• Uutisviestien sisällöt mahdollisine virheineen ovat kyseisen sivuston käsialaa. Viestien linkit eivät välttämättä toimi, jos kyseisen sivuston ylläpitäjä on poistanut uutisen.

HSL: Koko Helsingin seutu mukana yhteisessä liikennejärjestelmäsuunnitelmassa

RSS

Botti
Liittynyt
10 Heinäkuu 2008
Viestit
8,800
Koko Helsingin seutu mukana yhteisessä liikennejärjestelmäsuunnitelmassa

Koko Helsingin seudulle (14 kuntaa) on saatu luonnos ensimmäisestä yhteisestä liikennejärjestelmäsuunnitelmasta (HLJ 2011). Nykyistä rata- ja tieverkkoa sekä joukkoliikennejärjestelmää hyödynnetään tehokkaasti, kun uudet asunnot ja työpaikat rakennetaan hyviin joukkoliikenneyhteyksiin tukeutuen. HSL:n hallitus hyväksyi Helsingin seudun liikennejärjestelmäluonnoksen (HLJ 2011) lausuntoja ja kannanottoja varten kokouksessaan 26.10.

HLJ 2011:n keskeisenä periaatteena on liikenteen ja maankäytön yhteensovittaminen ja joukkoliikennepalvelujen parantaminen. Luonnoksessa korostetaan pienten ja monipuolisten kustannustehokkaiden hankkeiden tärkeyttä liikennejärjestelmän kehittämisessä. Joukkoliikenteen, kävelyn, pyöräilyn ja liityntäpysäköinnin toimintaedellytyksiä tulee parantaa. Näillä toimenpiteillä on tärkeä rooli ruuhkien vähentämisessä. Tieto- ja viestintäteknologian sovelluksilla voidaan sujuvoittaa joukkoliikennematkoja sekä pienentää tie- ja rataverkon häiriöherkkyyttä.

Kasvavalla Helsingin seudulla tarvitaan kuitenkin myös uusinvestointeja. Liikenneinvestoinnit tulee suunnata siten, että asunnot, työpaikat ja palvelut voidaan sijoittaa alueille, jotka ovat helposti saavutettavissa joukkoliikenteellä. Maankäytön ja liikennejärjestelmän tiiviimmällä yhteensovittamisella voidaan turvata seudun hallittu, asteittainen kasvu.

Helsingin seudun liikennejärjestelmä perustuu raideliikenteeseen ja sitä täydentävään bussiliikenteen runkoverkkoon. Sen pitää tarjota seudun asukkaille sujuvat ja monipuoliset liikkumismahdollisuudet ja elinkeinoelämälle toimivat kuljetukset, jotta seudun kehitys ja kilpailukyky voidaan turvata. Helsingin seutu on Suomen valtakunnallisten ja kansainvälisten yhteyksien solmukohta, joten sen toimiva liikennejärjestelmä palvelee koko maan etua.

HLJ 2011 -suunnitelmaa on valmisteltu Helsingin seudun yhteisenä hankkeena, jossa ovat mukana HSL:n jäsenkunnat, KUUMA-kunnat, Kuntaryhmä Neloset, valtion liikenneviranomaiset sekä muut yhteistyötahot. Suunnitelma on kokonaisnäkemys Helsingin seudun liikennepolitiikan suuntaviivoista tulevina vuosikymmeninä.

HSL:n hallitus pyytää HLJ 2011 -luonnoksesta lausuntoja ja kannanottoja HSL-kunnilta, KUUMA-kuntaryhmältä, Kuntaryhmä Nelosilta, liikenne- ja viestintäministeriöltä, Liikennevirastolta, ympäristöministeriöltä, Uudenmaan ELY-keskukselta, maakuntaliitoilta sekä muilta sidosryhmiltä ja osapuolilta. Luonnosta täsmennetään saatujen lausuntojen ja kannanottojen pohjalta, minkä jälkeen tavoitteena on solmia aiesopimus suunnitelman toteuttamisesta valtion, seudun kuntien ja HSL:n kesken.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi, puh. 050 565 8884 ja
liikennejärjestelmäosaston johtaja Suoma Sihto, puh. 040 595 0205

Lisätietoa HLJ 2011:sta
HLJ 2011:n lausunto- ja tausta-aineisto



Lue uutinen HSL:n sivuilta...
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Takaisin
Ylös