Käsitykseni mukaan tämänhetkinen näkemys on, että turvallisin liikenneympäristö on sellainen, jota autoilija ei luule turvalliseksi. Jos on syy luulla mutta onnettomuus on kuitenkin mahdollinen, onnettomuuden todennäköisyys kasvaa.
Koko liikenneturvallisuuden ongelma on siinä, että ihminen käsittelee laitetta, jota hän luulee hallitsevansa, mutta joka tosiasiassa on vain osittain ihmisen hallinnassa. Ja nämä samat laitteet kulkevat samassa tilassa, jossa kulkee ihmisiä ilman laitetta siten, että ihminen on itsensä hallittavissa. Kuitenkin molemmissa tapauksissa ihmisen toiminta on virheherkkää eikä toiminta ole ennustettavissa, vaikka ennustettavuuteen luotetaan.
Jos autot kulkisivat aina täysin erillään ihmisistä, ne olisivat teoreettisesti katsoen rakennettavissa täysin koneen ohjaamaksi jolloin inhimillisen virheen eli ennustamattomuuden mahdollisuus poistuu. Mutta autoja ja ihmisiä ei voi täysin eristää. Pysäköintipaikat ovat suuri riskialue, eikä pysäköintiä voi poistaa, kun ihmisen on päästävä autoon ja autosta. No, ehkä tämä ratkaistaan siten, että pysäköintipaikka on AINA suljettu tila, jossa auton käyttäjä ja auto eivät voi liikkua samaan aikaan. Mutta miten tämä toteutetaan käytännössä sen enempää kaupungeissa kuin maaseudullakaan.
Eli minusta autoilu on korkean riskitason toimintaa, ja tämä korkea riskitaso on hyväksytty ja siihen pakotetaan kaikki, myös ne, jotka eivät sitä ja autoilua muutenkaan halua hyväksyä. Vakavia onnettomuuksia on mahdoton poistaa, ja se on vain hyväksyttävä, jos hyväksytään autoilu.
Tosin kaikkeen elämässä liittyy jonkin tason riski, eli ei autoilu periaatteessa elämästä poikkea. Kaiken muun elämän tapaan tulisi vain jokaisella yksilöllä olla oikeus itse valita, mitä riskejä hän elämässään ottaa. Ja tässä suhteessa autoilu on poikkeuksellista, koska siinä saa luvalla riskeerata muiden elämän.
Antero