Näytetään tulokset 1-3/3

Viestiketju: Isot joukkoliikennehankkeet nostavat lippujen hintoja

 1. #1
  RSS
  RSS ei ole kirjautuneena
  Botti RSS avatar
  Liittynyt
  10.07.2008
  Viestejä
  8735

  oletus Isot joukkoliikennehankkeet nostavat lippujen hintoja


 2. #2
  tkp
  tkp on nyt kirjautuneena
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  24.06.2005
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  1081

  oletus Vs: Isot joukkoliikennehankkeet nostavat lippujen hintoja

  "HSL maksattaa raideinvestointinsa kahteen kertaan korottaessaan lippujen hintoja" Osmo Soininvaara kritisoi lippujen hintojen nostoa.
  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/1328...-toista-kertaa

 3. #3
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7552

  oletus Vs: Isot joukkoliikennehankkeet nostavat lippujen hintoja

  Lainaus Alunperin kirjoittanut tkp Näytä viesti
  "HSL maksattaa raideinvestointinsa kahteen kertaan korottaessaan lippujen hintoja" Osmo Soininvaara kritisoi lippujen hintojen nostoa.
  Teoriassa kyllä, käytännössä ei. Metro- ja junatunnelit on maksettava todellisella rahalla, maan ja kiinteistöjen arvonnousu – jos sitä edes tulee – ei tule rahaksi kaupunkien kassaan, josta on otettava rahat rakentamiseen ja busseja kalliimman liikenteen maksamiseksi.

  Käännän koko asetelman mieluummin toisin päin. Jos metro ja kehärata olisivat niin hyviä kuin väitetään ja ne toisivat rakennuksille arvonnousua, rakennusliikkeet rahoittaisivat nämä hankkeet itse. Tällöin HSL:n eli kuntien rahoitettavaksi jäisi ainoastaan liikennöintikustannusten nousu, sillä rakennusliikkeet, jotka myyvät valmiit kiinteistöt, eivät voi jäädä sentään maksamaan pysyvästi joukkoliikenteen käyttökustannuksia. Tämä muuten olisi jo menneisyydestä tuttu aluerakentamisen malli, joka ei taida rakennusliikkeitä kovin nykyään kiinnostaa.

  Mutta rakennusliikkeet eivät maksa tunneleista mitään. Ja sille on ymmärrettävä selitys. Jos jaetaan metro- ja junahankkeiden kustannukset sille väestölle tai kerrosalalle, jota esimerkiksi Espoo oli kaavoittamassa joka tapauksessa metrosta riippumatta, asuntojen markkinahinnat karkaisivat täysin epärealistisiksi. Tai on epärealistista kuvitella, että rakennusliikkeet tinkisivät katteestaan niin paljon kuin pitäisi, jotta metro maksettaisiin. Ja jälkimmäinen on se todellinen syy, sillä kaikki rakentaminen menee kaupaksi markkinahintaan. Eikä ole mitään näyttöä siitä, että liityntäliikennemetro nostaisi markkinahintaa riittävästi metron kustantamiseksi.

  Vanhoille kiinteistönomistajille ja asukkaille heidän omaisuutensa arvonnousu on pelkkä mielikuva. Jos tarvitsee asunnon, myyntiarvon hinnannousu ei vaikuta mihinkään. Jos myy ja muuttaa muualle, saa enemmän rahaa. Mutta jos tarvitsee isomman asunnon ja haluaa pysyä samalla alueella, myös ostettavan asunnon hinta on noussut. Vaihtaminen isompaan muuttuu vain kalliimmaksi kuin ennen. Ei tästä irtoa mitään rahaa, jolla metrorakentamista voi maksaa.

  Joten jäljelle jää vain kaksi mahdollisuutta, joilla liian kalliit metrohankkeet nyt on pakko rahoittaa: Puolet rahoitetaan suoraan kuntien verotuloilla ja toinen puoli jaetaan verotulorahoituksen ja lipputulojen nousun kesken. HSL:n laskukaavan muuttaminen ei siis muuta juuri mitään.

  Mutta jos sijaintikunnan ja HSL:n maksuosuuden suhdetta muutetaan, niin se vähentää sitä osuutta, jolla esimerkiksi Espoon metrohankkeiden kustannuksia jaetaan muille kunnille. Espoon tapauksessa vaikutus tosin on aika vähäinen, koska Espoon metrossa ei kulje kovin paljon muiden kuntien asukkaita. Helsingille tämä muutos on merkittävämpi, koska moni muiden kuntien asukas matkustaa töihin ja opiskelemaan Helsinkiin.

  Antero

Vastaavia viestiketjuja

 1. HSL: Joukkoliikennehankkeet nostavat lippujen hintoja
  kirjoittanut RSS foorumissa Joukkoliikenneuutiset
  Vastauksia: 1
  Viimeisin viesti: 25.10.2014, 15:30
 2. Rautateiden isot hankkeet
  kirjoittanut Compact foorumissa Junat
  Vastauksia: 8
  Viimeisin viesti: 18.02.2010, 12:45
 3. Elvytys ja joukkoliikennehankkeet
  kirjoittanut teme foorumissa Kehittämishankkeet
  Vastauksia: 43
  Viimeisin viesti: 04.02.2009, 11:39
 4. HKL korottamassa lippujen hintoja
  kirjoittanut aki foorumissa Muuta joukkoliikenteestä
  Vastauksia: 16
  Viimeisin viesti: 16.08.2005, 20:45

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •