Maailmanpolitiikan arkea ja ulkosuomalaisena maailmalla

vristo

Tunnistettu jäsen
Liittynyt
28 Kesäkuu 2005
Viestit
4,085
Sanoisin kyllä että Venäjä on miellyttävämpi demokraattinen tasavalta verrattuna totalitaariseen Kiinaan, eli verrattuna Pohjois-Korean rakkaaseen ymmärtäjään ja Tiibetin moukaroijaan. Kyllä Venäjällä nyt paljon paremmin on kansalaisten oikeudet hanskassa kuin "Keskuksessa". Vaikkakin tuhansia vuosia sitten siellä ollaankin oltu kekseliäitä, ollaan jo pitkän aikaa sitten pudottu veneestä.
Näkemyshän toki tuokin ja itse puhuin Venäjästä toki ilman juurikaan henkilökohtaista kokemusta. Ainoastaan Moskovan kansainväliseltä lentokentältä on muutama huono kokemus, joka kyllä vahvistaa sen, etten päätäni sinne enää laita. Täällä Kiinassa sensijaan olen viihtynyt jo kuusi vuotta perhesyista johtuen eikä loppua ole näkyvissä.
Toki täällä on paaaljon parannettavaa, mutta en minä lähde täkäläisiä neuvomaan ja opastamaan kuinka tulee toimia. Itsehän ovat tiensä valinneet; edesmennyt suuri johtaja Mao Zedong on edelleen lähes jumalallinen hahmo ja ehdottomasti Kiinan "viimeinen keisari" täällä. Joka tapauksessa on erittäin mielenkiintoista asua täällä juuri nyt suuren murroskauden keskellä ja mitä vielä tuleekaan tapahtumaan tulevaisuudessa. Toivottavasti parempaan suuntaa kuitenkin.

Mutta tarkoitukseni ei ole moittia mitään maata eikä sen kansalaisia, sillä jokaiselle se on varmasti se tärkein isänmaa. Mielipiteelläni ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Minulle se tärkein on tietenkin aina oleva Suomi vaikka täällä Kiinassa nyt ulkomaalaisena asunkin. Suomalaisena täällä on ihan mukavaa olla.

Laitoin tälle aiheelle nyt oman ketjun, kun se näyttää jonkin verran puhuttavan. Ihan kiinnostava aihe sinänsä.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Korostan, etten mitenkään väheksy tai edes hyväksy Kiinan nykyisen valtionjohdon politiikkaa ja sen aiheuttamia ongelmia ja tämä tuore Tiibetin kriisi saattaa olla yksi kulmakivistä tulevaisuutta ajatellen. Kiinan kansa kuitenkin on aika eriasia kuin sen johto ja hieman huvittuneena seurasinkin Kiinan komminitisen puolueen kokousta parisen viikkoa sitten, josta tuli ohjelmaa ihan joka tuutista ja samoja naamoja näytettiin kansallishymin säestyksella joka päivä. Mutta kuvaavaa on se, etta tuntemani tavalliset kiinalaiset eivät juuri edes jaksaneet katsella noita uutisia, vaan televisio käännettin joka kerta toiselle kanavalle seuraamaan tuki tärkeita kiinalaisia saippuaooppera-sarjoa. Niin paljon annetaan arvoa maan poliittiselle johdolle tavallisen kansan piirissa. "The Puoluetta" ja sen edustajia kuitenkin kunnoitetaan vai pitäisikö mieluummin sanoa pelätään, sillä heilla on valta ja voima käsissään. Ko. kokouksessa oli muuten läsnä myös mm. tiibetilaisasuun ja muitakin eri maakuntien kansojen alkuperäisasuihin pukeutuneita edustajia, mutta ilmeisesti pönkittämässä vain "Yksi Kiina"-ideologiaa, joka on nykyjohdon poliittinen kulmakivi. Ja onhan sillä kannattajansakin, sillä ei tämä muuten pysysisi kasassa. Mutta maakunnnissa tapahtuu nykyään ja paljon. Katsotaan kuinka kauan nykyään vielä aika vahva selkäranka kestää ja mitä siitä seuraa, jos se murtuu.

Toivottavasti Joukkoliikennefoorumi ei päädy kirjoitukseni myötä The Great Firewall-nimiset netti-rautaesiripun taakse, jossa on nykyään mm. http://haltia.blogspot.com/. En kyllä ymmärrä, mistä syystä. Netin sensurointi ym. viestimien tarkka hallinta ja valvonta on kyllä yksi vastenmielisimpia asioita täällä Kiinassa. On monia muitakin asioita, jotka pistävät vihaksi, mutta on täällä paljon kaunista ja ihailtavaakin. Joka tapauksessa Kiina on yksi maailman suurvaltoja riippumatta sen johdosta. Sen ihmiset ovat ylpeitä ja tuntevat arvonsa. Perhe on täällä kaikkikaikessa ja kaikki lähtee siitä. Se on nykyjohdon valttikorttikin: on luotu mielikuva, että koko Kiina kaikkine maakuntineen on kuin yhtä isoa perhettä. Sellaisia asioita on ulkopuolisen aika vaikea lahteä muutamaan tai neuvomaan, kuinka asiat pitäisi hoitaa. Mitallilla on aina kaksi puolta kuitenkin.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Asiaan hieman liittyen, onko koko Blogspot Kiinan palomuurin takana vai pelkkä Haltian blogi?
 
Asiaan hieman liittyen, onko koko Blogspot Kiinan palomuurin takana vai pelkkä Haltian blogi?
Taitaa olla koko Blogspot, koskapa ei muutkaan blogit siella aukene (ainakaan minun ja muutamilla muilla koneella). Joten ei Haltia taida itsessaan olla Kiinan valtion vihollinen ;). Osoite www.blogger.com kylla aukeaa ja siita voikin ruveta napertamaan itselleen blogia; taitaa olla aika turhaa taalla.

Jos laittaa googleen jotain tiettyja kriittisia (talla foorumilla nimelta mainitsemattomia) sopimattomia tai Kiinan politiikan vastaisia sanoja, niin linkit kylla tulevat nakyviin, mutta ne eivat aukea. Wikipedia sensijaan toimi viela viime vuonna, mutta nyt taas ei nay mitaan. Youtube kuitenkin aukeaa normaalisti.

Tallainen linkki kuitenkin aukeaa ja sangen nopeastikin viela, ihme kylla. Kysehan on kuitenkin Kiinan politiikan kriittisista asioita numero 1 ja Kiinan Kansantasavalta on sanojensa mukaan valmis koska tahansa vaikka sotaan sen takia.
 
Viimeksi muokattu:
Wikipedia aukeaa taas Kiinassa (totesin juuri); joitain kriittisiä asioita (kuten Tiibet tai tietoa Tianamenin aukion tapahtumista) ei tosin sieltä löydä.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Olympiasoihtu kävi Fuzhoussa

Olympiasoihtu kävi tänään, äitienpäivänä (myöskin Kiinassa), täällä Fuzhoussa ja tunnelma oli melkoisen karnevaalimainen. Fuzhoulaisten innostus ja fiilis oli ihan käsinkosketeltavissa. Oikeasti oli todella mahtavaa olla mukava täkäläisten mukana tässä suuressa juhlassa.

Tässä kuvasatoa soihdun vierailusta.
 
Etelä-Kiinassa oli erittäin voimakas maanjäristys tänään. Vaikuttiko se Fuzhoussa asti?
 
Maanjäristyksen tuhojen laajuutta Sichuanin maakunnan vuoristoalueilla, Wenchun kaupungissa (hiirellä kuljettamalla voi katsoa kuvaa laajemmin ja pikkukuvia klikkaamalla voi katsella lisää kuvia):

http://umedia.nddaily.com/#20080515-8

Kiinassa on tästä päivästä alkaen kolmen päivän suruaika ja mm. olympiasoihdunkin matka keskeytetään. Myös kansallisliput kaikkialla Kiinassa ovat puolitangossa tänä aikana.
 
Viimeksi muokattu:
Kiinan palomuuri on taas kiristynyt Xinjiangin maakunnan veristen tapahtumien takia ja pääsy mm. täälläkin suosittuun Facebook-nettiyhteisöön suljettiin eilen ja myös muita vastaavia sivustoja on nyt blokattuna. YouTube on ollut poissa pelistä jo kuukausia.

Valitettavaa ja surullista, että Kiina ottaa tällaisia takapakkeja nykymaailmassa.
 
Viimeksi muokattu:
Oletko uskaltanut kokeilla, josko proxy-verkkopalveluiden kautta pääsisi blokatuille sivuille? Proxyjä on netti väärällänsä, joten luulisi, että ainakin jokin niistä toimisi. Tosin voisi herättää epäilyksiä Kiinan KGB:n isoveliosastolla...
 
Oletko uskaltanut kokeilla, josko proxy-verkkopalveluiden kautta pääsisi blokatuille sivuille?
Varmasti pääsisi (jotku täällä niitä käyttää), mutta mä en ole ihan perillä, että kuinka ne toimii. Kerros vähän, niin pääset itsekin ehkäpä Kiinan mustalle listalle (tai jlf)... ;)
 
Varmasti pääsisi (jotku täällä niitä käyttää), mutta mä en ole ihan perillä, että kuinka ne toimii. Kerros vähän, niin pääset itsekin ehkäpä Kiinan mustalle listalle (tai jlf)... ;)
Jopa olisikin huvittavaa, jos pienen maan Joukkoliikennefoorumi katsottaisiin niin epäilyttäväksi materiaaliksi, että sille pääsy estettäisiin Kiinassa. :D

Kai meidän pitäisi kirjoittaa täällä kriittisiä mielipiteitä Kiinan tilanteesta kiinaksi, että jlf blokattaisiin. Ja vaikka sensuuriorganisaatiolla lieneekin lähes rajattomat resurssit, riittäisivätkö ne sittenkään aivan näin pienten yksityiskohtien vahtimiseen?

Mutta ei kai proxyohjeiden kirjoittaminen vristolle tänne suomeksi vielä riitä? Vai onko jlf jo seurannassa ennestään, kun Fuzhousta joku ulkomaalainen käy täällä päivittäin (?). :)
 
Takaisin
Ylös