• Uutisviestien sisällöt mahdollisine virheineen ovat kyseisen sivuston käsialaa. Viestien linkit eivät välttämättä toimi, jos kyseisen sivuston ylläpitäjä on poistanut uutisen.

HSL: Reittioppaan päästölaskuri kertoo hiilidioksidipäästöt ja kulutetut kalorit

RSS

Botti
Liittynyt
10 Heinäkuu 2008
Viestit
8,800
Reittioppaan päästölaskuri kertoo hiilidioksidipäästöt ja kulutetut kalorit

HSL:n Reittioppaasta saa nyt tietoonsa reitin lisäksi myös hiilidioksidipäästöt. Palvelu tulee näkyviin reittihaun yhteydessä ja kertoo, mitkä ovat valitun reitin ja kulkumuodon päästöt. Päästölaskuri vertaa joukkoliikennematkan päästöjä henkilöautolla tehtyyn matkaan.

Laskuri ottaa huomioon bussien ajossa syntyvät päästöt ja sähköllä käyvien liikennevälineiden sähköntuotannossa syntyvät päästöt. Henkilöauton päästöt on laskettu olettaen, että autossa on yksi henkilö. Jos matkustajia on useampi kuin yksi, lasketaan henkilökohtainen hiilidioksidipäästö jakamalla laskurin ilmoittama luku matkustajien määrällä.

Laskurin lisätietosivulla kerrotaan valitun matkan ja kulkumuodon hiilidioksidipäästöt myös vuosita-solla. Taulukosta näkee, kuinka paljon henkilöautoiluun verrattuna päästöjä voi vähentää, jos valitsee pyöräilyn tai kävelyn tai käyttää joukkoliikennettä. Lisätietosivulta selviävät myös eri kulkumuotojen päästöjen laskentaperiaatteet.

Reittiopas näyttää myös, paljonko kaloreita matkalla kuluu

Päästöjen lisäksi laskuri laskee myös kulkijan energiankulutusta, jota havainnollistetaan kilokaloreiden lisäksi suklaapaloina. Laskuri ottaa huomioon joukkoliikennematkojen kävelyosuudet ja laskee kalorinkulutuksen näille osuuksille. Myös kävellen ja pyöräillen kuljettujen matkojen kalorinkulutus selviää laskurista.

Henkilökohtainen energiankulutus on laskettu 70 kilon painoiselle henkilölle siten, että pyöräily kuluttaa energiaa 25 kilokaloria ja kävely 50 kilokaloria kilometrillä. Yhden suklaapalan (10 g) on arvioitu sisältävän 52 kilokaloria energiaa. Kevyen liikenteen Reittioppaaseen ”suklaalaskuri” saadaan myöhemmin kesällä.

Reittioppaan laskuri on kehitetty osana Julia 2030 -ilmastohanketta, jonka tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä pääkaupunkiseudulla. Hanke saa rahoitusta EU:n Life-rahastosta.

Reittiopas: www.reittiopas.fi
Lisätietoja päästölaskurista: projektipäällikkö Anna Planting/HSL, puh. 0400 942 791.
Lisätietoja Reittioppaasta: projektipäällikkö Jari Honkonen/HSL, puh. 040 501 4528.
Lisätietoja Julia 2030 -ilmastohankkeesta: ilmastoasiantuntija, hankepäällikkö Susanna Kankaanpää/HSY Seututieto, puh. 045 139 3626



Lue uutinen HSL:n sivuilta...
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Lähijunien hiilidioksidipäästöt ovat tuon mukaan 0 g / km (sähkö ostetaan vesivoimatuotannosta).

Mutta, myös tiistain vastaisen yön viimeinen T-juna Riihimäen suuntaan ja aamun ensimmäinen T-juna Helsinkiin on merkattu päästöttömiksi... Mitenhän on todellisuuden laita? ;)
 
Takaisin
Ylös