Näytetään tulokset 1-1/1

Viestiketju: Kaupunkiraitiotien alustava yleissuunnitelma Hervanta–Lentävänniemi-osuudelle valmistui

 1. #1
  RSS
  RSS ei ole kirjautuneena
  Botti RSS avatar
  Liittynyt
  10.07.2008
  Viestejä
  8758

  oletus Kaupunkiraitiotien alustava yleissuunnitelma Hervanta–Lentävänniemi-osuudelle valmistui

  Kaupunkiraitiotien alustava yleissuunnitelma Hervanta–Lentävänniemi-osuudelle valmistui

  05.10.2011

  Tampereen kaupunginhallituksen suunnittelujaosto käsittelee raporttia seuraavassa kokouksessaan tiistaina 10. lokakuuta 2011, minkä jälkeen asia etenee kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustoon. Jatkotyöstä tehdään päätös kaupungin luottamuselimissä vuoden 2011 aikana.

  Alustavan yleissuunnitelman jälkeen varsinaisen yleissuunnitelman laatiminen voidaan aloittaa keväällä 2012, kun suunnittelutyön hankinta on tehty. Yleissuunnitelmassa tarkennetaan muutaman linjan osalta teknisiä ratkaisuja, kustannusarvioita sekä vaikutusarviointeja.

  Yleissuunnitelman yhteydessä kustannusarviota tarkennetaan tekemällä tarkempia tutkimuksia pohjaolosuhteista koko linjauksen matkalta sekä tarkentamalla putki- ja johtosiirtotarpeita. Yleissuunnitelman yhteydessä laaditaan tarvittaessa ympäristövaikutusten arviointi (YVA).

  Yleissuunnitelman perusteella tehdään mahdollinen päätös rakentamisesta vuoden 2013 aikana. Rakentamispäätöksen jälkeen laaditaan toteutussuunnitelma ja rakentaminen voidaan aloittaa nopeimmillaan vuonna 2014.

  Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteessä bussiliikenteellä on merkittävä rooli riippumatta raitiotiepäätöksestä. Kaupunkiraitiotien ensimmäinen linjaus voidaan perustaa korkealuokkaisena runkobussilinjana yhdessä muiden runkobussilinjojen kanssa. Seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (TASE 2025) mukaiset runkobussilinjaston laatukäytävätoimenpiteiden rakentamiskustannukset ovat noin 30 miljoonaa euroa.

  Neljä reittivaihtoehtoja ja
  vertailu bussijärjestelmiin


  Alustavan yleissuunnitelman suunnittelualue Hervanta-Keskusta-Lentävänniemi on ensimmäinen osa modernin kaupunkiraitiotien verkkoa. Kyseessä on seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (TASE 2025) mukainen hanke.

  Alustavassa yleissuunnitelmassa on paikannettu kaupunkiraitiotien linjausvaihtoehtoja, laadittu suunnitelmat kaupunkiraitiotien toteuttamisesta sekä vertailtu kaupunkiraitiotien ja bussiliikenteen eroja. Suunnitelmassa on lisäksi tarkasteltu johdinautoliikennettä.

  Hervanta–Keskusta–Lentävänniemi-kaupunkiraitiotielle laadittiin neljä vaihtoehtoa, jotka eroavat joukkoliikennejärjestelmän kannalta keskeisillä alueilla. Vaihtoehtoisina reitteinä ovat Pispalassa Paasikiventie ja Pispalan valtatie , Keskustassa Hämeenkatu–Itsenäisyydenkatu ja Kalevantie sekä Kalevassa Sammonkatu ja TAYS.

  Kaupunkiraitiotievaihtoehtoja verrattiin vuoden 2020 liikennetilanteessa kahteen busseihin perustuvaan joukkoliikennejärjestelmään, ns. nollavaihtoehtoon ja kehitettyyn bussivaihtoehtoon. Nollavaihtoehdossa bussiverkosto kehittyy hieman nykytilanteen pohjalta. Kehitetyssä bussivaihtoehdossa nykyisen bussilinjaston palvelutasoon on tehty merkittäviä parannuksia joukkoliikenteen kilpailukyvyn lisäämiseksi.

  Joukkoliikennematkojen määrä on kaupunkiraitiotielinjan vaikutusalueella kaupunkiraitiotievaihtoehdossa 9-11 % suurempi kuin nollavaihtoehdossa. Kaupunkiraitiotien Hervannan suunta on kuormitetumpi kuin lännen suunta.

  Joukkoliikenteen liikennöintikustannukset ovat kaupunkiraitiotievaihtoehdoissa 4-9 % (2,5-5,4 milj.euroa/v) alemmat kuin nollavaihtoehdossa. Kehitetyn bussivaihtoehdon liikennöintikustannukset ovat 6 % (3,8 milj.euroa/v) suuremmat kuin nollavaihtoehdossa.

  Raitiotie kannattaisi
  yhteiskuntataloudellisesti


  Kaupunkiraitiotievaihtoehtojen hyötykustannussuhde on noin 1,1-1,4. Hyötykustannussuhteen ollessa yli yhden hanke on yhteiskuntataloudellisesti kannattava eli hyödyt ovat kustannuksia suuremmat.

  Kaupunkiraitiotievaihtoehtojen investointikustannukset ovat vaihtoehdosta riippuen 176 – 184 miljoonaa euroa, mikä sisältää varikon rakentamiskustannukset sekä työnaikaiset järjestelyt, rakennuttamis- ja suunnittelukustannukset. Vaihtoehtojen hyödyt ovat noin 180-240 miljoonaa euroa.

  Kaupunkiraitiotie toteuttaa busseja paremmin liikenteellisiä ja ympäristöllisiä tavoitteita sekä liikkumiseen, saavutettavuuteen, maankäyttöön ja kiinteistöjen kysyntään liittyviä tavoitteita. Bussivaihtoehdot ovat helpommin toteutettavissa joustavuutensa ansiosta.

  Matkustajanäkökulmasta kaupunkiraitiotievaihtoehto on uusille matkustajille Hervanta-Keskusta-Lentävänniemi-liikennekäytävässä bussivaihtoehtoa houkuttelevampi. Kaupunkiraitiotie toteuttaa asetetut taloudelliset tavoitteet.

  Kaupunkiraitiotien mahdollistama maankäytön tiivistäminen pysäkkien ympäristöön merkitsee näiden alueiden kiinteistöjen arvonnousua. Arvonmuutoksia ei ole sisällytetty hyötykustannus-laskelmiin.


  Yleissuunnitelmaraportti  Lue uutinen Tampereen Joukkoliikenteen sivuilta...
  Viimeisin muokkaaja vko; 18.10.2011 kello 21:26. Syy: päivitetty

Vastaavia viestiketjuja

 1. HSL:n alustava taloussuunnitelma 2012 - 2014
  kirjoittanut joboo foorumissa HSL-alueen paikallisliikenne
  Vastauksia: 63
  Viimeisin viesti: 20.11.2011, 20:01
 2. TJ: Kaupunkiraitiotien suunnitelmista avattiin karttapalautepalvelu
  kirjoittanut RSS foorumissa Joukkoliikenneuutiset
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 28.06.2011, 10:57
 3. Vastauksia: 17
  Viimeisin viesti: 15.06.2010, 14:05
 4. Tampella-Hervanta
  kirjoittanut Jysky foorumissa Tampereen paikallisliikenne
  Vastauksia: 29
  Viimeisin viesti: 20.11.2009, 19:35

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •