Näytetään tulokset 1-1/1

Viestiketju: Liput hinnoitellaan jatkossakin vyöhykkeittäin

 1. #1
  RSS
  RSS ei ole kirjautuneena
  Botti RSS avatar
  Liittynyt
  10.07.2008
  Viestejä
  8726

  oletus Liput hinnoitellaan jatkossakin vyöhykkeittäin

  Liput hinnoitellaan jatkossakin vyöhykkeittäin

  Helsingin seudun taksa- ja lippujärjestelmän 2014 perusratkaisuksi tulee malli, jossa kaikkien päälippulajien eli kausi-, arvo- ja kertalippujen hinnoittelu perustuu vyöhykkeisiin. Kausilippu kelpaa jatkossa osamaksuksi lipun kelpoisuusalueen ulkopuolelle ulottuvilla matkoilla, ja lisähinta maksetaan kortin arvolla. HSL on luopunut vaihtoehdosta, jossa arvolipun hinta määräytyy matkan pituuden mukaan.

  HSL:n hallitus hyväksyi taksa- ja lippujärjestelmän 2014 periaatteet kokouksessaan 23.3.

  Tavoitteena on luoda asiakkaan kannalta oikeudenmukainen ja selkeä järjestelmä, jota voidaan laajentaa vaiheittain lähi- ja kehyskuntiin. Kokonaan vyöhykkeisiin perustuva järjestelmä on matkustajan kannalta selkeä verrattuna järjestelmään, jossa kausi- ja kertalippujen hinnoittelu perustuu vyöhykkeisiin ja arvolippujen hinnoittelu matkan pituuteen.

  Vyöhykejärjestelmässä matkan hinta on tiedossa etukäteen ja sopivan lipputyypin valinta säännöllisille matkoille on helppoa. Asiakkaan ei myöskään tarvitse pitää kortillaan ylimääräistä arvoa katevarausta varten, kuten matkan pituuteen perustuvassa järjestelmässä. Ryhmien matkat on vyöhykejärjestelmässä helppo maksaa matkakortin arvolla eikä ryhmälippua tarvitse ostaa etukäteen.

  Vyöhykkeet voivat perustua esimerkiksi nykyiseen tapaan kuntarajoihin tai kaarimaisiin vyöhykkeisiin, jotka muodostavat yhtenäisen maksualueen. Uloin vyöhykeraja voi olla jopa 100 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Vyöhykkeet voidaan toteuttaa vaiheittain. Kolmas vyöhyke on jo osittain toteutunut HSL:n matkakortin laajennettua Keravalle ja Kirkkonummelle.

  Nykyjärjestelmää on arvosteltu lyhyiden kuntarajan ylittävien matkojen kalleudesta verrattuna kunnan sisäisiin matkoihin. Vyöhykejärjestelmässä epäkohtaa lievennetään ottamalla käyttöön kausi- ja arvolipun yhdistelmä. Voimassa olevaa kausilippua voidaan silloin käyttää osamaksuna matkoille, jotka ylittävät kausilipun kelpoisuusalueen. Lisämatkan hinta veloitetaan matkakortin arvolta.

  Taksa- ja lippujärjestelmän jatkosuunnittelussa tarkennetaan vyöhykemallia ja mm. kuntarajoista riippumattomia vyöhykkeitä ottaen huomioon myös lyhyet vyöhykerajan ylittävät matkat. Lisäksi täsmennetään lippujen hinnoitteluperiaatteita ja hintasuhteita, muun muassa mahdollisuuksia alentaa vyöhykkeistä aiheutuvia hintaportaita.

  Helsingin seudun taksa- ja lippujärjestelmän uudistaminen liittyy uudistuvaan matkakorttijärjestelmään eli Lippu- ja informaatiojärjestelmä 2014 -hankkeeseen, joka on edennyt kilpailuttamisvaiheeseen. Jatkoon valittavien järjestelmätoimittajien kanssa käynnistyvissä neuvotteluissa tarkennetaan järjestelmän määrittelyjä, ja tässä työssä tarvitaan tietoa taksa- ja lippujärjestelmän perusratkaisusta.  Lue koko uutinen HSL:n sivuilta...
  Viimeisin muokkaaja vko; 24.03.2010 kello 21:47. Syy: päivitetty

Vastaavia viestiketjuja

 1. HSL: HSL:n liput kelpaavat toistaiseksi kaukojunissa HSL-alueella
  kirjoittanut RSS foorumissa Joukkoliikenneuutiset
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 02.03.2010, 14:10
 2. Inter Rail -liput uudistuvat 1. huhtikuuta 2007
  kirjoittanut otto s foorumissa Junat
  Vastauksia: 3
  Viimeisin viesti: 19.01.2007, 07:04
 3. Matkahuollon liput
  kirjoittanut kemkim foorumissa Muuta busseista
  Vastauksia: 6
  Viimeisin viesti: 07.01.2007, 20:10
 4. Liput Tallinnassa
  kirjoittanut UGe foorumissa Muuta joukkoliikenteestä
  Vastauksia: 3
  Viimeisin viesti: 10.07.2006, 10:05
 5. Ostoliikenteen liput halvoiksi
  kirjoittanut kemkim foorumissa Junat
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 24.02.2006, 21:37

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •