Jutun jälkeisen keskustelun lukeminen vasta antoi osviittaa, mistä on kyse. Ensinnä Audissa oli 60 kWh:n akkukapasiteetti, kun se sähköauto, jonka luvataan kulkevan 150 km on varustettu yleensä 30 kWh:n akulla. Siis akkukapasiteetti oli tupla. Toiseksi, kun luvataan 150 km toimintasäde, sillä tarkoitetaan sekalaista auton käyttöä, ei ajamista tasaisella 80 km/h nopeudella maantietä. Tämän asian merkitystä havainnollistaa verrata kaupan olevien autojen ilmoitettuja normikulusarvojen eroja.
Tasaisella ajolla Sahkö-Audin kulutus siis on ollut luokkaa 0,1 kWh/km, joka ei ole mitenkään yllättävä arvo.
Ihmeelliseksi mainittu akkutekniikka on litium-polymeeriakku, joka on niin ihmeellistä, että näitä akkuja on nykyään käytössä miljoonissa kännyköissä. Sähkö-Audin akuston hinnasta ei ollut mitään puhetta. Ei tietenkään, koska se ei ole olennaista tällaisessä teknisessä promootiossa. Li-Po on kalliimpaa kuin Li-Ion, mutta kalliissa kännyköissä hintaero ei ole olennainen. 60 kWh:n autoakkupaketissa on. Sellaisen paketin hintaluokka on muutama kymppitonni, jolloin vaikka ”vähäinen” 15 % lisähinta on aika suuri.
Ja vielä siitä latauksesta. Akut voidaan kyllä ladata muutamassa minuutissa. Ongelma on, mistä saadaan megawatin luokassa oleva teholähde siihen lataukseen. Lohkolämmittimen töpselistä tulee 4 kW, jolla 60 kWh:n akun lataaminen kestää 15 tuntia. Metrojuna kykenee ottamaan 3000 kW virtakiskosta. Sillä teholla tuo akku latautuu 1,2 minuutissa. Metron muuntamot ovat omakotitalon kokoisia, että siltä pohjalta sitä pikalatausta.
Ja sitten vielä mitätön pikkujuttu. Tuollaisilla pikalatauksilla akun ikä voi lyhentyä 2500 latauksesta muutamaan sataan lataukseen. Ihan kivaa kymmenien tuhansien eurojen akuille. Eikä latauksen hyötysuhdekaan ole enää 95 %.
Että sellaista vallankumousta.
Antero