HKL ja konsortio Moventia & Smoove SAS allekirjoittivat sopimuksen Helsingin uudesta kaupunkipyöräpalvelusta keskiviikkona 16.12. Sopimus tehtiin kymmeneksi vuodeksi ja sen arvo on 12 950 000 euroa.
Moventia on espanjalainen perheomisteinen joukkoliikenneyritys, joka operoi busseja ja raitiovaunuja mm. Barcelonan alueella. Smooven kaupunkipyörät ovat käytössä esimerkiksi Ranskan Strasbourgissa ja Nizzassa. Yhteenliittymästä Smoove SAS toimittaa palvelun pyörät, pyöräasemat ja tekniset laitteet, ja Moventia tulee operoimaan pyöriä eli huolehtimaan mm. siitä, että asemien täyttöaste pysyy tasaisena ja pyörät ehjinä. Clear Channel Suomi Oy vastaa hankkeeseen liittyvästä mainostilamyynnistä Moventia & Smooven alihankkijana.
Helsingin uusien kaupunkipyörien valmistus on jo alkanut. Alkuvuodesta julkaistaan pyöräasemien tarkat sijainnit ja pyöräasemien asennus aloitetaan keväällä. Keväällä julkaistaan myös pyörien ilme sekä väritys.
Kaupunkipyörät otetaan käyttöön ensi keväänä vapun jälkeen. Palvelu otetaan käyttöön alkuvaiheessa 50 pyöräaseman ja 500 pyörän laajuisena. Ensimmäisessä vaiheessa pyöräasemien verkosto ulottuu idässä Sörnäisiin, lännessä Ruoholahteen ja pohjoisessa Taka-Töölöön asti.
Kaupunkipyörät tulevat osaksi matkaketjua ja rekisteröitymisen jälkeen pyörän saa käyttöön HSL:n matkakortilla. Matkakortin lisäksi pyörän voi ottaa käyttöön luottokortilla.
Tavoitteena on, että vuonna 2017 olisi käytössä 1 500 pyörän ja 150 aseman kaupunkipyöräpalvelu.


Lue uutinen HKL:n sivuilta...