Toistaiseksi korrelaatio taloudellisen kasvun ja liikenteen kasvun välillä on ollut varsin vahva.
Voidaan ajatella, että tämä johtuu yhtäältä siitä, että talouden kasvu lisää tarvetta ja mahdollisuuksia liikkumiseen (ja tavaroiden liikuttamiseen). Toisaalta liikenneyhteyksien paraneminen lisää mahdollisuuksia suuruuden ekonomiaan (suurempi markkina-alue, enemmän kilpailua, suuremia tuotantoyksiköitä).
Ajatellaanpa vaikka tuotantolaitosta, joka tuottaa hyödykkeitä 100 000 henkilölle verrattuna tuotantolaitokseen, joka tuottaa samoja hyödykkeitä 10 miljoonalle ihmiselle. On tietenkin selvää, että jälkimmäisellä on kilpailuetu erityisesti tuotteissa, joissa suuremmat tuotantomäärät laskevat yksittäisen tuotteen tuotantokustannuksia (kuten suuressa osassa tuotteista tapahtuu). Liikenneyhteyksien paraneminen laajentaa markkina-aluetta ja työvoimareserviä johtaen taloudellisen tehokkuuden (ja hyvinvoinnin) kasvuun.
Mielestäni ei ole syytä olettaa, että tilanne muuttuisi tulevaisuudessakaan. Niinpä liikenteen määrän voidaan katsoa lisääntyvän, mikäli talous (ja ihmisten elintaso) kasvaa. Tämä ei tietenkään tarkoita, että se kasvu olisi nimenomaan henkilöautoliikenteen, tai edes fyysisen liikenteen, kasvua. Periaatteessa osa fyysisestä liikenteestä voidaan korvata tietoliikenteellä, osa henkilöliikenteestä tavaraliikenteellä ja osa henkilöautoliikenteestä joukkoliikenteellä.
Kari