Kiitoksia uudesta ketjusta. Mutta rupesin nyt miettimään, että kun konsernitilinpäätöksen tasekin tehdään vain tytäryhtiöiden taseiden yhdistelmänä, on siinäkin tytäryhtiöt vain tasearvollaan, eivät markkina-arvollaan? Joten on ihan loogista, että VR on valtion taseessakin tasearvollaan.
Sijoitusomaisuus sitten erikseen toki.
---------- Viestit yhdistetty klo 21:25 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 21:23 ----------
Varmaan lukuvihre sinulla. 339-DF kirjoittaa "liikevoitto", ei "liikevaihto". [Edit: korjattu]
---------- Viestit yhdistetty klo 21:32 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 21:23 ----------
Ja mun paradoksaalisuusviittaus oikeastaan liittyi enemmän siihen, että rahoitusteorian mukaan yrityksen ei tarvitse jakaa osinkoja koskaan, mutta silti arvo perustuu odotettuihin osinkotuottoihin. Eli teoriassa meillä voisi olla yhtiö, josta ei ikinä saa rahaa ulos (yritys sijoittaa rahat aina uudelleen kasvuun), mutta jonka arvo nousee koko ajan, niin kauan kuin sijoittajat uskovat, että "kyllä se vielä joskus jakaa ne osingot ulos".
Omistuksesta voisi tietysti olla jotain muutakin hyötyä kuin rahallista tuottoa pääomalle, mutta sitä nyt ei rahoitusteoriassa huomioida.
Mutta siis joo, osakkeesta saadaan myymällä se summa mikä siitä kuuluu saada juuri siksi, että se ostaja odottaa saavansa sen tuoton siitä ulos. Jos myyn osakkeen, minä siis tavallaan lainaan siltä ostajalta rahat ja maksan ne takaisin tulevaisuudessa niillä osinkotuotoilla. Paitsi ettei minun tarvitse huolehtia siitä maksusta, vaan ostaja saa ne suoraan osaketta vastaan. Tavallaan. Ei ehkä maailman paras vertaus. Enkä varsinkaan ole taannut, että se ostaja ne tuotot myös saa.
---------- Viestit yhdistetty klo 21:39 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 21:23 ----------
Mutta tosiaan: osakkeen nykyinen arvo tosiaan aina sisältää sen kaiken sillä hetkellä saatavissa olevan tiedon jo siitä, mikä yrityksen kyky tehdä tulosta tulevaisuudessa on. Ja tämä pätee yhtä lailla VR Osakeyhtiöön sikäli, että myydessään VR osittain tai kokonaan valtio laskisi sen tiedon ja pyytää yhtiöstä sen verran. Jos siis vain osaa laskea sen oikein. Ja siinä tosiaan ei ole merkitystä sillä, miten VR on maksanut osinkoja tai miten se niitä sille uudellekaan omistajalle maksaisi. Vaikka osinkoa ei makseta ulos, se jää yrityksen tulevaisuuden osingonmaksukyvyksi eli lisäytyy osakkeen arvoon. Ja olettaen tietysti, että yhtiö sijoittaa sen niin, että se voi tulevaisuudessa maksaa osinkoa entistä paremmin.