• Uutisviestien sisällöt mahdollisine virheineen ovat kyseisen sivuston käsialaa. Viestien linkit eivät välttämättä toimi, jos kyseisen sivuston ylläpitäjä on poistanut uutisen.

HSL: Polkupyörää saa kuljettaa lähijunissa maksutta HSL-alueella

RSS

Botti
Liittynyt
10 Heinäkuu 2008
Viestit
8,800
HSL:n kokeilusta pysyvä käytäntö
Polkupyörää saa kuljettaa lähijunissa maksutta ruuhka-aikojen ulkopuolella

HSL:n kokeilu polkupyörien kuljettamisesta maksutta lähijunaliikenteessä on saanut myönteistä vastakaikua. Polkupyörin kuljettaminen ruuhka-aikojen ulkopuolella ilman lisämaksua muuttuu pysyväksi käytännöksi vuoden 2011 alusta. Maksuton kuljetus on voimassa lähijunissa HSL-alueella (Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava ja Kirkkonummi).

Pyörän saa ottaa mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolella, jos vaunussa on tilaa. Pyörää ei saa kuljettaa junissa ruuhkatunteina ma-pe klo 7-9 ja klo 15-18. Polkupyörää kuljettavalla matkustajalla on oltava voimassa oleva HSL:n matkalippu. VR:n vyöhykelipuilla matkustavilta polkupyörästä peritään edelleen 4,20 euron lisämaksu.

Matkustajien mielipiteistä laaja otanta

Matkustajien mielipiteitä selvitettiin keväällä ja syksyllä tehdyillä tutkimuksilla. Havaintoja kokeilun sujumista käytännössä ovat tehneet myös konduktöörit ja matkalippujen tarkastajat. Pääosin pyörien kuljettaminen on sujunut hyvin. Kokeilu alkoi vuoden 2010 alussa. Polkupyörien määrä junissa on lisääntynyt vähitellen, kun matkustajat ovat saaneet tiedon asiasta.

Tutkimustuloksia

Polkupyörän kuljettamista kartoitettiin 15.-16.9. kahdella samanaikaisella tutkimuksella tietojen luotettavuuden ja vertailtavuuden vuoksi. Toinen tutkimus oli avoinna HSL:n nettisivuilla. Toinen tutkimus toteutettiin Taloustutkimus Oy:n internet-paneelitutkimuksena johon vastasi 1100 henkilöä Helsingistä, Espoosta, Kauniaisista, Vantaalta, Keravalta ja Kirkkonummelta.

Tutkimusten mukaan:

36 % sallisi polkupyörien maksuttoman kuljetuksen aina
50 % sallisi polkupyörien kuljettamisen vain ruuhka-aikojen ulkopuolella
2 % sallisi polkupyörien kuljettamisen vain viikonloppuisin
6 % kieltäisi pyörien kuljettamisen kokonaan
6 % ei ilmaissut kantaansa

Tutkimukseen osallistuneista 74 % ei tiennyt vastaushetkellä, että polkupyörää saa kuljettaa maksutta lähijunissa ruuhka-aikojen ulkopuolella.

Lisätietoja:

tariffiasiat: Pirkko Lento, johtaja, matkustajapalvelut-osasto, puh. 4766 4210
tutkimukset: Antti Vuorela, ryhmäpäällikkö, operatiiviset tutkimukset, puh. 040 504 4582



Lue uutinen HSL:n sivuilta...
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Takaisin
Ylös