HKL:n käyttää liikennöinnissään uusiutuvaa energiaa eli tuuli- ja vesivoimaa.

Raitio- ja metroliikenteen sekä kiinteistöjen sähkönkulutus on HKL:n merkittävin ympäristövaikutus. HKL haluaa sen vuoksi, että energian tuottamisen tapa on mahdollisimman ekologinen: pohjoismaista tuuli- ja vesivoimaa hyödyntävässä energiantuotannossa ei synny lainkaan hiilidioksidipäästöjä.

HKL pyrkii myös säästämään energiaa esimerkiksi kouluttamalla kuljettajia energiaa säästävään ajotapaan sekä parantamalla kiinteistöjen ja kaluston energiatehokkuutta. Helsingin uusi raitiovaunu Artic on yksi esimerkki edeltäjiään ympäristöystävällisemmästä kalustosta: talvella vaunun lämmitys hoidetaan talteen otetulla jarrutusenergialla ja kesällä selektiivilasit vähentävät jäähdytyksen tarvetta. Vaunuun asennettu LED-valaistus säästää energiaa jopa 60 prosenttia entiseen loisteputkivalaistukseen verrattuna.

HKL:n kampanja näkyy metroasemilla ja raitio- sekä metrovaunujen mainospaikoilla syyskuun puolivälistä lokakuun lopulle.  Yksi metrovaunu ja yksi raitiovaunu saavat uuden ilmeen: yksi raitiovaunu teipataan ulkopuolelta veden ja tuulen väreihin ja yksi metrovaunu saa kylkeensä tuulimyllyt tuulivoiman merkiksi.

Kampanjasivustolta osoitteesta matkustapuhtaasti.fi voi lukea lisää kampanjan teemoista ja HKL:n ympäristöteoista. Sivuilta löytyy myös leikkimielinen joukkoliikennehoroskooppi, jonka avulla voi testata miten ja millä välineellä matka sujuu rattoisammin.

HKL osallistuu myös valtakunnalliselle Energiansäästöviikolle 6.-10.10.2014. HKL:n käynnissä oleva ympäristökampanja tukee Energiansäästäviikon teemoja, lisäksi viikon aikana herätellään erityisesti HKL:n omaa henkilökuntaa tekemään ympäristöä hyödyttäviä valintoja arkielämässään.

Matkustajat voivat tehdä ympäristöteon yksinkertaisesti käyttämällä joukkoliikennettä yksityisauton sijaan. Raideliikenteestä ei aiheudu lainkaan suoria hiilidioksidipäästöjä. Ekologisuutta lisäävät myös liikennevälineiden suuri kuljetuskapasiteetti sekä kaluston kestävyys.
 


Lue uutinen HKL:n sivuilta...