Mun ymmärtääkseni maakunta-sanassa ei ole mitään negatiivista arvolatausta. Maakuntahan tarkoittaa virallisesti sellaista maantieteelisesti ja väestölisesti yhtenäistä kokonaisuutta, kuten Hämettä, Savoa jne. Ennen puhuttiin lääneistä, mutta sillä oli myös hallinnollinen merkitys. Käytännössä maakunnat ja vanhat läänit ovat sama asia.
Onhan rakkaalla sanalla tietysti piilomerkityksiä.
Jos vetäisee herneen nenään siksi että pääkaupungin sanomalehti kuvaa maakuntien miehiä kalapuikkoviiksisiksi, niin sellaista toki viljellään kolumneissa mutta ei varsinaisissa uutisjutuissa. Vastaavasti "maakuntien" lehtien kolumneissa ja pakinoissa yleistetään hesalaiset keikareiksi tai hienohelmoiksi.
Helsingin näkökulmasta katsottuna "maakunta" tarkoittaa muuta Uuttamaata ilman pääkaupunkiseutua, ja "maakunnat" koko muu Suomi pk-seudun ulkopuolella. Tampereen näkökulmasta "maakunta" tarkoittaa muuta Pirkanmaata jne. Turussa (tai Tampereella, en nyt muista, sorry) oli aikoinaan "Maakunta" niminen hotellikin. Varmaan rakennettu juuri lähimaakunnan kalapuikkoviiksisten miesten kaupunkireissuja varten, vanhana hyvänä aikana jolloin ei ollut autoja jolla oli pakko palata kotiin samana iltana, vaan oli muuta actioniakin.
Tässä logiikka katkeaa selvästi. Se johtuu siitäettä kun asuntojen hintoja vertaillaan, niin yleensä vertaillaan ns kalliiden kaupunkien hintatasoa halvempiin.
Aivan niinkuin pitääkin.
t. Rainer