja Minimani. Kai nuo ruokakauppojakin ovat, vai? Lidlihän on sinänsä vain yksi yksittäinen laatikkomyymälä "maitokauppa". Lidl päihittää hinnoissa monet kantakaupungin laatikkokaupat Siwat, Alepat ja mitä niitä nyt onkaan. Syynä ei voi olla vain Hyvinkäällä oleva keskusvarasto, koska suomalaisillakin kaupoilla on vastaavia varastoja ja paljon urbaanimmassa ympäristössä.

  Joukkoliikenneyhteyksiä näyttäisi löytyvän Ideaparkin linjakartasta.

  Ideaparkin tarkemmat aikataulut ovat pohjakartan alaosasta klikattavissa.
  Viimeisin muokkaaja Compact; 14.05.2008 kello 23:46.

 15. #90
  janihyvarinen avatar
  Liittynyt
  18.08.2006
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  2311

  oletus Vs: Ideapark - syöpä joka leviää...

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Antero Alku Näytä viesti
  Tätä minä ihmettelen suuresti, että tietoliikenteen kehittyessä fyysinen sijaitseminen käy kaiken aikaa muka vain tärkeämmäksi.
  Naulan kantaan.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Antero Alku Näytä viesti
  Myös Ideapark-keskustelu on sama kummallisuus, mutta tavaralogistiikan puolelta. Kun logistiikka kehittyy, ihmisten liikkuminen tavaran luokse eikä päin vastoin muuttuu muka entistä tärkeämmäksi.
  Uusi deli-tyyppinen lähikauppa voisi olla vastaus tähän ainakin päivittäistavaroiden osalta.

  Käyttötavarakauppa tuntuu keskittyvän enemmän ja olisikin tärkeää kaavoittaa sellaiselle tilaa keskeisiltä paikoilta. Tosin tietyllä tavalla ymmärrän kyllä Sukarin motiiveja enkä haluaisi demonisoida Ideapark-konseptia sen enempää kuin keskiverto peltomarkettia jossa kuitenkin käydään paljon useammin. Ongelmallista? Kyllä. Diabolista...? Ehkei sentään. Varsinkin jos jollakin aikavälillä kauppakeskuksen ympäristö kehittyisi oikean kaupunginosan suuntaan ja saisi myös riittävän hyvän raideliikenneyhteyden ratikalla tai junalla.

  Lähikauppojen renessanssista tuli mieleen: naapurustossamme (tai no, jotain 500-1000 m ylämäkeen meiltä) avattiin tänään uusi Sale, jota kävin tutkailemassa. Tiesin toki Salen perusprofiilin, mutta valikoiman tutkaileminen oli masentavaa. Käytettävissä oleviin neliöihin olisi esim. ranskalaisen kaupan sabluunalla ollut sovitettavissa mahtava valikoima tasokasta ruokaa, mutta tuosta kaupasta puuttuivat lähes kaikki erikoisemmat tuotteet alkaen ihan perus-laktoosittomista tuotteista (jotakin toki oli mutta aika vähän). Jos saisin Stockmannin Herkun valikoiman Salen kokoiseen myymälään, niin sitten olisin kohtuullisen tyytyväinen. (Ja mukana saisi olla tiski valmista paikan päällä tehtyä ruokaa, mm. sushia kunnon newyorkilaisen delin tai Wholefoods Marketin tyyliin.) Muuten täytynee asioida edelleen Stockalla. Näillä eväillä lähikaupan uusi tuleminen ei kyllä onnistu. Valitettavasti...

Vastaavia viestiketjuja

 1. Joka neljäs luopuisi autostaan, mikäli joukkoliikenne halpenisi
  kirjoittanut a__m foorumissa Muuta joukkoliikenteestä
  Vastauksia: 13
  Viimeisin viesti: 09.03.2008, 13:23
 2. Pieksämäen Ideapark
  kirjoittanut Epa foorumissa Kehittämishankkeet
  Vastauksia: 4
  Viimeisin viesti: 30.01.2008, 17:35
 3. Ideapark-liikenne 1.12.2006 alkaen
  kirjoittanut killerpop foorumissa Tampereen paikallisliikenne
  Vastauksia: 25
  Viimeisin viesti: 27.09.2007, 00:49
 4. Bussiliikenteen mahdollisuus ajantasaukseen joka pysäkillä
  kirjoittanut Camo Lissabone foorumissa Muuta busseista
  Vastauksia: 28
  Viimeisin viesti: 17.02.2007, 00:55
 5. Hesarin vappupila, joka tottelee nimeä lentokentän metro
  kirjoittanut 339-DF foorumissa Metrot
  Vastauksia: 16
  Viimeisin viesti: 04.05.2006, 22:44

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •