Tämä voi olla totta (ja varmaan onkin) mutta eihän meillä ulkopuolisilla ole mitään keinoa varmistua siitä kuinka totta se objektiivisesti on, jos meillä on vain asiaan jollakin tavalla osallisen lausunto. Vähän kuin kysyisi pukilta tarvitseeko kaalimaa vartijaa.
Provosoin nyt hieman tahallani, mutta mitä tekemistä Finlandia-talon huonolla akustiikalla on sen kanssa pitääkö rahaa sijoittaa musiikkitaloon (jossa toivotaan olevan parempi akustiikka) vai johonkin ihan muuhun kohteeseen? Musisoinnin kannalta on tietysti parempi jos on kunnon sali jossa harjoitella, mutta joku ulkopuolinen voisi olla sitä mieltä, että on hyödyllisempää vaikka rakentaa uusi ratikkalinja tai palkata muutamia sairaanhoitajia lisää.
Tunnustan totaalisen asiantuntemattomuuteni musiikin suhteen, vaikka kaveripiiristä löytyykin yksi Sibasta valmistunut. Siksipä en ole ikinä kuullut, että Suomessa on vain kaksi vakavasti otettavaa orkesteria ja että molemmat ovat Helsingissä. Olen elänyt käsityksessä, että Suomessa on kansainvälisesti tarkasteltuna harvinaisen vireä musiikkielämä ja kohtuullisen tasokkaita orkestereita useammallakin paikkakunnalla (jopa pienilläkin), vaikkapa nyt esimerkiksi Tampere Filharmonia (ent. Tampereen kaupunginorkesteri) tai Turun kaupunginorkesteri. Tampereelta löytyy korkeatasoiseen musisointiin Tampere-talon salit (kolme erikokoista salia, kaikki erinomaisia akustiikaltaan, sen mukaan kuin olen asiantuntevampien kommentteja lukenut lehdistä). Itse asiassa Suomessa on varsin monella paikkakunnalla rakennettu viime vuosina uusia konserttisaleja.
On tietysti mahdollista että kyseessä on vain asiantuntemattomuuteni. Toisaalta toinen mahdollisuus on, että Helsingissä (tavanomaiseen tapaan) kuvitellaan että se on maailman napa eikä missään muualla Suomessa voi olla yhtään mitään sivistystä. Jälkimmäiselle hypoteesille antaisi uskottavuutta mm. eräs tunnettu pääosan urastaan ulkomailla tehnyt suomalainen huippulaulaja, joka on viimeiset parikymmentä vuotta kieltäytynyt Suomessa käydessään esiintymästä Helsingissä mutta on sen sijaan konsertoinut useita kertoja Tampereella.
Puheet siitä kuinka muualla Suomessa ei ole riittävästi yleisöä ovat myös vähän turhanaikaisia. Miten Porissa riittää kuulijoita jazzille, Savonlinnassa oopperalle, Tampereella yleisöä teattereille (huom. ympäri vuoden) jne.? Ja miksi Seinäjoen kaltaisessa tuppukylässä edes kannattaa ylläpitää teatteria? Näihin riittää yleisöä siksi, että ihmiset kulkevat esitysten perässä laajalta alueelta sinne missä hyvät esitykset ovat. Puheet siitä kuinka vain Helsingissä voi tehdä jotakin korkeatasoista taidetta tai tiedettä ovat puhdasta puppua. Sijainti Helsingissä ei ylevöitä taidetta tai tiedettä itsessään eikä helsinkiläinen paikallisyleisö ole sen kultivoituneempaa kuin muuallakaan. Helsinkiläinen kulttuuri näkyy suomalaisessa mediassa eniten vain siksi, että media itse on niin vahvasti keskittynyt Kehä III:n sisäpuolelle. Ideaalisti "Suuren Suomalaisen Kulttuuritapahtuman" pitäisi tapahtua Pasilassa Ison pajan aulassa, jotta se saisi mahdollisimman laajan mediapeiton.
Todellinen syy miksi Sibelius-Akatemiaa ei voitaisi siirtää Helsingistä Kuopioon ei liene musiikillinen vaan se, että nykyinen henkilökunta on asettunut Helsingin seudulle asumaan eikä halua muuttaa muualle. Nämä klusteroitumisteoriat vain sattuvat olemaan sopiva ylevä viikunanlehti paljon raadollisemmille ja henkilökohtaisemmille vaikuttimille.
Toisaalta asiantuntijoilla on taipumuksena aina vetää kotiinpäin, oman alan hyödyksi. Yhteiskunnan kokonaishyödyn punnitseminen jää väkisinkin asiantuntemattomien tahojen kuten poliitikkojen ja äänestäjien käsiin. Tämä ei ole täysin ongelmatonta ja itsekin toivoisin enemmän asiantuntemusta mukaan päätöksentekoon.
Lienee luonnollista että Sibelius-Akatemia haluaa musiikkitalon, Kansallisooppera peruskorjauksen (ja jos ei vielä niin pian kuitenkin), Finlandia-talo uudet seinälaatat, sairaanhoitopiiri enemmän hoitajia, joukkoliikennepiirit enemmän investointeja joukkoliikenneinfraan, autoilijat teihin, Finavia lentoasemiin (tai siis siihen yhteen mihin oikeasti keskittyvät), RHK ratainfraan, VR ja yksityiset bussifirmat ostoliikenteeseen, rahtifirmat rekkaparkkiin, opettajat kouluihin, yliopistot korkeakoulutukseen jne. jne. Mutta kuka osaa sanoa onko tärkeämpi esim. antaa Sibelius-Akatemialle musiikkitalonsa vai rakentaa Vaalimaan rekkaparkki? Kenen kannalta ja millä kriteereillä tätä pitäisi arvioida? Asiantuntijoiden mukaan molemmat ovat varmasti tarpeellisia. Tosin asiantuntijoiden vaikuttimet eivät aina ole puhtaan altruistisia eikä heilläkään ole asiantuntemusta muilta aloilta, jotta kykenisivät näkemään jos joku muu tarvitsisi niukkaa rahaa enemmän.
Henkilökohtaisesti minusta Sibelius-Akatemian siirto Kuopioon on varsin mielenkiintoinen ajatus. Vielä mielenkiintoisempaa kuin itse siirtoajatus on seurata argumentointia, jolla se todistetaan absoluuttisesti ja täysin mahdottomaksi, sekä totaalisen vastuuttomaksi ja turmiolliseksi jo ajatustasolla.
Varmaan yhtä turmiollista oli 1960-luvulla siirtää yhteiskunnallinen korkeakoulu Tampereelle, jossa ei ollut kuin savupiippuja ja työläisiä -- ei ollenkaan sellaista fiinimpää väkeä jonka kanssa professoris-ihmiset olivat tottuneet olemaan tekemisissä. Mutta hyvinhän tuo toimi, ja tuskinpa kukaan voi nykypäivänä väittää, ettei Tampereen yliopisto edustaisi yhteiskuntatieteissä Suomen tämänhetkistä huippuosaamista, vaikkei täällä sijaitse yhtään ministeriötä, lääninhallitusta tai edes eduskunnan saunaosaston sivutoimipistettä.![]()