Ymmärrän hyvin, mitä tarkoitat. Olen joukkoliikenteen ja erityisesti ratikoiden suuri ystävä, enkä harkitsekaan keskustamatkoilla muita kulkutapoja kuin ratikkaa (tai reipasta kävelyä). Myös kantakaupungin "ratikkavyöhykkeelle" eli esim. Kallioon, Vallilaan, Töölöön ja Arabiaankin tulee mentyä lähes yksinomaan ratikalla. Tosin keskikesällä todennäköisemmin autolla, kun vuorovälit pitenevät niin hulppeiksi, että vaihdolliset yhteydet muodostuvat palvelutasoltaan minulle kelpaamattomiksi.
Muihin kohteisiin suuntautuvat matkat tulee tehtyä lähes yksinomaan omalla autolla. Esimerkkejä muutaman viime päivän ajalta täältä Munkkiniemestä: Koskelan varikolle, Tapaninvainioon, Pukinmäkeen ja Tammistoon. Mitään noista matkoista ei voi tehdä kätevästi joukkoliikenteellä (lue: tiheävuorovälisellä, vaihdottomalla yhteydellä), ja matka-ajassa auto on aivan ylivoimainen.
Poikittaisliikenne, eli oikeastaan kaikki muut paitsi Helsingin keskustaan suuntautuvat matkat, on kyllä ylivoimainen haaste HSL:lle. Rahaa palaa miljoonia ja taas miljoonia, kun sitä yritetään parantaa, ja kuitenkin lopputuloksena on parhaimmillaankin vain harvavälinen ja sekava linjasto, joka ei kykene tarjoamaan vaihdottomia yhteyksiä muuten kuin hyvällä tuurilla. Ja tämä ei sinänsä ole suunnittelun vika; en odotakaan, että tästä Munkkiniemen puistotieltä pääsisi vaihdottomasti alle 10 min vuorovälillä Koskelan hallille tai vaikka Tapaninvainioon. Mutta kun ei pääse, niin oma auto houkuttaa.
Tästä päästäänkin suurempien kysymysten äärelle. Kuinka järkevää loppujen lopuksi on suunnata vähiä resursseja yhä voimakkaammin poikittaisliikenteeseen? Olisiko sittenkin fiksumpaa huolehtia siitä, että keskustayhteydet ja muutama pääpoikittaislinja (lähinnä jokeri, 58, 8) palvelevat hyvin ja houkuttelevasti?