Kirjoitit Rainer, että etätyötä tekevät autoilijat omakotitaloissa ja murehdit, että se vähentää joukkoliikennettä. Ei sovi ihan yhteen.
Minun pointtini asiassa oli, että etätyö ja työmatkaliikenne eivät ole kaupunkirakenteen ja liikenteen haaste, koska 2/3 matkoista tehdään muun kuin työn tähden. Ja nykyään on se tilanne, että niissä muissa matkoissa jyrää auto. Jos halutaan vaikuttaa autoiluun, pitää pohtia ihan muuta kuin työmatkoja.
Kuten Janihyvärinen oikein totesi, työmatkailun väheneminen on ainoastaan eduksi joukkoliikenteelle. Kalliiksi joukkoliikenteen tekee kysynnän vaihtelu ja erityisesti yksisuuntaisuus. Ja se on pahimmillaan keskustakeskeisessä kaupunkirakenteessa, jossa ei ole työaikojen joustoja. Aamulla ajetaan kiireesti samaan aikaan töihin ja tyhjänä toiseen suuntan. Ja kohta varikolle odottamaan iltapäiväruuhkan alkua.
Työssäkäynti lisää myös tarvittavien rakennusten määrää. Ensin meillä on 35 m^2 asuntoa per asukas. Sitten 12 m^2 työpaikkaa. Moni toimistotyötä tarjoava firma suosii etätyötä säästääkseen vuokrakuluissa. On aloja, joilla toimistolla on työpisteitä vähemmän kuin työntekijöitä. Koska ei kannata pitää tyhjää tilaa työntekijöille, jotka ovat harvoin paikalla.
Kuten Kani kirjoitti, tavoite on kaikessa vähentää liikkumisen tarvetta. Erityisesti autolla liikkumisen tarvetta. Käytännössä on 50 vuotta lisätty liikkumisen tarvetta. Se on auto-, öljy- ja rakennusalalle eduksi. Ja USA:ssa alan firmat ovat edistäneet liikkumistarvetta määrätietoisesti kasvattaakseen markkinoitaan. Välillä se ainakin näyttää samalta myös täällä.
Antero