Vaihdettaessa 19" monitori 22-24-tuumaiseen kasvaa kuva-ala, mutta ei tehonkulutus. Samoin vaihdettaessa 28 tuuman (4:3) kuvaputkitelkkari litteään 37-tuumaiseen, ei tehonkulutus kasva, mutta kuva-ala kasvaa. Kuvaputkitelkkaria ei voi pitää energiatehokkaana; huomattavasti energiatehokkaampaa olisi vaihtaa se samankokoiseen litteään vastaanottimeen. Tietysti valmistukseen kulutettua energiaa ei saa ikinä säästettyä alenevalla sähkönkulutuksella...
Vertailun vuoksi katsoin televisioiden tehonkulutuksia Samsungin kotisivuilta. Tyypillinen 32" LCD-tv kuluttaa 90 W sähköä - siis saman verran kuin minun 19" kuvaputkimonitori! Suuren 52-tuumaisen mallin tehonkulutus onkin 290 W. Tuo 290 W on tv:lle erittäin paljon, mutta loppujen lopuksi kokoon suhteutettuna varsin vähän.
Tietotekniikan tapauksessa kehitys on mennyt aivan väärään suuntaan. Kuluttajille tarjotaan vain malleja, joiden tehonkulutus on jatkuvasti edellisiä laitesukupolvia suurempi. Prosessorit ja näytönohjaimet vievät yksistäänkin satoja watteja - enemmän kuin koko kakkostietokoneeni monitorin kanssa. Suurin osa käyttäjistä ei tarvitse näitä ihmeellisiä tehonäytönohjaimia tai prosessoreita, vaan heille riittäisi miniläppärin tehoinen tietokone (miniläppärin tekniikalla tehtyjä kotitietokoneita valmistavat ainakin MSI ja ASUS). Tietokonelehtien ja jopa foorumikirjoittajien mielestä nämä miniläppärit ovat liian heikkotehoisia. Jopa raskasläppäreiden tekniikalla tehdyt pienikulutuksiset pöytäkoneet ovat harvinaisia (näitä valmistavat mm. Dell, HP ja Apple).
Toivottavasti kaikille on selvää, että uusia sähkölaitteita ostamalla ei maailman lämpötila laske. Yksittäisen ihmisen arkipäivän valinnoilla ei ole niin suurta merkitystä. Todellista merkitystä Suomessa sen sijaan olisi oikeanlaisella rakentamisella ja kaupunkisuunnittelulla: kaikkihan me tiedämme, että tehokkaasti rakennettu kaupunki kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa kuin himmeliksikin kutsuttu hajotettu kaupunkirakenne.