• Uutisviestien sisällöt mahdollisine virheineen ovat kyseisen sivuston käsialaa. Viestien linkit eivät välttämättä toimi, jos kyseisen sivuston ylläpitäjä on poistanut uutisen.

VR: Suuret puolueet: Raideliikenteen lisääminen ehkäisee ilmastonmuutosta

RSS

Botti
Liittynyt
10 Heinäkuu 2008
Viestit
8,800
VR kysyi kuudeltakymmeneltä kolmen suuren puolueen puoluekokousedustajalta näkemyksiä raideliikenteestä touko-kesäkuussa. Kaksi kolmasosaa vastanneista Keskustan, Kokoomuksen ja SDP:n puoluekokousedustajista pitää junaliikenteen lisäämistä tehokkaana keinona ehkäistä ilmastonmuutosta.Raideliikentees


Lue tiedote VR-konsernin sivuilta...
 
Näitä poliitikkojen kantoja ei tahdo jaksaa kuunnella silloinkaan, kun kyse ei ole VR:n propagandasta. "Raideliikenne on ekologista" on yleisesti hyväksytty mantra ja sitten lausutaan kaikenlaisia "pitää varmistaa" ja "tulee kehittää" ja "tulee suosia" -virkkeitä. Oikeasti ymmärrys esimerkiksi henkilöliikenteen markkinoista on useimmilla lähellä nollaa, ja kun päättämisen aika tulee, niin VR ja virkamiehistö vie porukkaa kuin litran mittaa.
 
Eikö raideliikenne sitten ole ekologista?

Toki, silloin kun se on. Tarkoitin sitä, että mantraa on nyt toisteltu ainakin parikymmentä vuotta, eikä raideliikenteen osuus kaukoliikenteen matkoista ole juuri kasvanut, joten toistelu ei ole tältä osin vaikuttanut hiilipäästöihin sitä tai tätä. VR:n toiminnan ulkopuolella ilmastonmuutoksella on sitten perusteltu mm. Länsimetron puolesta äänestämistä, mikä on mielestäni perin kyseenalainen peruste metroradan vaihtoehtoihin nähden, jo hankkeen omien selvitystenkin valossa.
 
Toki, silloin kun se on. Tarkoitin sitä, että mantraa on nyt toisteltu ainakin parikymmentä vuotta, eikä raideliikenteen osuus kaukoliikenteen matkoista ole juuri kasvanut, joten toistelu ei ole tältä osin vaikuttanut hiilipäästöihin sitä tai tätä.

Samoin VR on valinnut ympäristöystävällisyyden markkinointinsa kärkiteemaksi jopa siinä määrin, että maalaa junansa vihreään kuosiin. Tämä siitä huolimatta, että kuluttajan päällimmäinen päätöksentekokriteeri kulkumuotovalinnoissa tuskin on ympäristöystävällisyys. Ympäristöystävällisyys on toki tärkeää, mutta sillä markkinointi on vähän kuin myisi karkkeja periaatteella että nämä ovat vähemmän pahoja hampaille kuin nuo toiset. Ei kovin houkuttava valintakriteeri verrattuna makuun. Ja samalla kun VR markkinoi näin, se ei juuri kehitä yhteyksiään vaan supistaa niitä, ja tosaalta ylihinnoittelee tarjontansa suhteessa siihen, mitä kuluttaja on valmis maksamaan. Lopputulos on ympäristöystävällisyyden irvikuva. Parempaan tulokseen ympäristön kannalta päästäisiin jos VR puolittaisi hintansa, tuplaisi matkustajamääränsä ja pääsy rataverkolla avattaisiin myös muille operaattoreille, jotka kilpailulla pakottaisivat VR:n tehokkaaksi ja toisaalta palvelisivat alueita ja markkinasegmenttejä, joita VR nyt kieltäytyy palvelemasta.
 
Parempaan tulokseen ympäristön kannalta päästäisiin jos VR puolittaisi hintansa, tuplaisi matkustajamääränsä ja pääsy rataverkolla avattaisiin myös muille operaattoreille, jotka kilpailulla pakottaisivat VR:n tehokkaaksi ja toisaalta palvelisivat alueita ja markkinasegmenttejä, joita VR nyt kieltäytyy palvelemasta.
Tässä virkkeessä on kaikki oleellinen, joka on kiltisti kyselyihin vastaavilta poliitikoilta jäänyt kokonaan ymmärtämättä.
 
Jaahas, PS ei kelpaa VR OY:lle, vaikka hallintoneuvostossa istuu Vistbackan Rami sekä eräs kuskinakin toiminut kansanedustaja..
Taitaa johtua siitä, että puolueen muutamilla kansanedustajilla on ihan järkeviäkim mielipiteitä eikä pelkkää VR OY:n sanelua,
toisinkuin LVM:n virkamiehet..
 
Jaahas, PS ei kelpaa VR OY:lle, vaikka hallintoneuvostossa istuu Vistbackan Rami sekä eräs kuskinakin toiminut kansanedustaja..
Taitaa johtua siitä, että puolueen muutamilla kansanedustajilla on ihan järkeviäkim mielipiteitä eikä pelkkää VR OY:n sanelua,
toisinkuin LVM:n virkamiehet..

Itseänikin VR:n sönkötys "kolmesta suuresta puolueesta" ihmetyttää. Muistutan, että kolme suurinta eduskuntapuoluetta Suomessa tällä hetkellä ovat, kansanedustajien määrällä mitattuna, kokoomus, SDP ja perussuomalaiset. Satunnaiset galluptulokset kun eivät eduskuntapaikkojen määrään vaikuta.
 
Takaisin
Ylös