• Uutisviestien sisällöt mahdollisine virheineen ovat kyseisen sivuston käsialaa. Viestien linkit eivät välttämättä toimi, jos kyseisen sivuston ylläpitäjä on poistanut uutisen.

HSL: HSL:n osavuosikatsaus

RSS

Botti
Liittynyt
10 Heinäkuu 2008
Viestit
8,800
HSL:n osavuosikatsaus 1.1. - 30.6.2010

HSL on ensimmäisen puolen vuotensa aikana keskittynyt perustehtäviensä ohella strategisten tavoitteittensa määrittelyyn sekä yhtenäisten toimintatapojen luomiseen ja vakiinnuttamiseen.

Vuoden alkupuoliskon keskeisiä hankkeita:

  • Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2014) valmistelu on edennyt suunnitellussa aikataulussa.
  • Helsingin sisäisen bussiliikenteen tarjouskilpailukierros ratkaistiin huhtikuussa. Sopimukset 23 linjalla alkavat vuoden 2011 alussa.
  • Linja-autoliikenteen uusia yhtenäisiä hankintaperiaatteita valmisteltiin yhteistyössä liikennöitsijöiden kanssa. Bussikaluston pisteytyksessä huomioidaan uutena osana CO2 - päästöt.
  • Neuvottelut metro- ja raitioliikenteen sopimuksista HSL:n ja HKL:n välillä saatiin päätökseen kesäkuussa. Liikennöintisopimukset ovat voimassa vuoteen 2024 saakka.
  • LIJ2014-hanke on edennyt suunnitellusti. Matkakortit on vaihdettu standardin mukaisiin kortteihin ja vanhojen matkakorttien käyttö liikennevälineissä päättyy 10.11.2010.
  • Selvitystyö kahdeksan kehyskunnan (Järvenpää, Tuusula, Nurmijärvi, Mäntsälä, Pornainen, Hyvinkää, Vihti ja Sipoo) liittymisestä HSL:ään on aloitettu.

Talous

Toimintatulot

Osavuosikatsauksen ennusteen mukaan HSL:n toimintatulot vuonna 2010 ovat yhteensä 482,9 milj. euroa. Tulot alittanevat talousarvion 1,7 milj. eurolla (0,3 %).

Toimintatuloista 239,8 milj. euroa (49,7 %) on lipputuloja ja 230,8 milj. euroa (47,8 %) kuntaosuuksia. Lipputulojen arvioidaan toteutuvan lähes talousarvion mukaisina. Vuonna 2009 matkustajamäärä väheni vajaalla prosentilla edellisvuodesta. Vuoden 2010 alkupuoliskolla matkustajamäärä on kääntynyt hienoiseen kasvuun.

Muut toimintatulot koostuvat pääosin valtion tuista, tarkastusmaksutuloista ja liikennöitsijöiltä laskutettavista matkakorttilaitteista ja taukotilojen vuokrista.

Valtion tuki suurten kaupunkien joukkoliikenteelle, 5,1 milj. euroa, toteutunee talousarvion mukaisena. Tarkastusmaksutuloiksi oli arvioitu 4,0 milj. euroa, mutta ne jäänevät 3 miljoonaan. Viime vuoden vesivahinko Rautatientorin metroaseman tiloissa sulki matkalipuntarkastajien tilat, tuhosi tarkastuslaitteita ja esti tehokkaan tarkastustoiminnan useiden kuukausien ajaksi.

Toimintamenot

HSL:n toimintamenojen arvioidaan olevan yhteensä 484,2 milj. euroa, mikä ylittäisi talousarvion noin 2,6 milj. eurolla (0,5 %). Toimintamenoista 464,5 milj. euroa on palvelujen ostomenoja.

Joukkoliikenteen operointikustannukset ovat ennusteen mukaan 387,8 milj. euroa ja ne ylittävät talousarvion 2,0 milj. eurolla.

Bussiliikenteen kustannuksiksi ennustetaan 252,5 milj. euroa. Kustannukset ylittävät talousarvion 4,3 milj. eurolla. Suurin osa ylityksestä aiheutuu Helsingin sisäisistä linjoista. Ylitystä selittävät paitsi talousarviossa liian pieneksi arvioitu suoritemäärä ja alhainen kustannustaso myös metro- ja raitioliikenteen katkoja korvaava bussiliikenne, josta aiheutuu ylimääräisiä, budjetoimattomia kustannuksia.

Junaliikenteen kustannuksiksi arvioidaan 62,3 milj. euroa, vajaat kaksi prosenttia budjetoitua vähemmän. Junaliikenteen korvauksia pienentävät alkuvuoden poikkeukselliset häiriöt, joiden vuoksi vuoroja jäi ajamatta ja jotka johtivat myös sanktioihin.

Metroliikenteen kustannusten arvioidaan olevan 23,9 milj. euroa, 0,8 milj. euroa alle talousarvion. Raitioliikenteen kustannuksiksi arvioidaan 45,3 milj. euroa, 0,2 milj. euroa talousarviota vähemmän. Lauttaliikenteen kustannuksiksi ennustetaan talousarvion mukaiset 3,8 milj. euroa.

Poistojen määräksi arvioidaan 4,7 milj. euroa ja ne ylittävät talousarvion 1,1 milj. eurolla.

HSL:n investointimenojen ennustetaan olevan 8,6 milj. euroa, mikä alittaa talousarvion 1,5 milj. eurolla. Valtaosa investointimenoista, 5,4 milj. euroa, liittyy nykyisen matkakorttijärjestelmän ylläpitoon ja lippu- ja informaatiojärjestelmän (LIJ 2014) rakentamiseen liittyvistä hankinnoista.

Tilikauden tulos

HSL:n toimintakatteen arvioidaan vuoden lopussa olevan - 1,3 milj. euroa ja tilikauden tuloksen rahoituserien ja poistojen jälkeen - 6 milj. euroa. Talousarviossa oli varauduttu 1,3 milj. euron tappiolliseen tulokseen.



Lue uutinen HSL:n sivuilta...
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Takaisin
Ylös