Helsingin uusi kaupunkipyöräpalvelu on tänään avautunut. Palvelun käyttöönotto tapahtuu kahdessa vaiheessa: tänä vuonna käytössä tulee olemaan 500 pyörää ja ensi vuonna palvelu kasvaa täyteen mittaansa 1500 pyörän laajuiseksi. Kaupunkipyörät ovat yhteiskäyttöpyöriä Helsingin kantakaupungissa liikkuville, ja ne toimivat osana joukkoliikenteen matkaketjua.
- Kaupunkipyörät ovat pitkään odotettu palvelu kaupunkilaisten arjen helpottamiseksi. Yhdessä joukkoliikenteen kanssa ne mahdollistavat kestävän liikkumisen suosion kasvun. Uskon, että kaupunkipyörät tulevat ansaitsemaan paikan kaupunkilaisten sydämissä! sanoo HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.
Kaupunkipyörien käyttäjäksi rekisteröidytään pyörien omilla sivuilla osoitteessa hsl.fi/kaupunkipyörät. Rekisteröityminen toukokuun alusta lokakuun loppuun kestävälle kaudelle avautui jo huhtikuun puolivälissä, ja nyt on mahdollista rekisteröityä myös lyhyemmiksi, päivän ja viikon mittaisiksi kausiksi. Viideltä pyöräasemalta pyörän tulee saamaan käyttöönsä maksukortilla ilman verkkopalvelussa tapahtuvaa rekisteröitymistä.
Kaupunkipyörän saa ajettavaksi rekisteröitymisen yhteydessä saatavalla pyöräilijätunnuksella ja omavalintaisella PIN-koodilla. Pyöräilijätunnuksen voi myöhemmin korvata HSL:n matkakortilla. Jokaiseen käyttökertaan sisältyy puoli tuntia ajoaikaa. Yli menevästä ajasta veloitetaan erikseen pieni lisämaksu, ja viimeistään viiden tunnin kuluessa pyörä on palautettava jollekin pyöräasemalle.
Tänä vuonna kaupunkipyöräasemia tulee käyttöön 50 kappaletta, ja niiden verkosto ulottuu Ruoholahdesta Taka-Töölöön ja Sörnäisiin asti. Kaikki ensivaiheen 500 pyörää tuodaan pyöräasemille kaupunkilaisten poljettaviksi toukokuun alkupuolella. Uudesta, kehitteillä olevasta Reittioppaasta voi tarkistaa pyörien saatavuuden eri asemilla sekä asemien sijainnit ja reititykset. Yksittäisiä pyöräasemia saattaa joskus olla pois käytöstä esimerkiksi katutöiden vuoksi. Reittioppaasta näkee, mikäli joku asema on tilapäisesti pois käytöstä. Uusi Reittiopas ja pyöräasemien paikat löytyvät osoitteessa beta.reittiopas.fi/kaupunkipyörät.
Palvelun alkamisviikolla 3.-7.5. vilkkaimmilla pyöräasemilla saa opastusta pyörien käyttöönotossa. Nämä asemat ovat Unioninkatu, Hakaniemi, Kiasma, Sörnäinen, Rautatientori/itä, Rautatientori/länsi ja Erottaja. Opastajat ovat paikalla ruuhka-aikoina arkisin noin klo 8–12 ja 14–18 sekä helatorstaina ja lauantaina klo 10–14. Tarkat opastusajat eri asemilla voi tarkistaa HKL:n internetsivuilta www.hkl.fi.
HKL vastaa kaupunkipyöräpalvelusta. Palvelun HKL:lle toteuttaa kymmenvuotisella sopimuksella CityBike Finland, joka on espanjalaisen Moventian ja ranskalaisen Smooven yhteisyritys. HSL vastaa kaupunkipyörien nettisivustosta hsl.fi/kaupunkipyörät sekä Reittioppaan kaupunkipyörätoiminnallisuuksista.
Osa kaupunkipyöräpalvelusta rahoitetaan mainostuloilla ja tästä vastaa Moventia & Smooven alihankkijana Clear Channel Suomi. HOK-Elannon Alepa-ketju on kaupunkipyörien pääyhteistyökumppani osaltaan mahdollistaen palvelun toteuttamisen.


Lue uutinen HKL:n sivuilta...