• Uutisviestien sisällöt mahdollisine virheineen ovat kyseisen sivuston käsialaa. Viestien linkit eivät välttämättä toimi, jos kyseisen sivuston ylläpitäjä on poistanut uutisen.

HKL: Museoratikkaliikennettä avoimella kesävaunulla

RSS

Botti
Liittynyt
10 Heinäkuu 2008
Viestit
8,800
HKL-Raitioliikenne järjestää yhteistyössä Oy Stadin Ratikat Ab:n kanssa museoraitiovaunuajeluita Helsingin keskustassa. Museoliikennettä ajetaan entisöidyllä, yli 90 vuotta vanhalla avovaunulla kesän kaikkina viikonloppuina lauantaisin ja sunnuntaisin. Liikenne alkaa 14.5. ja päättyy elokuun lopussa.

Kierroksille lähdetään Kauppatorilta linjan 1 päätepysäkiltä klo 10–17. Vaunut lähtevät tasalta ja puolelta, mutta jos pysäkillä on jonoa, vaunut lähtevät täytyttyään. Kierroksen hinta on 5 euroa. HSL:n liput eivät käy erikoislinjalla eikä museoratikkamatkaa voi maksaa matkakortilla.

Avoperävaunu on Helsingin ehkä legendaarisin ratikka vuodelta 1919, jonka Oy Stadin Ratikat Ab on entisöinyt. Kaunotar valmistui Hietalahden laivatelakalla aivan ratikkalinjan 6 päätepysäkin tuntumassa 91 vuotta sitten. Vilpoisat vaunut saavuttivat heti helsinkiläisten jakamattoman suosion, ja aina olympiakesään 1952 asti vaunuilla saattoi matkustaa lähes kaikilla linjoilla. Ajan tavan mukaan suurin osa matkustajista joutui tyytymään seisomapaikkaan. Nyt kaupunkilaiset ja turistit pääsevät taas vanhan rouvan kyytiin, mutta vain istumapaikoille.

Museoraitiovaunukierroksilla moottorivaununa on ASEA:n vuonna 1930 valmistama vaunu 157. Moottorivaunu palveli helsinkiläisiä vielä 1970-luvulla, sillä vasta nivelraitiovaunut mahdollistivat vaunuvanhuksen siirtymisen ansaituille eläkepäiville.

Kierroksen kesto on noin 15 minuuttia ja reitti kulkee Kruununhaan, Kaisaniemen, Rautatieaseman ja Aleksin kautta takaisin Kauppatorille. Ratikka ajaa Helsingin vanhimmilla raitiolinjoilla: Kauppatorilta Katariinankadulle ja Snellmaninkadulle on kulkenut ratikka jo vuodesta 1890, aluksi hevosvetoisena.

Museoraitiovaunuliikenne tuli mahdolliseksi, kun Stadin Ratikat Oy entisöi kustannuksellaan sopivan perävaunun ja otti hoitaakseen museoliikenteen käytännön järjestelyt. Myös Suomen Raitiotieseura ry on osallistunut entisöinnin kustannuksiin ja antanut asiantuntija-apua.



Lue uutinen HKL:n sivuilta...
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Takaisin
Ylös