• Uutisviestien sisällöt mahdollisine virheineen ovat kyseisen sivuston käsialaa. Viestien linkit eivät välttämättä toimi, jos kyseisen sivuston ylläpitäjä on poistanut uutisen.

HSL: Tutkimus: joukkoliikenne on säilyttänyt suosionsa Helsingissä

RSS

Botti
Liittynyt
10 Heinäkuu 2008
Viestit
8,800
Tutkimus liikkumistottumuksista Helsingin seudun työssäkäyntialueella

Joukkoliikenne on säilyttänyt suosionsa Helsingissä

Viimeisen 20 vuoden aikana joukkoliikenteen osuus kaikista moottoriajoneuvoilla tehdyistä matkoista on laskenut pääkaupunkiseudulla 46 prosentista 42 prosenttiin. Suurin osa muutoksesta johtuu siitä, että maankäyttö ja liikkuminen ovat lisääntyneet voimakkaasti pääkaupunkiseudun reuna-alueilla, joilla kuljetaan paljon henkilöautolla.

Sen sijaan Helsingin sisällä sekä kantakaupungin ja muun pääkaupunkiseudun välillä joukkoliikenteen kulkutapaosuus on pysynyt ennallaan tai hieman kasvanut.

Koko pääkaupunkiseudulla joukkoliikennematkojen määrä on kasvanut 16 prosenttia ja henkilöautomatkojen määrä 37 prosenttia.

Asukkaiden liikkumistottumuksia on tutkittu osana pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueen laajaa liikennetutkimusta (LITU 2008). Tavoitteena oli hankkia tietoa asukkaiden matkoista ja liikkumistavoista sekä tuottaa aineistoa liikenne-ennusteiden laatimisessa käytettävien mallien kehittämiseksi.

Tutkimusalue käsitti Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan maakunnat sekä Riihimäen seutukunnan. Tutkimus tehtiin syksyllä 2007 ja syksyllä 2008 puhelinhaastatteluina käyttäen hyväksi etukäteen lähetettyä matkapäiväkirjaa. Vastaajia oli runsaat 20 000, joista noin 9 300 oli pääkaupunkiseudulta.

Tutkimusalueella asui vuoden 2008 lopussa 1,5 miljoonaa asukasta, joista pääkaupunkiseudulla noin miljoona. Yksityisten talouksien käytössä oli 630 000 henkilöautoa, keskimäärin 430 autoa tuhatta asukasta kohden. Autonomistuksessa on suuria eroja alueen eri osien välillä. Helsingin kantakaupunkialueella 59 prosenttia kotitalouksista on autottomia. Koko pääkaupunkiseudulla autottomia talouksia on 38 prosenttia ja muulla Helsingin seudulla 16 prosenttia.

Pääkaupunkiseudun 7 vuotta täyttäneistä asukkaista 70 prosentilla on hallussaan joukkoliikennelippu, kun muulla Helsingin seudulla osuus on 22 ja muulla tutkimusalueella vain 15 prosenttia.

Tavallisena syksyn arkipäivänä tutkimusalueella tehdään asukasta kohti hieman yli kolme matkaa. Matkojen kokonaismäärä asukasta kohti vaihtelee hyvin vähän eri alueiden välillä. Moottoriajoneuvomatkojen kulkutavoissa on kuitenkin suuria eroja: pääkaupunkiseudun sisällä joukkoliikenteen osuus on 42 prosenttia, muulla Helsingin seudulla 13 ja muulla tutkimusalueella 10 prosenttia.



Lue uutinen HSL:n sivuilta...
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Takaisin
Ylös