Lämpeneekö maapallo ja miten?

Kuinkakohan moni muuten nyky-yhteiskunnassa ylipäänsä tekee ruumiillista työtä? Oman käsitykseni mukaan pääosa ihmisistä työskentelee nykyään asiakaspalvelutehtävissä tai toimistossa...
Hoh:mad: eivät sentään läheskään kaikki istu työpäiviään toimistossa päivittämässä omaa Facebookkiaan tai mitä siellä nyt tehdäänkään. Raskaan fyysisen työn tekijöitä on moninaisilla aloilla. Ei minulla mitään tilastolukuja ole. Mutta nuorikin mies huomaisi heti, jos he joukolla jäisivät menemättä töihin.
 
Albert, kiitos hyvästä kommentista (nimittäin sen verran tuo “ylipäätänsä tekee ruumiillista työtä” -alaviite meitsinkin silmään pisti, että vaikka itsekin olen varsinaisen työurani IT-maailmassa ja toimistoympäristöissä tehnyt, niin samanlaisen vastauksen olisin ehtiessäni jo iltapäivällä lähettänyt).

Sillä toki nykyisin esim. arkkitehti tai insinööri näyttönsä ääressä jonkun talon tai sillan suunnitteleekin, mutta eihän niistä ikinä mitään valmista tulisi, elleivät jotkut toiset ammattilaiset kiipeilisi rakennustelineillä elementtejä paikoilleen laittamassa, betonilaudoituksia kohdalleen vasaroimassa jne.

Ja aika pian pysähtyisi pitkälle automatisoitu prosessiteollisuuskin, jos kukaan ei pystyisi liikkumaan tikapuilla tai ahtaissa portaikoissa normaaleja huolto- ja ylläpitotöitä tekemässä (puhumattakaan esim. metalli- tai kokoonpanoteollisuudesta, jossa iso osa tuotteen arvosta kuitenkin edelleen syntyy fyysisenä käden työnä, tai siis ei kai yksikään joukkoliikenneväline vielä putkahda valmiina bussina tai junana vain jonkun suunnittelijan PC:n hiirenklikkauksella, eivätkä nämä ajoneuvot sitten käytön aikanakaan pitkään liikenteessä pysyisi, elleivät omalla alallaan pätevät henkilöt sormet rasvassa niitä kunnossa pitäisi).

No off-topic-osastollahan tässä ollaan, mutta aika kaukana joukkoliikenteestä (ja myös ”Lämpeneekö maapallo”-otsikosta) alkaa tämä keskustelu jo olla (tai siis viimeistään siinä vaiheessa kun täällä edetään parhaiden kasvis- ja liharuokareseptien vaihtamiseen, niin ehkä joku Marttaliiton, naistenlehden tai fitness-julkaisun palsta olisi sopivampi foorumi näille ravintokeskusteluille?).
 
Viimeksi muokattu:
For the record, olen itsekin ollut kiipeilemässä rakennustelineillä laittamassa niitä elementtejä paikoilleen. Tarkoituksenani ei ollut mitenkään mollata ruumiillisen työn tekijöitä tai väittää, ettei heitä olisi nyky-yhteiskunnassa lainkaan. Olen kuitenkin siinä käsityksessä, että nykypäivänä ruumiillista työtä tekevät ovat selkeänä vähemmistönä. Muistelisin jostain näin lukeneeni, mutta en tarkkaa lähdettä joten saatan olla toki väärässä. Mikään tästä ei kuitenkaan muuta sitä faktaa, että nämäkään ihmiset eivät tarvitsee liharuokaa selvitäkseen työstään.
 
Mikään tästä ei kuitenkaan muuta sitä faktaa, että nämäkään ihmiset eivät tarvitsee liharuokaa selvitäkseen työstään.

Tarvitse ja tarvitse. Kait ihminen selviää hengissä vaikka letkun kautta suoneen annettavalla ravintoliuoksella, jos niikseen tulee.

Kasvisruokavalio on eettinen valinta. Sitä voi yrittää perustella terveysnäkökohdilla ja erinäisistä syistä johtuen keskimääräinen kasvisdieetti onkin luultavasti terveellisempi kuin keskimääräinen sekaruokavalio. Se ei kuitenkaan muuta sitä faktaa, että ihminen on biologisesti sekasyöjä. Evoluution myötä ihmisen elimistö on sopeutunut käsittelemään sekä kasvi- että eläinperäistä ravintoa (täällä Pohjolassa liha ja kala ovat muodostaneet merkittävän osan ihmisen ruokavaliota todella pitkään). Siten sekaruokavalio on ihmisen keholle luonnollisin ja paras vaihtoehto.
 
HSL-liikenteessä aletaan tästä päivästä alkaen kerätä matkustajien liikennevälineisiin jättämät jätteet ja roskat. Näistä tuotetaan polttamalla käyttöenergiaa joukkoliikenteen tarpeisiin, jolloin syntyy mm. sähköenergiaa ratikoihin ja metroon sekä biopolttoainetta busseihin. Eritysen keräilyn kohteena ovat käytetyt purukumit sekä muut muovituotteet.
 
Tarvitse ja tarvitse. Kait ihminen selviää hengissä vaikka letkun kautta suoneen annettavalla ravintoliuoksella, jos niikseen tulee.
Tätä en väitä. Tämän ketjun aikana Albert on kuitenkin useamman kerran antanut ymmärtää, ettei ruumiillisen työn tekijä pärjää ilman lihaa ruokavaliossaan (tai tälläisen käsityksen olen ainakin itse hänen kommenteistaan saanut). Oma polemiikkia herättänyt vastaukseni pyrki nimenomaisesti osoittamaan Albertin väitteen virheellisyyden. Valitettavasti harkitsematon alaviitteeni tuntui vieneen pitkälti huomion viestin varsinaisesta sisällöstä.

Se ei kuitenkaan muuta sitä faktaa, että ihminen on biologisesti sekasyöjä. Evoluution myötä ihmisen elimistö on sopeutunut käsittelemään sekä kasvi- että eläinperäistä ravintoa (täällä Pohjolassa liha ja kala ovat muodostaneet merkittävän osan ihmisen ruokavaliota todella pitkään). Siten sekaruokavalio on ihmisen keholle luonnollisin ja paras vaihtoehto.
Tämä on aivan totta. Kuitenkaan "luontaisen" metsästäjä-keräilijä -ihmisen ruokavalioon ei todennäköisesti kuulunut lihaa läheskään siinä määrin kuin nykyisellään esimerkiksi Suomessa normaalina pidettyyn ruokavalioon. Tätähän ei toki voida juuri mitenkään varmentaa, mutta ilmeisesti metsästäjä-keräilijät söivät normaalioloissa huomattavasti enemmän kasviksia suhteessa lihaan kuin nykypäivänä (länsimaissa). "Luonnontilainen" ihminen ei ilmeisesti syönyt lihaa joka päivä (saatika sitten joka aterialla).
 
Mitä luultavammin oikeanlaista haaskaakin on ollut tarjolla paikoittain vähän heikosti. Marjat ja hedelmät on ymmärtääkseni ollut pitkään alkuihmisten ruokaa, ja tähän päälle on sitten naposteltu kaikenlaista rehua, mitä maasta on irti saatu, sekä mitä oletettavimmin hyönteisiä ja nilviäisiä. Eiköhän näitä muutamaa tuhatta lihavuotta ennen ollut reilusti pitempi kausi ilman sitä, mitä nykyään lihaksi kutsutaan. Se, että ihminen on viimeisten tuhansien vuosien aikana sopeutunut myös sekasyöjäksi, ei missään nimessä muuta sitä asiaa, että ihminen pärjäisi jopa puhtaasti kasvisruokavaliolla yhtä hyvin kuin sekaruokavaliolla. Tuo marja-hedelmä-hyönteis-nilviäis -ruokavaliolla saattaisi nykyihmisellekin olla optimaalinen.
 
..."luontaisen" metsästäjä-keräilijä -ihmisen ruokavalioon ei todennäköisesti kuulunut lihaa läheskään siinä määrin kuin nykyisellään esimerkiksi Suomessa normaalina pidettyyn ruokavalioon...

Eivätkä he käyttäneet joukkoliikennettä saati keskustelleet asioista joukkoliikennefoorumeissa.

Mutta nyt on toiset ajat kuin etruskien aikaan ennen ajanlaskua: eikun karitsa pöytään (onhan pääsiäinen) ja kirjoitelmia foorumille.

Ihminen ei enää syö vain ketunleipiä vaan saa kaupasta rahalla myös oikeaa "ruokaa" eikä myöskään asu enää koko elämäänsä yhdessä torpassa vaan edellyttää kunnon raitiotieyhteyksiä ympäröivään yhteiskuntaan!
 
TTämä on aivan totta. Kuitenkaan "luontaisen" metsästäjä-keräilijä -ihmisen ruokavalioon ei todennäköisesti kuulunut lihaa läheskään siinä määrin kuin nykyisellään esimerkiksi Suomessa normaalina pidettyyn ruokavalioon. Tätähän ei toki voida juuri mitenkään varmentaa, mutta ilmeisesti metsästäjä-keräilijät söivät normaalioloissa huomattavasti enemmän kasviksia suhteessa lihaan kuin nykypäivänä (länsimaissa). "Luonnontilainen" ihminen ei ilmeisesti syönyt lihaa joka päivä (saatika sitten joka aterialla).

Kivikautisia heimoja ja luonnokansoja on yhäkin olemassa ja niiden elämäntapoja ja niiden mukana ruokavaliota on varmasti tutkittu. Ilman sen kummempaa aiheeseen perehtymistä on kuitenkin helppo sanoa, että esihistoriallisten ihmisten ruokavalio on vaihdellut huomattavasti olosuhteista riippuen. Ääripäänä on varmaan eskimot, jotka sattuneesta syystä perinteisesti elävät lähes tulkoon puhtaalla liha/kala-ruokavaliolla. Talven takia pohjoisessa, kuten meillä Suomessa, liharavinnon merkitys on varmasti ollut keskimääräistä suurempaa ja maatalouden tulon jälkeen kotieläinten pidon merkitys viljelyyn nähden. Talvisaikaan eläimet ovat lähes ainoa tuoreravinnon lähde ja kasviravinto on syksyllä säilöttyä ja varastoitua. Niin sanottu fenno-veganismi onkin koko lailla mahdoton hanke.

On sitten oma kysymyksensä, millainen ruokavalio on ihmiselle paras. Kokemus kuitenkin näyttäisi osoittavan, että hyvinkin monentyyppiset perinteiset ruokavaliot ovat toimivia. Selvänä poikkeuksena taitaakin olla vain tämä meidän teollisen ajan ruokavalio, jossa ilmeisesti yhdistyy hyvin epäonnisesti huonot hiilihydraatit ja huonot rasvat ja koko komeuteen vielä liittyy rankka teollinen prosessointi. Olettaisin, että kokolihaan ja valikoituihin kasviksiin perustuva, sanotaan vaikka suomalaistyyppinen kivikautinen ruokavalio, olisi nykyistä terveellisempi. Mutta niin varmasti olisi japanilaistyyppinen eläinrasvoja välttelevä, riisiin, kasviksiin ja kalaan perustuva. Yhteistä näille on ainakin teollisesti prosessoitujen einesten jättäminen väliin.
 
Kivikautisia heimoja ja luonnokansoja on yhäkin olemassa ja niiden elämäntapoja ja niiden mukana ruokavaliota on varmasti tutkittu. Ilman sen kummempaa aiheeseen perehtymistä on kuitenkin helppo sanoa, että esihistoriallisten ihmisten ruokavalio on vaihdellut huomattavasti olosuhteista riippuen.
Uudessa-Guineassa asuu tuhansia erilaisia alkukantaisia heimoja, mm. danit (ei tule sekoittaa tanskalaisiin), jotka syövät tavanomaisen nuotiolla käristetyn possunlihan lisäksi puun kannosta löytämiään matoja (onhan sekin liharuokaa) ja joskus harvoin myös vihollisheimojen sotureita.
 
MOT-ohjelma lapioi hiilidioksidiskeptisismiä

http://areena.yle.fi/video/1305568512386

Meikäläisen luottamus MOTin toimitukseen on perin heikko. Samaten tilastotieteilijä, joka sanoo, että hänen ei tarvitse ymmärtää ilmastosta mitään tyrmätäkseen ilmastontutkijoiden tilastot ja mallit, ei kuulosta kovin lupaavalta. Eipä sillä että olisin itsekään esitetyistä ilmastomalleista ollut järin vakuuttunut.

Ohjelman loppukaneetissa mainostetaan maaperän liuskekerroksista löytyvän maakaasun riittävän hamaan tulevaisuuteen ja kaasun tuottamisen olevan puhdasta ja ongelmatonta. Tämä lienee tarkoittettu kieli poskessa -vitsiksi, mutta se ei kyllä käy turhan selväksi ohjelmasta. Yhdysvalloissa on alettu enenevässä määrin tuottaa kaasua hydraulic fracturing -menetelmillä, joissa maaperään pumpataan suuria määriä kemikaaliseoksia, joiden koostumusta kaasuyhtiöt pitävät liikesalaisuuksinaan. Arvata saattaa, että homma ei niin kovin puhtoista sitten ollutkaan. Sivuvaikutuksiin on lähialueilla kuulunut mm. kraanavettä, jonka voi 'sytyttää palamaan', ts. vedestä vapautuu kraanan ulkopuolella niin paljon metaania, että vesi 'palaa' ja suihkussa on kaasuräjähdysvaara.
 
Viimeksi muokattu:
Samaten tilastotieteilijä, joka sanoo, että hänen ei tarvitse ymmärtää ilmastosta mitään tyrmätäkseen ilmastontutkijoiden tilastot ja mallit, ei kuulosta kovin lupaavalta.
Katsoin ohjelman joskus aikaisemmin, kun se lähetettiin ensimmäisen kerran. Toista kertaa en viitsinyt katsella.

Tilastotieteestä sanon, että se on hyvä renki mutta huono isäntä. Ainoa asiallinen kuluttajansuojatyylinen toteamus tilastotieteestä on nykyään sijoituskaupassa. Laki taitaa vaatia muistuttamaan siitä, että osakkeiden ja arvopapereiden mennyt kurssikehitys ei takaa sitä, että kehitys jatkuu tulevaisuudessa samanlaisena. Huomautuksesta huolimatta aika moni kuitenkin uskoo toisin kuin muistutuksessa sanotaan. Ja joku hakee sitten oikeuden kautta korvauksia menetetystä omaisuudesta... Onneksi ei saanut. Mitäs uhkapeliä sellainen olisi, jossa hävinnyt saa aina rahansa takaisin.

Ohjelman viestin perusvirhe on juuri tämä harhaluulo, että tulevaisuus on menneisyyden peilikuva. Ohjelmassa pyritään parillakin tavalla todistamaan, että riippumatta siitä, mitä ihmiset globaalilla tasolla touhuavat, maapallo jatkaa eloaan kuten ennenkin. Ja se perustuu siihen, että niin on tapahtunut aiemminkin, joten niin pitää tapahtua myös tulevaisuudessa.

Tilastotieteilijä voi olla ihan oikeassa siinä, minkälaisia trendikäyriä hän menneisyydestä laskee. Matemaattisesti ovat varmaan kaikki oikein laskettuja. Mutta ne ovat eri asiasta kuin teollistumisen ja maaperään sitoutuneen hiilen polton vaikutuksista. Kun tämä touhu on jatkunut kiihtyvällä tahdilla muutaman vuosikymmenen, ilmiön todistaminen satojen tai tuhansien vuosien tilastoilla ei ole mahdollista.

Taitaa olla budjetit tiukalla, kun tällaista pitää lähettää toistamiseen.

Mutta liittyyhän tämä myös liikenteeseen. Liikenne-ennusteet toimivat periaatteessa samalla tavalla ja sisältävät siis saman virheen. Voidaan siis ennustaa muutoksia vain siinä tapauksessa, ettei tapahdu muutoksia. :)

Antero
 
Mitä mieltä olette näistä jätteenpolttolaitoksista, joita Suomessa on nyt muutama? Viimeisimpinä taidettiin rakentaa Ouluun. http://www.ouka.fi/jatehuolto/ekovoimalaitos/ Piipusta tulee saasteita varsin vähän, mutta tuhkan loppusijoittamisesta on ollut paljon puhetta. Olisi mukava kuulla mielipiteitä! Lisäksi kierrättäminen muuttuu paikkakunnilla joissa laitoksia on, kaikki mikä palaa voidaan laittaa samaan lootaan.
 
Takaisin
Ylös