Näytetään tulokset 1-1/1

Viestiketju: Syksysäät liukastavat kiskot

 1. #1
  RSS
  RSS ei ole kirjautuneena
  Botti RSS avatar
  Liittynyt
  10.07.2008
  Viestejä
  6176

  oletus Syksysäät liukastavat kiskot

  Syksysäät liukastavat kiskot

  Raitiovaunukiskojen lähettyvillä kannattaa syksyn tullessa liikkua erityisen varovasti, koska puista putoavat lehdet tekevät kiskot liukkaiksi ja raitiovaunujen jarrutusmatka moninkertaistuu. Kuurakeli puolestaan vaikeuttaa junien kulkua.

  Lehtikeli on raitiovaunujen jokasyksyinen riesa. Lehdet murskautuvat vaunujen alla öljymäiseksi massaksi, jolla vaunu luistelee kuin vesiliirrossa.

  HKL:n harjavaunut ovat ahkerasti ajossa, mutta tuulet lennättävät kiskoille nopeasti lisää lehtiä. Kuljettajat muistuttavat, että niin autoilijoiden, jalankulkijoiden kuin pyöräilijöidenkin kannattaa ottaa lehtikeli huomioon. Viime hetken kadunylityksiä on syytä välttää, jos raitiovaunu on tulossa.

  Liukkaus vaikuttaa myös raitiovaunujen aikatauluissa pysymiseen. Tilanne on hankalin siellä, missä lehtipuut kasvavat aivan kiskojen vieressä, esimerkiksi Mäkelänkadulla sekä Munkkiniemen puistotiellä.

  Lähijunien haittana kuurakeli

  Raitiovaunuja vaivaavat lehdet, koska ne pakkautuvat kiskouraan. Lähijunien sileille, maan pinnasta ylös nouseville kiskoille lehtiä suurempi vaiva on kiskojen pinnalle tiivistyvä kosteus, jonka kylmät yöt tuo tullessaan.

  Kuura ja kiskon pinnan lika muodostavat kalvon, jonka päällä juna liukastelee. Jarrutusmatkat pitenevät, asemilta lähtö hidastuu ja meno voi olla nykivää. Tämä kaikki saattaa aiheuttaa pieniä myöhästymisiä junaliikenteessä.

  Lähijunien vaikein osuus on rantarata Leppävaaran ja Kauklahden välillä, koska kiskojen läheisyydessä kasvaa paljon puita, joista tippuu likaa kiskoille.  Lue uutinen HSL:n sivuilta...
  Viimeisin muokkaaja vko; 08.10.2010 kello 23:16. Syy: päivitetty

Vastaavia viestiketjuja

 1. Kiskot ja pyöräprofiilit
  kirjoittanut padoz foorumissa Junat
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 14.02.2010, 18:45
 2. HKL: Lehtikeli pitää kiskot liukkaina
  kirjoittanut RSS foorumissa Joukkoliikenneuutiset
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 14.09.2009, 13:00

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •