• Uutisviestien sisällöt mahdollisine virheineen ovat kyseisen sivuston käsialaa. Viestien linkit eivät välttämättä toimi, jos kyseisen sivuston ylläpitäjä on poistanut uutisen.

HSL: HSL kilpailuttaa lippu- ja informaatiojärjestelmät tänä vuonna

RSS

Botti
Liittynyt
10 Heinäkuu 2008
Viestit
8,800
HSL kilpailuttaa lippu- ja informaatiojärjestelmät tänä vuonna

Laajenevan Helsingin seudun joukkoliikenteessä otetaan vuoden 2014 loppuun mennessä käyttöön uusi matkakorttijärjestelmä ja reaaliaikainen informaatiojärjestelmä. Helsingin seudun liikenne HSL kilpailuttaa järjestelmän toimittajat tämän vuoden aikana.

Matkustajille uudistus näkyy muutaman vuoden kuluttua muun muassa entistä kattavampina ajantasaisina infopalveluina ja lisääntyvinä verkkopalveluina. Järjestelmässä tuotettavaa informaatiota voidaan hyödyntää matkustajatiedotuksen ohella muun muassa liikennöinnissä, joukkoliikenteen suunnittelussa ja laadun valvonnassa. Uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä on helposti laajennettavissa sitä mukaa kun uusia Helsingin seudun kuntia liittyy HSL:ään.

Uudistusta palvelevat myös uudet matkakortit, joiden ISO-standardi mahdollistaa lippujärjestelmien kilpailuttamisen. Korttien vaihto on parhaillaan käynnissä ja saadaan päätökseen vuoden 2010 aikana. Tämän vuoden aikana toteutetaan myös kaikkiin liikennevälineisiin satelliittipaikannus tulevaa informaatiojärjestelmää varten.

HSL toteuttaa järjestelmien hankinnan neuvottelumenettelyllä. Hankinnasta julkaistaan ilmoitus, jonka perusteella toimittajat voivat tehdä osallistumishakemuksen. HSL valitsee näistä neuvotteluihin vähintään kolme toimittajakonsortiota. Neuvottelujen tuloksena vähintään kahdelta tarjoajalta pyydetään lopulliset tarjoukset, joiden perusteella järjestelmän toimittaja valitaan. Suunnitelmien mukaan toimittajan valinta ja hankintasopimus tehdään vuoden 2010 loppuun mennessä.

Hankinta sisältää uuden lippu- ja informaatiojärjestelmän toteutuksen sekä ylläpidon 3 - 5 vuodeksi. Arvioidut kustannukset ovat yhteensä noin 90 miljoonaa euroa (+alv), josta toteutuksen osuus on noin 50 milj. euroa ja ylläpitokustannusten osuus noin 40 milj. euroa. Hankkeen kokonaiskustannusten arvioidaan olevan 12 vuoden aikana noin 150 miljoonaa euroa (+alv).

Helsingin seudun matkakortti otettiin käyttöön 2000-luvun alussa. Uudistaminen on tarpeen, sillä elektronisten matkakorttijärjestelmien tekninen elinkaari on 10 - 15 vuotta. Helsingin seudulla uudistus käynnistyi vuonna 2006.



Lue koko uutinen HSL:n sivuilta...
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Helsingin seudun matkakortti otettiin käyttöön 2000-luvun alussa. Uudistaminen on tarpeen, sillä elektronisten matkakorttijärjestelmien tekninen elinkaari on 10 - 15 vuotta. Helsingin seudulla uudistus käynnistyi vuonna 2006.

Jos uuden järjestelmän hankintaan kuluu noin 8 vuotta (2006-2014), ja järjestelmän elinikä on max 15 vuotta, niin jäähän siihen 7 vuotta sentään käyttöaikaa väliin ennen kuin uutta pitää taas alkaa hankkimaan... Tekniikan vanhenemistahti on kyllä aika hurja. :eek:
 
Takaisin
Ylös