• Uutisviestien sisällöt mahdollisine virheineen ovat kyseisen sivuston käsialaa. Viestien linkit eivät välttämättä toimi, jos kyseisen sivuston ylläpitäjä on poistanut uutisen.

HSL: Palkittu Viksu-työ listaa Jokerin suosion syitä

RSS

Botti
Liittynyt
10 Heinäkuu 2008
Viestit
8,800
Palkittu Viksu-työ listaa Jokerin suosion syitä

Jokeri-linjan matkustajamäärät ovat kasvaneet siitä lähtien, kun linja aloitti liikennöinnin elokuussa 2006. Tuomas Kyheröinen on selvittänyt lukiolaisten Viksu-tiedekilpailussa palkitussa työssään syitä Jokeri-linjan suosioon.

Kyheröinen löytää Jokeri-linjan suosion takaa kolme menestystekijää. Jokeri suunniteltiin täydentämään kaivattuja poikittaisia joukkoliikenneyhteyksiä pääkaupunkiseudulla; sen reitti kulkee Itäkeskuksesta Westendinasemalle.

Toiseksi linjalle luotiin oma visuaalinen ilme, joka auttaa matkustajia tunnistamaan Jokeri-autot jo kaukaa. Bussit ovat väritykseltään sini - vihreitä. Yhdenmukaisen värityksen lisäksi ne tunnistaa Jokeri-tunnuksesta. Sama ilme ja väritys toistuu myös kaikilla Jokeri-pysäkeillä ja matkustajainformaatiossa. Linjan ilmeen on suunnitellut Reijo Markku Design Reform Oy:stä.

Kolmas suosioon vaikuttanut tekijä on ollut tekniset ratkaisut, kuten liikennevaloetuudet ja matkustajainformaatio. Ne nopeuttavat linjan liikennöintiä ja houkuttelevat matkustajia. Saamiaan tuloksia Tuomas on soveltanut suunnitellessaan kilpailutyössään Jokeri 2 -linjaa, jolle hän esittää tunnusväreiksi punaista ja vihreää ja nimeksi Varmaa.

Tuomas matkusti ja kuvasi Jokerissa sekä tutki tilastoja

Helsingin matematiikkalukiossa opiskelevaa Tuomasta kiinnostaa joukkoliikenteessä sen säännönmukaisuus. Hän on ollut ahkera joukkoliikenteen käyttäjä lapsesta asti ja haaveili jossain vaiheessa myös bussinkuljettajan ammatista. Viksu-palkittua työtään varten Tuomas teki Jokerilla useita matkoja ja otti lukuisia valokuvia. Lisäksi hän perehtyi Jokerin tilastoihin ja suunnitelmiin.

Arviointipaneelin mukaan Tuomaksen työ tarjoaa kiinnostavan ja tuoreen näkökulman joukkoliikenteeseen ja sen tarjonnan muotoutumiseen. Persoonallinen aihe on edellyttänyt tekijältään sekä innostuneisuutta että paneutumista, ja työssä on yhdistetty mallikelpoisesti eri tutkimusmenetelmiä ja -aineistoja.

Viksu-kisa tutustuttaa nuoria tieteen tekemiseen

Suomen Akatemia järjestää vuosittain lukiolaisten Viksu-tiedekilpailun, jossa palkitaan 5 - 7 ansioitunutta työtä kahdessa eri sarjassa. Kilpailussa on sarjat kansallista ja kansainvälistä ylioppilastutkintoa suorittaville opiskelijoille.

Kilpailun tavoitteena on houkutella nuoria tieteen pariin sekä osoittaa, että tutkijan ammatti on yksi mahdollinen uravaihtoehto. Kilpailuun on osallistunut 12 vuoden aikana kaikkiaan yli 1 700 nuorta. Tänä vuonna osallistujia oli 162.



Lue uutinen HSL:n sivuilta...
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vs: Palkittu Viksu-työ listaa Jokerin suosion syitä

Onkos työn tehnyt Tuomas Kyheröinen tällä foorumilla?
 
Vs: Palkittu Viksu-työ listaa Jokerin suosion syitä

Ei oo vissiin tuon RSS-tuonnin merkistökoodaus ihan kohdillaan.
 
Meikäläisen kanssa samassa koulussa toi kaveri, oli mukavaa kun kerrankin päivänavauksessa oli joku mielenkiintonen puheenaihe eilen tän takia :D
 
Takaisin
Ylös