Helsingin uusi kaupunkipyöräjärjestelmä otetaan käyttöön vapun jälkeen. Ensivaiheessa kantakaupunkiin pystytetään 50 pyöräasemaa ja pyöriä on käytössä 500. Järjestelmä laajenee vuonna 2017. Helsingin kaupunkipyörät tunnistaa keltaisesta väristä.
- Kaupunkipyörät ovat osa kestävän liikkumisen kokonaisuutta. Helsinki pyrkii strategiaohjelmansa mukaan kasvattamaan kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen yhteenlaskettua osuutta vuosittain yhdellä prosenttiyksiköllä. Kaupunkipyörät ja joukkoliikenne toimivat yhdessä houkuttelevana kilpailijana henkilöautolle, sanoo HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.
HKL vastaa Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmän hankinnasta. Sopimus on tehty kymmeneksi vuodeksi ja sen arvo on 12 950 000 euroa. Järjestelmän toimittaa konsortio Moventia & Smoove, josta Smoove toimittaa palvelun pyörät ja pyöräasemat, ja Moventia tulee huolehtimaan siitä, että asemien täyttöaste pysyy tasaisena ja pyörät ehjinä. Clear Channel Suomi Oy vastaa hankkeeseen liittyvästä mainosmediasta sekä kumppanuuksista Moventia & Smooven alihankkijana. Kaupunkipyörien kumppani on valittu ja siitä tullaan tiedottamaan lähiaikoina.
Kaupunkipyörät tulevat osaksi joukkoliikenteen matkaketjua. Kaupunkipyörien asemat, pyörien saatavuus ja reititystiedot tulevat näkymään HSL:n uudessa mobiilioptimoidussa Reittioppaassa. Kaupunkipyöräjärjestelmän kytkeminen joukkoliikenteen reititysjärjestelmään on maailman mittakaavassa ainutlaatuista.
Kaupunkipyöräjärjestelmän käyttäjiksi rekisteröidytään HSL:n verkkosivuilla osoitteessa www.hsl.fi/kaupunkipyörät. Pyöräasemalta pyörän saa ajettavaksi rekisteröitymisen yhteydessä saatavalla pyöräilijätunnuksella tai HSL:n matkakortilla sekä avainkoodilla. Viideltä asemalta pyörän saa käyttöönsä maksukortilla ilman rekisteröitymistä.
Järjestelmän vuosittainen kausimaksu on 25 €, viikon kausimaksu on 10 € ja päivän kausimaksu 5 €. Kaikkiin kausimaksuihin sisältyy puolen tunnin käyttöaika ilman lisäveloitusta. Puolen tunnin jälkeen jokaisesta alkavasta puolesta tunnista tulee lisäveloitus.
Kaupunkipyöräjärjestelmä otetaan käyttöön alkuvaiheessa 50 pyöräaseman ja 500 pyörän laajuisena. Tavoitteena on, että vuonna 2017 olisi käytössä 1 500 pyörän ja 150 aseman järjestelmä, joka ulottuu Munkkiniemeen, Pasilaan ja Kumpulaan asti.
Kaksi kaupunkipyörän malliversiota on esittelyssä GoExpo-messuilla 4.-6. maaliskuuta. Siellä pyöriin voi tutustua pääkaupunkiseudun kuntien ja HSL:n yhteisellä Pyöräilymetropoli-messuosastolla. Osaston tunnistaa keltaisesta värityksestä, joka on kaupunkipyörien värin lisäksi seudullisen pyöräliikenteen brändiväri.


Lue uutinen HKL:n sivuilta...