• Uutisviestien sisällöt mahdollisine virheineen ovat kyseisen sivuston käsialaa. Viestien linkit eivät välttämättä toimi, jos kyseisen sivuston ylläpitäjä on poistanut uutisen.

TJ: Kaupunkiraitiotien alustava yleissuunnitelma Hervanta–Lentävänniemi-osuudelle valmistui

RSS

Botti
Liittynyt
10 Heinäkuu 2008
Viestit
8,800
Kaupunkiraitiotien alustava yleissuunnitelma Hervanta–Lentävänniemi-osuudelle valmistui

05.10.2011

Tampereen kaupunginhallituksen suunnittelujaosto käsittelee raporttia seuraavassa kokouksessaan tiistaina 10. lokakuuta 2011, minkä jälkeen asia etenee kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustoon. Jatkotyöstä tehdään päätös kaupungin luottamuselimissä vuoden 2011 aikana.

Alustavan yleissuunnitelman jälkeen varsinaisen yleissuunnitelman laatiminen voidaan aloittaa keväällä 2012, kun suunnittelutyön hankinta on tehty. Yleissuunnitelmassa tarkennetaan muutaman linjan osalta teknisiä ratkaisuja, kustannusarvioita sekä vaikutusarviointeja.

Yleissuunnitelman yhteydessä kustannusarviota tarkennetaan tekemällä tarkempia tutkimuksia pohjaolosuhteista koko linjauksen matkalta sekä tarkentamalla putki- ja johtosiirtotarpeita. Yleissuunnitelman yhteydessä laaditaan tarvittaessa ympäristövaikutusten arviointi (YVA).

Yleissuunnitelman perusteella tehdään mahdollinen päätös rakentamisesta vuoden 2013 aikana. Rakentamispäätöksen jälkeen laaditaan toteutussuunnitelma ja rakentaminen voidaan aloittaa nopeimmillaan vuonna 2014.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteessä bussiliikenteellä on merkittävä rooli riippumatta raitiotiepäätöksestä. Kaupunkiraitiotien ensimmäinen linjaus voidaan perustaa korkealuokkaisena runkobussilinjana yhdessä muiden runkobussilinjojen kanssa. Seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (TASE 2025) mukaiset runkobussilinjaston laatukäytävätoimenpiteiden rakentamiskustannukset ovat noin 30 miljoonaa euroa.

Neljä reittivaihtoehtoja ja
vertailu bussijärjestelmiin


Alustavan yleissuunnitelman suunnittelualue Hervanta-Keskusta-Lentävänniemi on ensimmäinen osa modernin kaupunkiraitiotien verkkoa. Kyseessä on seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (TASE 2025) mukainen hanke.

Alustavassa yleissuunnitelmassa on paikannettu kaupunkiraitiotien linjausvaihtoehtoja, laadittu suunnitelmat kaupunkiraitiotien toteuttamisesta sekä vertailtu kaupunkiraitiotien ja bussiliikenteen eroja. Suunnitelmassa on lisäksi tarkasteltu johdinautoliikennettä.

Hervanta–Keskusta–Lentävänniemi-kaupunkiraitiotielle laadittiin neljä vaihtoehtoa, jotka eroavat joukkoliikennejärjestelmän kannalta keskeisillä alueilla. Vaihtoehtoisina reitteinä ovat Pispalassa Paasikiventie ja Pispalan valtatie , Keskustassa Hämeenkatu–Itsenäisyydenkatu ja Kalevantie sekä Kalevassa Sammonkatu ja TAYS.

Kaupunkiraitiotievaihtoehtoja verrattiin vuoden 2020 liikennetilanteessa kahteen busseihin perustuvaan joukkoliikennejärjestelmään, ns. nollavaihtoehtoon ja kehitettyyn bussivaihtoehtoon. Nollavaihtoehdossa bussiverkosto kehittyy hieman nykytilanteen pohjalta. Kehitetyssä bussivaihtoehdossa nykyisen bussilinjaston palvelutasoon on tehty merkittäviä parannuksia joukkoliikenteen kilpailukyvyn lisäämiseksi.

Joukkoliikennematkojen määrä on kaupunkiraitiotielinjan vaikutusalueella kaupunkiraitiotievaihtoehdossa 9-11 % suurempi kuin nollavaihtoehdossa. Kaupunkiraitiotien Hervannan suunta on kuormitetumpi kuin lännen suunta.

Joukkoliikenteen liikennöintikustannukset ovat kaupunkiraitiotievaihtoehdoissa 4-9 % (2,5-5,4 milj.euroa/v) alemmat kuin nollavaihtoehdossa. Kehitetyn bussivaihtoehdon liikennöintikustannukset ovat 6 % (3,8 milj.euroa/v) suuremmat kuin nollavaihtoehdossa.

Raitiotie kannattaisi
yhteiskuntataloudellisesti


Kaupunkiraitiotievaihtoehtojen hyötykustannussuhde on noin 1,1-1,4. Hyötykustannussuhteen ollessa yli yhden hanke on yhteiskuntataloudellisesti kannattava eli hyödyt ovat kustannuksia suuremmat.

Kaupunkiraitiotievaihtoehtojen investointikustannukset ovat vaihtoehdosta riippuen 176 – 184 miljoonaa euroa, mikä sisältää varikon rakentamiskustannukset sekä työnaikaiset järjestelyt, rakennuttamis- ja suunnittelukustannukset. Vaihtoehtojen hyödyt ovat noin 180-240 miljoonaa euroa.

Kaupunkiraitiotie toteuttaa busseja paremmin liikenteellisiä ja ympäristöllisiä tavoitteita sekä liikkumiseen, saavutettavuuteen, maankäyttöön ja kiinteistöjen kysyntään liittyviä tavoitteita. Bussivaihtoehdot ovat helpommin toteutettavissa joustavuutensa ansiosta.

Matkustajanäkökulmasta kaupunkiraitiotievaihtoehto on uusille matkustajille Hervanta-Keskusta-Lentävänniemi-liikennekäytävässä bussivaihtoehtoa houkuttelevampi. Kaupunkiraitiotie toteuttaa asetetut taloudelliset tavoitteet.

Kaupunkiraitiotien mahdollistama maankäytön tiivistäminen pysäkkien ympäristöön merkitsee näiden alueiden kiinteistöjen arvonnousua. Arvonmuutoksia ei ole sisällytetty hyötykustannus-laskelmiin.


Yleissuunnitelmaraportti



Lue uutinen Tampereen Joukkoliikenteen sivuilta...
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Takaisin
Ylös