Joukkoliikennefoorumi FAQ

Täältä löydät tietoa foorumin toiminnasta. Käytä alla olevia linkkejä tai hakulomaketta tietojen etsimiseen.

Uusien viestien lähettäminen

Kuinka viestejä voi muotoilla?

Viestejä lähettäessä niissä voi käyttää eriliaisa muotoiluja kuten lihavoitua tekstiä, kursiivia ja alleviivausta.

Viestiin voi lisätä muotoiluja kahdella eri tavalla:

  • Käyttämällä tekstinkäsittelyohjelmista tuttuja klikattavia muotoilukomentoja
  • Kirjoittamalla muotoilukomennot BB-koodilla

Klikattavat muotoilukomennot ovat tarjolla peruseditorissa ja parannetussa WYSIWYG-editorissa (näet mitä saat). Editorien erona on, että peruseditorissa näkyy viestin BB-koodi ja se käsitellään, kun viesti lähetetään. Parannetussa WYSIWYG-editorissa viesti näkyy jo kirjoittaessa samanlaisena kuin miltä se näyttää lähetettynä.

Klikattavia muotoilukomentoja käytetään klikkaamalla niiden nappia, esim. B-nappia (lihavointi) ja kirjoittamalla lihavoidun tekstin. Komentonapin painaminen uudestaan lopettaa ko. muotoilun käytön. Voit myös valita jo kirjoitetun tekstin ja sitten painaa komentonappia, jolloin teksti muotoillaan valitun napin mukaan.

BB-koodi on HTML:n tyyppinen joukko erikoiskoodeja, jota voi käyttää foorumin viesteissä. Täällä on lista ja esimerkkejä BB-koodeista, joita tällä foorumilla voi käyttää.

Viestiin vastaaminen

Vain rekisteröityneet jäsenet voivat vastata viesteihin.

Viestiketjuun voi vastata usealla eri tavalla. Voit painaa "Vastaa"-nappia Vastaa, jolloin viestiketjun loppuun tulee uusi viesti.

Voit lainata viestiketjussa jo olevaa viestiä painamalla "Lainaa"-nappia Lainaa viestissä, jota haluat lainata.

Jos haluat lainata useaa eri viestiä, voit valita ne kaikki usean viestin lainausnapilla Lainaa useita viestejä. Napin väri muuttuu, kun painat sitä. Kun painat lopuksi Vastaa-nappia, on vastaukseen lainattu kaikki valitsemasi viestit.

Viestien muokkaaminen ja tuhoaminen

Voiko viestejä tuhota tai muokata?

Viestejä voi tuhota ja muokata lyhyen ajan sisällä niiden kirjoittamisesta.

Viestejä voi tuhota ja muokata painamalla Muokkaa Muokkaa / tuhoa viesti -nappia viestin kohdalla. Jos viesti on viestiketjun ensimmäinen, sen tuhoaminen tuhoaa koko viestiketjun.

Viestin muokkaamisesta jää pieni huomautus viestin alalaitaan, josta muut käyttäjät näkevät, että viestiä on muokattu.

Jos viestin muokkausaika ja -päivä näkyy linkkinä, linkistä klikkaamalla näkee erot alkuperäisen ja muokatun version välillä, tai erot eri versioiden välillä, jos viestiä on muokattu moneen eri otteeseen.

Voivatko muut muokata viestejäni?

Ylläpito ja moderaattorit voivat muokata ja tuhota muiden viestejä. Jos ylläpito tai moderaattorit muokkaavat viestiä, siitä jää huomautus viestin alle.

Äänestysten luominen ja äänestäminen

Olet ehkä huomannut, että joissakin viestiketjuissa on myös osio, jossa voit äänestää jostakin asiasta. Näitä viestiketjuja kutsutaan äänestyksiksi.

Kuinka uuden äänestyksen voi tehdä?

Kun aloitat uuden viestiketjun, voit lisätä siihen äänestyksen.

Äänestyksessä kirjoitat kysymyksen ja määrittelet vastausvaihdot. Muut jäsenet voivat äänestää haluamaansa vaihtoehtoa ja tulokset näkyvät viestiketjun yhteydessä.

Esimerkki äänestyksestä:

Mikä on lempivärisi?

  • Punainen
  • Sininen
  • Keltainen
  • Vihreä
  • Taivaansininen
  • Vaaleanpunainen keltaisilla täplillä

Äänestyksen voi luoda uutta viestiketjua tehdessä laittamalla rastin "Kyllä, lisää äänestys tähän ketjuun" -laatikkoon sivun alaosassa ja valitsemalla haluttu vastausvaihtoehtojen lukumäärä.

Kun painat Lähetä uusi viestiketju -nappia, pääset äänestyksen luontisivulle, jossa voit määritellä kysyttävän kysymyksen ja kunkin vastausvaihtoehdon.

Voit myös määritellä aikarajan äänestykselle, esimerkiksi niin, että äänestys on mahdollista viikon ajan.

Kuinka äänestyksissä äänestetään ja mistä tulokset näkyvät?

Vain rekisteröityneet jäsenet voivat äänestää. Äänen voi antaa valitsemalla halutun vaihtoehdon ja painamalla Äänestä-nappia. Joissakin äänestyksissä voi äänestää useita eri vaihtoehtoja. Jos haluat nähdä äänestyksen senhetkiset tulokset ennen äänestämistä, paina "Katso tulokset" -linkkiä. Äänestäminen on täysin vapaaehtoista. Voit äänestää vapaasti mitä tahansa vaihtoehdoista tai olla äänestämättä.

Äänestykset eivät ole avoimia. Muut jäsenet eivät näe, mitä vaihtoehtoa olet äänestänyt.

Kun olet äänestänyt äänestyksessä kerran, et voi enää vaihtaa ääntäsi toiselle vaihtoehdolle, joten valitse huolella, mille vaihtoehdolle annat äänesi!

Liitteet ja kuvat

Kuinka viestiin voi liittää tiedoston?

Viestiin voi liittää tiedoston, kun viestin kirjoittaa käyttämällä "Uusi viesti" tai "Uusi viestiketju" -sivua. "Uusi viesti" -sivulle pääsee vastaamalla viestiin "Vastaa" tai "Lainaa"-nappia painamalla.

Sivulla on itse viestin kirjoittamiseen tarkoitetun alueen alapuolella nappi, jossa lukee "Hallitse liitteitä". Napista painamalla aukeaa uusi ikkuna, jolta liitteet voi lähettää. Voit lähettää liitteen joko tietokoneeltasi tai WWW-osoitteesta. Sivulle pääsee myös painamalla liiteikonia viestieditorissa.

Tiedoston voi lähettää omalta tietokoneelta painamalla "Selaa..."-nappia ja etsimällä tiedoston. WWW-osoitteesta tiedoston voi lähettää kirjoittamalla sen täyden URL:n toiseen sivulla olevaan tekstikenttään. Kun olet täyttänyt jomman kumman kentistä, paina "Lähetä"-nappia.

Kun tiedosto on lähetetty, sen nimi ilmestyy ikkunaan tekstikenttien alapuolelle. Voit sitten sulkea ikkunan ja palata viestin kirjoitusikkunaan.

Minkä tyyppisiä tiedostoja voin käyttää? Kuinka isoja liitteet saavat olla?

Liiteikkunassa on kerrottu sallitut tiedostotyypit ja niiden maksimikoot. Suurempia tiedostoja ei hyväksytä. Kullakin jäsenellä on myös henkilökohtainen kokonaisrajoitus Joukkoliikennefoorumille lähetettyihin liitteisiin.

Kuinka viestiin voi lisätä kuvan?

Jos olet lähettänyt kuvan liitteenä, voit klikata editorissa liiteikonin vieressä olevaa pientä nuolta ja valita kuvan listasta. Kuva lisätään viestiisi ja voit laittaa sen haluamaasi kohtaan.

Muilla www-sivustoilla olevia kuvia voi myös lisätä viesteihin eikä niitä tarvitse lähettää liitteinä. Toisella sivustolla olevan kuvan voi lisätä painamalla viestieditorissa Lisää kuva -nappia ja kirjoittamalla kuvan koko URL:n (nimenomaan itse kuvatiedoston URL:n, ei sivun jolla kuva on) tai kirjoittamalla viestiin kuvan koko URL:n ja ennen sitä [img]-tagin ja [/img]-tagin sen jälkeen (varmista, ettet jätä välilyöntejä URL:n ja tagien väliin). Tällä tapaa voi lisätä kuvia myös kuva-albumeista (?).

Hymiöt

Mitä hymiöt ovat?

Hymiöt ovat ikoneita, joita voit käyttää viesteissäsi ilmaistaksesi tunteita. Voit käyttää hymiöitä näyttääksesi, että olet iloinen, surullinen, nolostunut tai vitsailet. Jos esimerkiksi kerrot vitsin tai olet sarkastinen, voit laittaa viestiin silmää iskevän hymiön sen sijaan, että kirjoittaisit "tämä on vitsi".

Perushymiöt ovat samat kuin kaikissa pikaviestintäjärjestelmissä. Ne muodostuvat merkkiyhdistelmistä, jotka yleensä muistuttavat lopputuloksena olevaa ikonia. Esimerkiksi :) muutetaan hymyileväksi naamaksi ja :( surulliseksi naamaksi tai alaspäin kääntyneiksi suupieliksi. Käännä päätäsi vasemmalle, niin näet, kuinka merkkiyhdistelmissä näkyy kaksi silmää ja joko hymyilevä tai alaspäin kääntynyt suu.

Kuinka lisään hymiöitä?

Joitakin hymiöitä voi lisätä uutta viestiä kirjoittaessa. Viestiä kirjoittaessa nähtävillä on joitakin hymiöitä ja hymiön klikkaaminen lisää sen automaattisesti viestiin. Voit myös kirjoittaa hymiöiden merkkiyhdistelmiä suoraan viestiin. Täällä on lista foorumilla käytössä olevista hymiöistä ja niiden merkkiyhdistelmistä.

Jos haluat, että hymiöille käytettäviä merkkiyhdistelmiä ei muuteta viestissäsi hymiöikoneiksi, valitse valinta "Älä muuta tekstinä olevia hymiöitä hymiöikoneiksi" uutta viestiä kirjoittaessasi.

Viestien ikonit ja viestiketjujen etuliitteet

Mitä viestien ikonit ovat?

Viestien ikonit ovat pieniä ikoneita viestin otsikon vieressä. Viestiketjun ensimmäisen viestin ikoni näkyy myös viestiketjulistauksessa. Valittavissa olevat viesti-ikonit näkyvät uutta viestiä kirjoittaessa viestin kirjoittamiseen tarkoitetun alueen alapuolella. Viesti-ikonin voi ottaa käyttöön valitsemalla jonkun ikoneista.

Mitä ovat viestiketjujen etuliitteet?

Viestiketjujen etuliitteillä kerrotaan viestin sisältävän tietynlaista sisältöä. Joukkoliikennefoorumilla tavalliset käyttäjät eivät voi lisätä viestiketjujen etuliitteitä, mutta joukkoliikenneuutisiin tuleviin uutisiin ne lisätään automaattisesti.

Moderaattorit ja ylläpitäjät

Mitä moderaattorit ja ylläpitäjät ovat?

Moderaattorit valvovat foorumilla käytävää keskustelua. He voivat muokata ja poistaa viestejä, siirtää viestejä ja viestiketjuja, ja suorittaa muita foorumin sisältöön vaikuttavia toimintoja. Foorumin ainoa moderaattori on kuukanko.

Ylläpito omistaa foorumin ja se pystyy muuttamaan kaikkia foorumin osa-alueita. Ylläpito mm. valitsee foorumin ulkoasun, päättää keskustelualueiden nimet ja jaottelun, päättää käyttäjiltä vaadittavat tiedot ja nimittää moderaattorit. Foorumin ylläpitäjä on vko.

Hae FAQ:sta

Select this option if you would like your search to look in the text of FAQ items as well as their titles.

Nämä valinnat määrittelevät miten hakuasi käsitellään. 'Riittää, että joku sanoista löytyy' palauttaa eniten tuloksia, mutta kaikki eivät välttämättä ole asiaankuuluvia. 'Kaikki sanat pitää löytyä annetussa järjestyksessä' palauttaa vain tulokset joissa on tarkalleen kirjoittamasi ehdot.