Odotettu päivä koittaa lauantaina 18. marraskuuta, kun metron matkustajaliikenne ulottuu ensimmäistä kertaa Espoon Matinkylään asti. Muutos on historiallisen suuri, sillä vastaavan kokoluokan uudistusta metroverkkoon ei ole tehty metron avaamisen jälkeen vuonna 1982.

Metrolinja pitenee 14 kilometrin uudella, maanalaisella osuudella, ja samalla avataan kahdeksan uutta asemaa. Niistä Lauttasaari ja Koivusaari sijaitsevat Helsingissä, ja Keilaniemi, Aalto-yliopisto, Tapiola, Urheilupuisto, Niittykumpu ja Matinkylä Espoossa. Asemien opaskartat löytyvät HKL:n verkkosivuilta.

Miten toimin metrossa?

Metro on kätevä liikenneväline, joka muodostaa pääkaupunkiseudun idän ja lännen välisen liikenteen selkärangan. Sen vuorovälit ovat tiheät ja liikennöintiajat laajat.

Metro poikkeaa muista HSL-alueen liikennevälineistä siinä, että matkan tulee olla maksettuna ennen laiturialueelle astumista. Lipun voi hankkia esimerkiksimatkakortilla, mobiilisovelluksella, lippuautomaatista tai HSL:n myyntipisteistä (kuten R-kioskeista tai HSL:n omista palvelupisteistä).

Metrojunan ovilla tulee päästää poistuvat matkustajat ulos ennen junaan astumista. Älä myöskään viivytä ovien sulkeutumista, sillä se hidastaa kaikkien metromatkaa. Sulkeutuvien ovien väliin juokseminen ei siis ole suositeltavaa – seuraava juna tulee aina pian.

Metroaseman liukuportaissa seistään oikealla ja ohitetaan vasemmalta. Metroasemalta poistumisessa ja reitin löytämisessä auttavat metroasemien kattavat opasteet.

Metron avajaispäivänä etenkin metron läntiselle osuudelle on odotettavissa selvästi suurempia matkustajamääriä kuin tavanomaisena lauantaina. Kehotammekin matkustajia kärsivällisyyteen ja varaamaan aikaa liikkumiseensa.

Näin metro kulkee

Metroliikenne kulkee 18.11. alkaen kahdella linjalla: Matinkylä–Vuosaari ja Tapiola–Mellunmäki. Linjojen yhteisellä osuudella Tapiola–Itäkeskus vuoroväli on maanantaista perjantaihin ruuhka-aikaan 2,5 minuuttia, arkisin päivällä ja alkuillasta sekä lauantaisin päivällä 3–4 minuuttia ja muina aikoina 5 minuuttia.

Metroliikenne alkaa aamulla noin kello 5 ja jatkuu noin kello 23.30:een asti. Sunnuntaisin metroliikenne alkaa tuntia myöhemmin.

Pikkujoulukaudella 17.11.–17.12. metroliikenne kulkee perjantai- ja lauantai-iltoina poikkeuksellisesti kaksi tuntia normaalia pidempään. Lisätietoa pikkujoulukauden lisäliikenteestä HSL:n verkkosivuilla.

Avajaispäivän ohjelma
Metroliikenne käynnistyy normaalin lauantain tapaan aamuviiden jälkeen Itäkeskuksen ja Matinkylän asemilta. Asemien ulkopuolella on oppaita neuvomassa matkustajia koko lauantain ajan.

Tämän lisäksi Matinkylän Iso Omena -kauppakeskuksen laajennusosan M.E.E.T.-aukiolla vietetään metron avajaistilaisuutta kello 10–16. Tilaisuudesta saat lisätietoa HSL:n verkkosivuilta.

Eri toimijoiden järjestämiä tapahtumia on myös Tapiolan, Niittykummun ja Lauttasaaren asemien ympäristössä. Kaikilla uusilla asemilla on lisäksi oppaita matkustajia opastamassa. Oppaita on paikalla tärkeimmillä asemilla myös sunnuntaina ja maanantaina.

Lisätietoja joukkoliikenteen muutoksista 18. marraskuuta: hsl.fi/länsimetroLue uutinen HKL:n sivuilta...