Helsingin kaupunki ja Forum Virium Helsinki ovat myöntäneet yhden tämän vuoden Smart City teko -palkinnoista Helsingin kaupunkipyörille. Palkinto luovutettiin tänään torstaina 29.9. Helsinki Smart City -tapahtuman yhteydessä Helsingin kaupungintalolla.
Palkinnon vastaanottivat HKL:n infra- ja kalustoyksikön johtaja Artturi Lähdetie, HSL:n johtava liikkumisen ohjauksen asiantuntija Tarja Jääskeläinen, Clear Channelin tuote- ja kehitysjohtaja Lassi Tolonen ja HOK-Elannon markkinoinnin aluejohtaja Tuomas Ahola.
- Kaupunkipyörien hankinnassa oli alusta asti mukana älykäs liikkuminen ja älykkään kaupungin kehittäminen sekä tiedon avoin hyödyntäminen. Painotimme vielä erikseen älykkäiden järjestelmien toteutumista kun valitsimme järjestelmän toimittajaa. Hienoa, että panostuksemme on otettu kaupunkilaisten keskuudessa innolla vastaan mm. lukuisten omien sovellusten kautta, sanoo Artturi Lähdetie.
- Kaupunkipyörät on mahtava esimerkki siitä, millaisia hyötyjä ja palveluja voidaan saada aikaan julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöllä ja mainosrahoituksella. Tässä tapauksessa Helsinkiin saatiin täysin uusi ja laadukas joukkoliikenteen muoto. Yhteistyö eri tahojen kanssa on ollut loistavaa. Näin luomme Helsingistä Smart Cityn, kertoo Lassi Tolonen.
Kaupunkilaisten elämää helpottava digitaalisuutta hyödyntävä palvelu

Kaupunkipyörien palkitsemisperusteisiin kuuluu se, että kyseessä on digitaalisuutta hyödyntävä palvelu, joka helpottaa kaupunkilaisten elämää.
Tieto pyörien saatavuudesta tarjotaan avoimena datana. Jo viikko järjestelmän käyttöönoton jälkeen toiminnassa oli kolme ulkopuolisten tahojen rakentamaa mobiilipalvelua, joiden avulla saattoi etsiä lähimmän kaupunkipyörän.
- Kaupunkipyörät ovat loistava esimerkki älykkäästä kaupunkipalvelusta, joka saatiin monen käänteen jälkeen laadukkaasti, sinnikkäästi ja vahvalla visiolla toteutettua kaupungin ja useamman yksityisen toimijan yhteistyönä, kehuu tuomariston puheenjohtaja, toimitusjohtaja Mika Malin Forum Virium Helsingistä.
Helsingin kaupunkipyöräpalvelu avattiin toukokuussa 2016. Tänä vuonna käytössä on 500 pyörää ja 50 pyöräasemaa, ja ensi vuonna palvelu kasvaa täyteen mittaansa 1500 pyörän 150 aseman laajuiseksi. Yhdellä pyörällä tehdään keskimäärin kuusi matkaa päivässä. Kaupunkipyörät ovat yhteiskäyttöpyöriä Helsingin kantakaupungissa liikkuville ja ne toimivat osana joukkoliikenteen matkaketjua tukien kestävää liikkumista.
Kaupunkipyöräpalvelusta vastaa HKL. Palvelua ylläpitää CityBike Finland. Järjestelmän mainosmyynnistä vastaa Clear Channel ja pyörien pääyhteistyökumppani on HOK Elanto. HSL vastaa kaupunkipyörien verkkosivustosta hsl.fi/kaupunkipyörät sekä Reittioppaan kaupunkipyörätoiminnallisuuksista.


Lue uutinen HKL:n sivuilta...