• Uutisviestien sisällöt mahdollisine virheineen ovat kyseisen sivuston käsialaa. Viestien linkit eivät välttämättä toimi, jos kyseisen sivuston ylläpitäjä on poistanut uutisen.

HKL: Metrovarikko saa energiaa auringosta

RSS

Botti
Liittynyt
10 Heinäkuu 2008
Viestit
8,800
Aurinkovoimala_netti.jpg
HKL:n aurinkovoimala tuottaa sähköä niin, että siitä riittäisi yli 200 kerrostaloasuntoon vuodeksi. Aurinkovoimala pienentää HKL:n hiilijalanjälkeä.
HKL:n hankkima aurinkovoimala otettiin käyttöön 18.6.2019 Roihupellon metrovarikolla. Aurinkovoimala pienentää HKL:n hiilijalanjälkeä varikon kuluttaman sähkön osalta. Kaikki HKL:n raideliikenteen kuluttama sähkö on jo päästötöntä, sillä se tuotetaan pohjoismaisella tuuli- ja vesivoimalla.
– Oman aurinkovoimalan rakentaminen on osa HKL:n vastuullisuutta. Haluamme olla edelläkävijöitä hajautetun uusiutuvan energian tuottajina ja metrovarikon voimalan avulla pystymme arvioimaan mahdollisuuksia uusiutuvan energian omaan tuotantoon laajemminkin, kertoo HKL:n laatu- ja ympäristöpäällikkö Maija Sarpo.
Voimala on epävirallisen listauksen mukaan Suomen 11. suurin aurinkovoimala, eli kuuluu toistaiseksi Suomen 20 suurimman voimalan joukkoon. Voimala on myös Suomen 9. suurin kattoasenteinen voimala.
– Roihupellon metrovarikon sähkönkulutus vuodessa on noin 4 600 MWh. Vaikka voimala tuottaa noin 422 MWh vuodessa, on se vasta noin kymmentä prosenttia metrovarikon tarpeista. Jos kuitenkin aurinkovoimala hetkellisesti tuottaisi enemmän sähköä kuin varikko kuluttaa, voitaisiin tämä sähkö ohjata metrojunien liikennöintiin HKL:n omassa sähköverkossa, kertoo hankkeen toteuttamisesta vastaava HKL:n projektipäällikkö Lasse Rosenholm.
Aurinkovoimala koostuu 1780 monikiteisestä paneelista ja viidestä invertteristä, joilla voimala kytketään kiinteistön sähköjärjestelmään.
– Voimalan erikoispiirre on se, että sen paneeleita on suunnattu kolmeen eri ilmansuuntaan; itään, etelään ja länteen. Tämä antaa voimalalle tasaisempaa tuotantoa aamuauringosta iltaruskoon. Voimalan älyominaisuudet ovat kattavat, sillä tuotantoa voidaan seurata jopa yksittäisten paneelien tasolla. GEF Vision palvelun avulla voidaan diagnosoida inverttereiden ja voimalan toimintaa lukemalla niitä etänä, kertoo GreenEnergy Finland Oy:n tekninen asiantuntija Juha Huttunen.
Voimalan olisi tarkoitus olla käytössä vähintään 30 vuotta ja päivittämällä mahdollisesti vielä pidempään.



Lue uutinen HKL:n sivuilta...
 
Takaisin
Ylös