Sinänsä hyvä kysymys. Kommentoin yleisellä tasolla, en erityisesti Helsinkiä koskien.
Valtuutetut ja muut poliitikot ovat 99 %:sesti maallikoita, jotka eivät mitenkään voi hankkia asiantuntemusta kaikilta aloilta, joita koskevia päätöksiä joutuvat tekemään. Virkamiehet erikoistuvat kukin omaan alaansa ja yleensä muuttuvat ennemmin tai myöhemmin erikoisasiantuntijoiksi. Virkamiehen tiedolliset valmiudet ylittävät yleensä kirkkaasti sen mihin parhaatkaan luottamushenkilöt ikinä yltävät. Mutta virkamiehillä ei taas voi mitenkään olla kokonaisnäkymystä siitä miten yhteiskunta toimii ja mihin suuntaan sitä pitäisi kokonaisuutena viedä. Aina oma erityisala painottuu jotenkin. Siksi virkamiesten tehtävä on valmistella päätökset parhaan asiantuntemuksensa mukaan ja poliitikkojen tehtävä on päättää esitysten pohjalta mihin suuntaan yhteiskuntaa viedään.
Kun virkamies ryhtyy politikoimaan, syntyy surullista jälkeä. Tästä on esimerkkejä Suomessakin. Ja kun poliitikko ryhtyy mestaroimaan teknisten yksityiskohtien parissa niin, no, yleensä kompastutaan lillukanvarsiin ja tehdään massiivisen vääriä, kalliita ja tehottomia päätöksiä.
Virkamiesvaltaan ei voida siirtyä, koska päätöksille tarvitaan kansan tuki, joka demokratiassa tulee poliitikkojen kautta. Mutta kieltämättä tulee mieleen, että asoiden valmistelussa saisi olla mukana vähän kokonaisvaltaisempaa näkemystä virkamiespuolellakin: pitäisi nähdä miten sektoriasiat muodostavat suurempia kokonaisuuksia ja miten tämä vaikuttaa kansalaisten elämään. Ja poliitikoilta voisi toivoa vähän enemmän perehtymistä tuotettuun taustamateriaaliin sekä asiantuntijoiden näkemyksiin - ja vähemmän ennakkoluuloja ja populismia. Aika paljon saavutettaisiin jo sillä, että saataisiin sekä poliitikoilta että virkamiehiltä ulkopuoliset kytkyt ja intressit karsittua pois. Nykyinenkin järjestelmä voisi toimia kohtuullisesti, jos ei joku ajaisi koko ajan jotain massiivisia siltarumpuja (tai kalliotunneleita) toteutusta kohti täysin riippumatta mistään objektiivisista hyödyistä. (Jätän avoimeksi sen miten objektiivisia hyötyjä voitaisiin mitata, mutta sen toteamiseksi ettei tuollaista nykyään edes yritetä ei vaadita sitä että tiedettäisiin miten se pitäisi tehdä.)