Hupparin käyttö

Vs: Metrohavaintoja 2013

Jos joku joka minut tuntee ja on nähnyt mut näin ajattelee, niin sanokoot sen tässä, myös sinä Compact voit sen sanoa, minut olet monta kertaa nähnyt.

Zige94 on todella hieno nuori liikenneharrastaja joukossamme, ja hän pääsee vielä alalla kuin alalla pitkälle! Tulevaisuudessa voin häntä varmastikin kuvailla sanalla "herrasmies". Nyt en kenties vielä juuri sillä termillä häntä häiritse, koska ns. teen-age vuodet asettavat omat reunaehtonsa. Mutta vääjäämättä kehitys siihen johtaa.

vristo:a voin hyvällä omallatunnolla kutsua herrasmieheksi; ikänsä, toimintakulttuurinsa laajuuden ja toimintatapansa puolesta.

Ja kyllä te muutkin jlf:läiset, joita olen tavannut, olette hienoa porukkaa!
 
Vs: Metrohavaintoja 2013

Huppari lienee tämän ajan rento vapaa-ajan vaate. Minullakin on niitä muutama. En pidä tosin sitä huppua päässä joten se on minulle vaan paksu paita. Pidän hupparia silloin tällöin ja kuljen paljain päin mutta hupun asetan joskus suojaamaan niskaa jos sataa rankasti suoraan kauluksesta sisään tms :lol:. Kesällä ei edes tarttee hupparia kuin ehkä illalla/yöllä joten se on semmonen kevään/syksyn paita minusta ja talvella on paksu takki.

Olen huomannut että nykyään ilkivallan tekijöiden "univormu" on semmonen tuhat ja yksi eri mahdollisimman kirjaava väriä sisältävä ohut takki ja hehtaari lippis. Ammattislangi heillä lienee se jatkuva niis niis kröööh niis niis ääni (miten niillä sitä räkää riittää) ja sössötys sekä se tunnettu v- alkunen sana. Kävelytyyli on se pää alas painettuna sivulta toiselle huojuva tyyli.

Huppari ei varmaan edes enää ole semmonen vaate jota nämä graffitin tekijät käyttää vaan tuo yllä kertomani tyyli on se mitä nykyään suosivat vissiin koska hupparista lienee lähtenyt se erikoisuus kun se on kaiken kansan vaate nykyään. Eli on ihan normi rento lämmin vaate jota käyttävät kaikki.

Mutta myönnän olevani aivan pihalla tyyleistä tai muista vastaavista joten ylläoleva perustuu siihen mitä olen huomannut kulkiessani. Olen myös aivan pihalla nuoriso tyyleistä (kunhan on joku vaate. Tyyleistä tajuan yhtä paljon tai vähän kuin vaikkapa joku muurahainen) jotenka virheitä voi olla väittämissä.

---------- Viestit yhdistetty klo 16:18 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 16:18 ----------

Miten tämä muuten liittyy metroon? :confused:
 
Vs: Metrohavaintoja 2013

No ne jlf:n kirjoittajat, jotka kehuvat kulkevansa hupparit päällä metro- ja rautatieasemilla, ovat mulle kyllä tasantarkkaan noita graffareita. Jos ette halua olla mun silmissä heitä, vaihtakaa vaatteita. Kaupoista saa asiallisiakin vetimiä, vaikka kassan kautta, ettette ole myös muitten silmissä rikollisia.

Viskaisinko vaatteet roskiin, ostaisin satasilla uusia vai tyytyisinkö vain nauramaan katketakseni että kaupungissa on noinkin ahtain ajatuksin varustettuja ihmisiä? Jälkimmäinen, kiitos :D
 
Minä taas en voi sietää suorissa housuissa metrossa kulkevia ihmisiä. Miksi heidät edes päästetään asemille, kun eiväthän tunnetut vaimonhakkaajat pääse ravintoloihinkaan?
 
Vs: Metrohavaintoja 2013

No ne jlf:n kirjoittajat, jotka kehuvat kulkevansa hupparit päällä metro- ja rautatieasemilla, ovat mulle kyllä tasantarkkaan noita graffareita. Jos ette halua olla mun silmissä heitä, vaihtakaa vaatteita. Kaupoista saa asiallisiakin vetimiä, vaikka kassan kautta, ettette ole myös muitten silmissä rikollisia.

Väitätkö tosiaan, että kaikki, joilla on hupparit päällä ovat graffareita? Soitatko poliisit kun kuljen kamera kädessä ottamassa kuvia metroasemalla huppari päällä? Lisäksi kiinnostaisi tietää, että millainen on oikea vaatetus metroon? Paavin kaapu jokaiselle metromatkustajallekko? Voi olla, että kohta saisit itse kulkea kaapuinesi metrossa, jos se on ainoa ja oikea vaatetus sinne..
 
Tjaa, olen kyllä kuullut nimenomaisesti neuvottavan, että jos pahistella haluaa, päälle musta huppari. Ideana on, että kaikki ympärillä ovat suunnilleen samannäköisiä, jolloin on mahdotonta tietää, kuka oikeastaan on jotain tehnyt ja kuka ei. Tai että ketä pitäisi ajaa takaa. Näin tuntomerkeistä "sillä oli musta huppari päällään" on tunnistamisessa mahdollisimman vähän hyötyä.
Musta on riittävän neutraali "väri", ettei kenellekään tule fiilistä, että joutuisi käyttämään vaatekappaletta, jonka väri ei itselle sovi.
Tuo musta huppari on myöskin jonkinasteinen länsimaiden laajuinen standardi. Mitä laajemmin tuota standardia noudatetaan, sen pienempi todennäköisyys kenelläkään on joutua ongelmiin.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että pääosa ihmisistä – mukaanlukien niistä, jotka käyttävät mustia huppareita – ei ole ylipäänsä tällaisesta ohjeistuksesta tietoisia ja käyttävät kyseistä vaatekappaletta yksinkertaisesti siksi, että se näyttää kivalta ja on mukava. Ja osasyynä tuohon valintaan "univormuksi" on se, että kyseinen vaatekappale on tosiaan laajasti käytössä muutenkin ja pääosa käyttäjistä on tavallisia talliaisia, jolloin pelkkä "kannoit mustaa hupparia" ei sekään ole mikään syyteperuste.
 
Viimeksi muokattu:
Minulle on ihan sama, mitä vaatteitta kukin pitää. Itsehän sen mukavimman saa valita. Aika ahdasmielistä pitää kaikkia hupparin käyttäjiä spreijaajina. Itse pidin ennen myös usein huppareita, nykyään enemmän kauluspaitoja ja erilaisia puseroita.
 
Vs: Metrohavaintoja 2013

No ne jlf:n kirjoittajat, jotka kehuvat kulkevansa hupparit päällä metro- ja rautatieasemilla, ovat mulle kyllä tasantarkkaan noita graffareita. Jos ette halua olla mun silmissä heitä, vaihtakaa vaatteita. Kaupoista saa asiallisiakin vetimiä, vaikka kassan kautta, ettette ole myös muitten silmissä rikollisia.

Itse käytän vain vaaleanruskeita kauluspaitoja ja mustia suoria housuja. Hiukset ovat leikatty lyhyiksi sivuilta ja takaa, päältä ne ovat sentin mittaiset. Suosittelen kaikkia muita seuraamaan esimerkkiäni.
 
Havaintojeni mukaan Helsingissä (kuten muissakin etelän kaupungeissa) muutenkin nuoriso liikkuu säähän sopimattomissa vaatteissa.
Paljain päin, jotkut jopa huppari päällä pakkasella. Pitkiä kalsareita ei tunneta etc etc. Tervetullutta keskustelu pukeutumisesta.
 
jotkut jopa huppari päällä pakkasella.
Tässä yksi päivä kokeilin "asiallisemmin" pukeutumista. Huomasin, että kauluspaidan ja anorakin kanssa tuli vilu samassa tilanteessa, jossa huppari tuntuu vielä oikein lämpimältä. Toki on pakko pukea ylimääräinen kerros, jos lunta tulee taivaan täydeltä tai lämpötila laskee suunnilleen -5 asteen alapuolelle. Pikkupakkasilla en oikein jaksa enempää vaatetusta laittaa, koska siitä on ylimääräistä vaivaa kun pääsee takaisin sisätiloihin. Huppari ei ole ulkona liian kylmä eikä sisällä liian kuuma. Se on nimenomaan käytännöllinen vaatekappale. Sama pätee myös huppuun – päähine kulkee mukana eikä sitä tarvitse erikseen ottaa mukaan tai laittaa naulaan. Kyllä huppu tehokkaammin lämmittää kuin pipo ja korviin vedetty kaulus, vaikka vaikeuttaa tunnistamista suunnilleen yhtä paljon.
 
Tässä yksi päivä kokeilin "asiallisemmin" pukeutumista. Huomasin, että kauluspaidan ja anorakin kanssa tuli vilu samassa tilanteessa, jossa huppari tuntuu vielä oikein lämpimältä. Toki on pakko pukea ylimääräinen kerros, jos lunta tulee taivaan täydeltä tai lämpötila laskee suunnilleen -5 asteen alapuolelle. Pikkupakkasilla en oikein jaksa enempää vaatetusta laittaa, koska siitä on ylimääräistä vaivaa kun pääsee takaisin sisätiloihin.

Minä pidin takavuosina aika paljon college-paitoja. Jossain vaiheessa kauluksellisia, mutta peruskoululaisena ja lukiolaisena vielä erillistä kauluspaitaa ja sen päällä college-paitaa. Käytännössä tuollainen yhdistelmä on kyllä aika vaikea sään kannalta, jos ensin on ulkona ja sitten tulee sisään ja ryhtyy istumatyöhön (olkoon sitten opiskelua, toimistotyötä tai mitä hyvänsä).

Mutta vink vink: olen nyttemmin havainnut että pelkällä kauluspaidalla (+sen alla olevalla t-paidalla, jotta on edes kahden kerroksen verran kerrospukeutumista) pärjää lähes minä tahansa vuodenaikana, kun valitsee päällystakin oikein:

  • > +16°C ei takkia
  • +6...+15°C tavallinen mikrokuituinen (?) siisti takki
  • -10...+5°C kevyttoppatakki *)
  • -30...-11°C laskettelutoppatakki *)

*) Tuoreimmat näistä ostettu Stadiumista ja ovat perusmustia, joten ovat riittävän siistejä myös työyhteyksissä esiintymiseen.

Tuo kevyttoppatakki on riittävä aivan vähäiseen käyttöön myös kylmemmässä, jos kyse on vain esim. taksilla lentoasemalle menemisestä. On etu jos takki soveltuu kohtuudella myös esim. 10 astetta lämpimämpään ilmastoon, jos joutuu käymään työmatkoilla paljon esim. Keski-Euroopassa, missä talvella voi olla koleaa, mutta ei niin kylmää kuin Suomessa. Kokemukseni on, että esim. Saksassa tuo takki on varsin kelvollinen valinta.

Mutta siis näin jos on menossa töihin. Jos ulkoilee kevyesti, haluaa kenties pitää kauluspaidan sijasta poolopaitaa, joka on vähän lämpimämpi.

Kenkäpuoli (poislukien sydäntalvi) on suorastaan huvittava: ostin taannoin Sokoksen urheiluosastolta mustat nahkaiset Ecco-lenkkitossut ajatuksena että olisi jotain siistiä jolla voisi ensin kävellä vaikka kotoa keskustaan vaikuttamatta kaupoissa kiertäessä siltä että on suoraan lenkkipolulta tullut. No, itse asiassa patikointiin ei ole ollut ihan niin paljon aikaa kuin kuvittelin, mutta olen yllätyksekseni pitänyt noita lenkkareita jopa mustan puvun kanssa (työyhteyksissä, ei edustustilaisuuksissa eli ei toki hypermuodollisissa yhteyksissä), koska ne ovat niin siistit ettei kukaan pysty sanomaan päälle päin että ne ovat lenkkarit eivätkä jotkut muut nahkakengät. Pitäisikö olla hiukan huijari olo? Mutta ne ovat ah niin mukavat jalassa. ;)
 
Viimeksi muokattu:
Tässä kun alunperin keskusteltiin metrojunien viimeviikkoisista graffitimaalareista, ennenkuin ketju jaettiin erilleen siitä aiheesta, oli puhetta että minkälaiset työasut ovat siihen hommaan luonnikkaimmat. Taisin todeta, että hupparipukeutuminen on tyypillistä.

Tässä videossa http://www.youtube.com/watch?v=-eEpILv6_l0&feature=related tutustutaan Porvoon Museorautatie ry:n museokalustoon, jossa heikäläiset ovat käyneet treenaamassa oikein urakalla. Videon oheisteksteissä todetaan (kansainvälisen kanssakäymisen parantamiseksi ulkomaan kielellä), että myös hiphop ja breakdance liittyvät tässä nähtävään maailmankatsomukseen.

Toivottavasti en nyt jälleen saa lukijoissa valtaisaa pahennusta aikaiseksi, kun sanon että hiphop, breakdance sekä nuo vaunut ovat upeita!
 
Toivottavasti en nyt jälleen saa lukijoissa valtaisaa pahennusta aikaiseksi, kun sanon että hiphop, breakdance sekä nuo vaunut ovat upeita!

Saat varmasti olla ihan rauhassa mieltä mitä haluat mainitsemistasi "kulttuuri"aloista, mutta mikäli ihmettelet saamaasi vihaista ja kummeksuvaa palautetta hyökättyäsi joidenkin kirjoittajien kimppuun heidän pukeutumisensa perusteella, niin... No, sinuna minä en ihmettelisi aiheutunutta reaktiota.
 
Onneksi heillä on tuo "virkapuku" aina päällä, näkee kaupungillakin jo kaukaa että mitä ovat miehiään.

No tuota, sanotaanko näin:

Jos mielestäsi kaikki huppareiden käyttäjät ovat sotkijoita tai pahennuksen ylläpitäjiä, niin OK, se on mielipiteesi ja olet oikeutettu siihen mutta en mene takuuseen että onko kannattavaa siitä täällä ääneen kertoa, ja sitten ihmetellä minkä takia kaikki hyökkäävät sinua vastaan kommenteillaan. Itse en käytä hupparia, vaikka se kyllä lämmin onkin. Oma vaatetukseni kuvaa täsmälleen (paitoja tms ei lasketa) sitä mitä janihyvarinen mainitsi kommentissaan;

janihyvarinen sanoi:
  • > +16°C ei takkia
  • +6...+15°C tavallinen mikrokuituinen (?) siisti takki
  • -10...+5°C kevyttoppatakki *)
  • -30...-11°C laskettelutoppatakki *)

Mites sitten kun käytän tummaa laskettelutakkia, mustaa pipoa, suoria mustia farkkuja, ja laskettelutakin huppua päässä, mikä minä sitten olen?
 
Takaisin
Ylös