Jep. Pisti pitkästä aikaa ihan vihaksi se Vanhasen blogikirjoitus. Herra pääministeri kirjoittaa kauniisti pikkukaupunki-idyllistä jossa kaikki on lähellä, eli viiden kilometrin (?!) säteellä, mutta mitä ihmeen tekemistä tällä on 40 hehtaarin parkkipaikan keskellä sijaitsevan ostoskeskuksen kanssa?
Eniten minua kuitenkin sieppasi seuraava järjenjuoksu: Pääkaupunkiseudulla on keskimäärin pitkät työmatkat koska kaupunki on niin iso (totta), tämä on epäekologista koska liikenne tuottaa päästöjä, joten työpaikkojen pitäisi sijaita siellä missä ihmisetkin asuu. Tämä toteutuu parhaiten pienellä paikkakunnalla.
Tämä on luokatonta populismia. Teknistyvä taloutemme ja sen tehokkuuden kasvu perustuu erikoistumiseen, erikoistuminen taas edellyttää isoja työssäkäyntialueita. En jaksa uskoa että yksi valtakunnan talouden kärkinimistä ei tietäisi tätä.
Nimenomaan pääkaupunkiseudulla työvoiman erikoistumisaste, ja siten myös tuottavuus, on korkeaa. Suurin osa tuntemistani ihmisistä toimii sellaisissa tehtävissä että niitä ei ylipäänsä voi olla olemassa pienemmillä paikkakunnilla. Ainakin IT-alalla tuskaillaan sitä että Helsinkikin on vähän turhan pieni, ja Vanhanen (sekä pihalla oleva osa kaupunkisuunnitelijoista) haluaa pilkkoa sen pienempiin osiin?!
Vaikkapa kuormantasauskytkimet joita käytetään kaikissa verkkopalveluissa on pieni ja mahdollisimman kriittinen komponentti, jonka erikoisosaajia on suomessa muutamia kymmeniä. Jos minä tarvitsen sellaisen töihin, Helsingistä semmoisen kaverin löytää, Oulusta ehkä, Tampereelta mahdollisesti ja muualta tuskin. Tämä rajaa tehokkaasti sen missä voin yritystoimintaani harjoittaa. Jos firmani olisi jossain Sotkamossa, ja saisin sinne houkuteltua yhden tuollaisen erikoisosaajan, niin mitä teen kun hän sairastuu, vaihtaa työpaikkaa ja muuttaa pois, tai pyytää 300% palkankorotusta?
Suuri osa varsinkin teknisen puolin hommista on tuon tapaista erikoisosaamista vaativia, ja sama pätee yhä enemmän talouden, hallinnon, terveydenhoidon, jne. alalla. Suomessa taitaa olla useita kirurgian erikoisaloja joidenka osaajia ei ole edes kymmentä, miten Vanhanen haluaisi hajauttaa esimerkiksi nämä kirurgian yksiköt tuhannelle paikkakunnalle? Montako pätevää liikennesuunnittelijaa muuten esimerkiksi Joensuusta löytyy?
Ja mitä tulee liikenteen päästöihin, ei se nyt pelkistä kilometreistä ole kiinni, kun on riittävä väestötiheys niin voidaan tehdä raideliikennettä tai ylipäänsä joukkoliikennettä. Vanhanen myös huomauttaa että Nurmijärvi saa kaukolämpönsä uusiutuvista, Helsinki hiilestä. Jos nyt tarkkoja ollaan, niin Helsigin Energia käyttää kai eniten maakaasua, mutta kuitenkin esimerkiksi Loviisa tuottaa kaukolämpönsä polttoöljyllä. Eli mitä ihmeen tekemistä tällä on kaupungin koon kanssa? Se tupa jossa Suomenmaata luetaan lämpenee todennäköisesti hiilellä, joka on poltettu lauhdevoimalassa ja sitten siirretty sähkönä tupaan...