• Uutisviestien sisällöt mahdollisine virheineen ovat kyseisen sivuston käsialaa. Viestien linkit eivät välttämättä toimi, jos kyseisen sivuston ylläpitäjä on poistanut uutisen.

HKL: Ensimmäinen Artic-pikaratikka on lähtenyt matkustajaliikenteeseen

RSS

Botti
Liittynyt
10 Heinäkuu 2008
Viestit
8,800
pikaratikka600x400.jpg
Helsingin seudun ensimmäinen Artic-pikaratikka ottaa nyt asiakkaita kyytiin.Vaunu lähti liikenteeseen maanantaiaamuna 8.11. klo 8. Artic liikennöi arkisin Kauppatorin ja Töölön väliä.
Matkustajat pääsevät Artic X54 -pikaratikan kyytiin. Vaunu liikennöi Kauppatorin ja Töölön välisellä osuudella linjatunnuksella 4S arkisin noin klo 8-19.
Artic -pikaratikka on kulkenut testiajossa Helsingin raitioteillä keväästä alkaen. Vaunu saapui tehtaalta maaliskuussa.
Vaunun tunnistaa turkoosista värityksestä sekä siitä, että vaunu on tavanomaista kaupunkiratikkaa pidempi. Lisäksi pikaratikassa on ohjaamo molemmissa päissä ja ovet molemmilla puolilla vaunua.
HKL:n tilaaman pikaratikan on valmistanut Skoda Transtech Otanmäen tehtaalla Kajaanissa. Vaunun muotoilusta ja ulkoasusta on vastannut HSL.
Helsingin seudun ensimmäinen pikaraitiovaunureitti on linja 550, joka korvaa nykyisen runkobussilinjan Itäkeskuksen ja Keilaniemen välillä. Myöhemmin pikaratikalla ajetaan muun muassa uusia Kruunusiltoja pitkin Laajasaloon sekä Vihdintien uudella pikaraitiotiellä.
[h=2]Tietoja pikaratikasta[/h]
  • Pikaratikka on koko pituudeltaan matalalattiainen, esteetön raitiovaunu. Suurin ero alkuperäiseen Articiin on se, että vaunun keskimoduulissa ei ole portaita, eikä vaunussa ole lattiakallistuksia.
  • Innovatiivisen teli- ja korirakenteen ansiosta ilmastoidussa raitiovaunussa on 78 istumapaikkaa. Matkustajapaikkoja on yhteensä 214.
  • Pikaratikka on viisiosainen ja siinä on neljä kääntyvää teliä kuten alkuperäisessä Articissakin. Vaunun älykäs ohjausmekanismi mahdollistaa erittäin tilavan monitoimialueen vaunun keskelle. Alueelle mahtuu kuusi lastenvaunua tai kaksi isoa pyörätuolia. Keskiosassa on kaksi paikkaa opaskoiran tai lemmikin kanssa matkustavalle.
  • Pikaratikka on 34 metriä pitkä ja ajettavissa kahteen suuntaan.




Lue uutinen HKL:n sivuilta...
 
Tuon vaunun (601) liikkeitä reaaliajassa voi seurata esimerkiksi Bussitutkan avulla. Hakukriteeriksi voi kirjoittaa vaunun numeron (601) tai linjatunnuksen (4S) asianomaiseen ruutuun. Tutka tietenkin tallentaa tuon vaunun ja tuon erikoislinjan kulkutietoja historiankin puolelle.

EDIT: Lisätty reittiopas klo 10:05 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 10:00 ----------

4S löytyy toki HSL:n reittioppaankin puolelta.

EDIT: Tarkisteluun otettu mukaan reittiloki klo 11:00 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 10:05 ----------

Jatketaan nyt tätä sähköisten tietojen tarkistelua senkin puolesta, että kulkutiedot ovat katsottavissa myös reittilokin puolelta.
 
Takaisin
Ylös