Helsingin kaupungin liikennelaitoksen HKL:n perustamisesta on tänä vuonna tullut kuluneeksi 70 vuotta. Juhlavuodeksi HKL käynnistää oman taideohjelmansa, Taidelinjan. Taidelinja luo sillan taiteen ja joukkoliikenteen välille tuoden osaan kaupungin metroista, raitiovaunuista ja metroasemista erilaisia kulttuuri- ja taidekokemuksia.

Ensimmäisenä Taidelinjan teoksena avautuu Yllätyskauppa Hakaniemen metroaseman eteläisessä lippuhallissa. Kauppa on 6-vuotiaan Einon keksintö: Eino halusi, että kaupoissa olisi pelkkiä yllätyksiä. Taiteilijat ihastuivat ideaan ja ovat nyt tehneet siitä totta – yhdessä lasten, HKL:n ja Helsingin kaupungin kanssa. Yli 300 päiväkotilasta kymmenestä eri päiväkodista aloittavat kaupan, joka toimii vaihtamisen periaatteella: tule kauppaan oman yllätyksesi kanssa, tarvittaessa paketoi se ja saat valita itsellesi yllätyksen vaihtokauppana. Yllätyskauppa on auki 28.2. asti ti-pe klo 12 - 18, la 10 - 18. Teoksen toteuttavat taiteilijat Alan Bulfin ja Pii Anttila yhdessä Helsinki Creates Work -ryhmän sekä helsinkiläisten päiväkotien kanssa.
Taidelinjan tulevia tapahtumia

Maaliskuussa Taidelinjalla matkaavat Helsingin Barokkiorkesteri soittaen Bachin musiikkia metrossa, taiteilijat Elina Aho, Mikko Haapoja, Annika Niskanen ja Lauri Niskanen teossarjallaan ”Me olemmekin täällä” sekä taiteilija Jeremy Deller ja IHME-festivaaleille tehty teos ”Saa koskea", joka tuodaan Kompassiaukiolle.

Myöhemmin kevään aikana Kansallisteatterin taideTeKoja tuo teatteriryhmänsä taideteot Kontulan metroasemalle ja Helsingin kaupunginkirjasto tuo oman kirjastonsa metroon. Kesällä Arkadiankatu täyttyy historiallisista ratikoista ja syksyn tullessa yhä uudet teokset ottavat paikkansa Taidelinjan matkassa.

Jokaisella meistä on myös mahdollisuus osallistua juhlavuoteen. Jo kutsuttujen taiteilijoiden lisäksi mukaan haetaan toteutettavaksi ehdotuksia myös yksittäisiltä ihmisiltä tai yhteisöiltä. Mikä juuri sinua puhuttelee ja mitä tahtoisit nähdä osana Taidelinjaa tänä vuonna?

Kevään aikana Hakaniemen metroaseman Taidelinjan toimistolla päivystää myös HKL:n juhlavuoden taiteilija-koordinaattori Annika Niskanen. Tänne toimistolle voivat kiinnostuneet tulla kyselemään lisää, antamaan palautetta tai keskustelemaan omista ideoistaan elävöittää joukkoliikennematkaa taiteen avulla.
Tervetuloa mukaan luomaan uudenlaista tapaa kokea joukkoliikenne!


Lue uutinen HKL:n sivuilta...