Joukkoliikennefoorumi FAQ

Täältä löydät tietoa foorumin toiminnasta. Käytä alla olevia linkkejä tai hakulomaketta tietojen etsimiseen.

Julkinen käyttäjäprofiilini

Mikä on julkinen käyttäjäprofiili?

Jokaisella käyttäjällä on julkisesti nähtävissä oleva profiilisivu. Sivulla on käyttäjän rekisteröitymisvaiheessa ja jälkikäteen jäsenasetuksissa itsestään kertomia tietoja.

Käyttäjän profiilin katsomiseen pääsee montaa eri kautta. Kun näet käyttäjätunnuksen linkkinä, sen klikkaaminen johtaa yleensä profiilisivulle.

Jäsenlistasta näet kaikki jäsenet ja sieltä pääset käyttäjän profiilisivulle klikkaamalla käyttäjätunnusta.

Voit katsoa omaa julkista käyttäjäprofiiliasi klikkaamalla käyttäjätunnustasi foorumin otsikkopalkissa.

Voit myös mennä suoraan haluamasi jäsenen profiilisivulle kirjoittamalla seuraavan osoitteen www-selaimeen: http://jlf.fi/member.php?username=<käyttäjätunnus>

Mitä julkisella käyttäjäprofiilisivulla on?

Profiilisivulla on tietoja käyttäjästä 'Henkilötiedot'-välilehdellä. Sivulla on myös tilastotietoja kuten lähettyjen viestien määrä ja rekisteröitymispäivä. Tilastotiedot ovat 'Tilastot'-välilehdellä.

Sivulla on lista ystävistä (?), profiilikuva (jos käyttäjä on asettanut sen) ja lista jäsenistä, jotka ovat hiljattain käyneet katsomassa profiilia.

Myös jäsenen kuva-albumit (?) sekä ryhmäjäsenyydet (?) näytetään.

Mitä profiilikommentit ovat?

Profiilikommentit ovat yhdelle käyttäjälle osoitettuja viestejä, jotka kaikki muut jäsenet näkevät. Profiilikommentin voi lähettää menemällä jäsenen käyttäjäprofiiliin, valitsemalla sieltä 'Profiilikommentit' -välilehden ja kirjoittamalla tekstin välilehdellä olevaan lomakkeeseen. Profiilikommenteissa voi käyttää vain osaa foorumilla muuten käytössä olevista tehosteista. Käytettävissä olevat tehosteet näkyvät profiilikommentin kirjoitusikkunassa. Kaikki muut jäsenet näkevät profiilikommentit katsoessaan käyttäjäprofiilia. Rekisteröitymättömät käyttäjät eivät voi katsoa käyttäjäprofiileita tällä foorumilla eivätkä siis näe profiilikommentteja. Jos haluat, että muut jäsenet eivät näe toiselle käyttäjälle lähettämääsi viestiä, lähetä yksityisviesti.

Ylläpito, moderaattorit ja kommentin kirjoittanut käyttäjä voivat muokata profiilikommentteja jälkikäteen. Ylläpito ja moderaattorit voivat myös poistaa kommentteja. Jos näet profiilikommentin, joka on mielestäsi asiaton, voit ilmoittaa siitä moderaattoreille painamalla 'Ilmoita'-linkkiä. 'Katso keskustelua' -linkistä näet kaikki profiilikommentit kommentin kirjoittajan ja sen käyttäjän välillä, jonka profiilissa kommentti on.

Jäsenasetukset

Jäsenasetuksissa määritellään henkilökohtaiset asetukset. Vain rekisteröityneet jäsenet pääsevät jäsenasetuksiin. Kun olet kirjautunut sisään, pääset jäsenasetuksiin painamalla "Jäsenasetukset"-linkkiä sivun yläosan navigointipalkissa.

Jäsenasetusten etusivulla on lista uusista ilmoituksista, sisältäen uudet yksityisviestit ja avoimet ystävyyspyynnöt. Muilla sivuilla voit:

 • Vaihtaa sähköpostiosoitetta ja salasanaa
 • Muuttaa julkisessa profiilissa näkyviä tietoja
 • Lukea ja kirjoittaa yksityisviestejä
 • Hallita tilattuja viestiketjuja ja foorumeita
 • Hallita ystäviä ja yhteydenpitolistaa

Käyttäjätietojen muuttaminen

Kuinka käyttäjätietoja voi muokata?

Käyttäjätietoja voi muuttaa jäsenasetuksissa. Profiilin perustiedot (joihin mm. sähköpostiosoite ja salasana kuuluvat) voi muuttaa "Muuta tietojasi" -sivulta jäsenasetuksissa. Sivulla voit asettaa joukon vaadittuja ja vapaaehtoisia tietoja, jotka näytetään julkisessa käyttäjäprofiilissasi. Älä laita tietoja, joiden et halua olevan nähtävillä julkisesti (paitsi sähköpostiosoite, sitä ei näytetä muille).

Allekirjoitukset, avatarit ja profiilikuvat

Mitä allekirjoitukset ovat?

"Allekirjoitus" on tieto, jonka haluat näytettävän jokaisen kirjoittamasi viestin perässä. Allekirjoitukseen voi kuulua esimerkiksi kuvia, linkki omille sivuillesi tai lainaus.

Mitä avatarit ovat?

Avatarit ovat pieniä kuvia, joilla eri jäsenet tunnistaa tai erottaa muista jäsenistä. Joukkoliikennefoorumilla kaikki jäsenet saavat käyttää avatareja. Jäsenten on lähetettävä käyttämänsä avatarit itse. Kunkin jäsenen avatar näytetään hänen kirjoittamiensa viestien yhteydessä ja osana julkista käyttäjäprofiilia.

Mitä profiilikuvat ovat?

Profiilikuvat ovat valokuvia, joita jäsenet voivat lähettää näytettäväksi julkisessa käyttäjäprofiilissaan.

Kuinka määrittelen allekirjoituksen, avatarin tai profiilikuvan?

Allekirjoituksen, avatarin ja profiilikuvan voi asettaa ja vaihtaa jäsenasetuksissa.

Allekirjoitukset asetetaan "Muuta allekirjoitusta" -sivulla jäsenasetusten "Asetukset ja valinnat" -osiossa..

Uuden avatarin voi lähettää klikkaamalla "Muuta avataria".

Profiilikuvan pääsee lähettämään klikkaamalla "Muuta profiilikuvaa" "Sinun profiilisi" -osiossa.

Muut asetukset

Mitä muut asetukset tekevät?

Jäsenasetusten asetuksissa ja valinnoissa on vaihtoehto "Muuta asetuksia".

 • Kirjautuminen & yksityisyys:
  • Näkymättömyystila - määrittelee, näkevätkö muut jäsenet oletko kirjautuneena ja mitä sivua luet
  • Salli käyntikorttien (vCard) lataaminen - määrittelee, voivatko muut jäsenet ladata vCard-käyntikortin, jossa on sähköpostiosoitteesi ja käyttäjätunnuksesi.
 • Viestit & ilmoitukset -asetuksissa on:
  • Vastaanota sähköpostia - määrittelee, haluatko että muut jäsenet tai ylläpito voivat lähettää sinulle sähköpostia
  • Viestiketjujen oletustilaustapa - millaisen ilmoituksen haluat uusista viesteistä tilaamissasi viestiketjuissa
  • Yksityisviestit - määrittelee, miten yksityisviestijärjestelmä toimii
  • Profiilikommentointi - määrittelee, miten profiilikommentit toimivat
 • Viestiketjujen näyttöasetukset sisältävät:
  • Viestissä näkyvät osat - haluatko nähdä allekirjoitukset, avatarit ja kuvat viesteissä
  • Viestiketjujen näyttötila - missä järjestyksessä haluat lukea viestejä oletusarvoisesti (lisätietoa täällä)
  • Montako viestiä näytetään yhdellä sivulla
  • Viestiketjujen oletuskatkaisuaika - aikajakso, jolta haluat nähdä viestiketjut - vanhempia viestiketjuja ei näytetä
 • Päivämääräasetukset sisältävät:
  • Aikavyöhyke - paikallinen aikavyöhyke (ero GMT/UTC-aikaan)
  • Viikon alku - mistä viikonpäivästä kalenteriviikko alkaa.
 • Sekalaiset asetukset ovat:
  • Viestieditorin käyttöliittymä - tästä valinnasta voi päättää, millaista tekstieditoria käytetään viestejä kirjoittaessa. Vaihtoehtoina on yksinkertainen pelkkää tekstiä sisältävä editori, peruseditori jossa on klikattavia muotoilutyökaluja ja täysi WYSIWYG-editori (näet mitä saat), jossa viestin muotoilu näkyy välittömästi sitä kirjoittaessa.
  • Foorumin ulkoasu - tästä voi valita jonkun ylläpidon määrittelemistä ulkoasuista (skin)

Profiilisivun kustomointi

Voinko kustomoida profiilisivuni ulkoasua?

Profiilisivun ulkoasua ei voi kustomoida tällä foorumilla.

Sosiaaliset ryhmät

Ovatko sosiaaliset ryhmät käytössä tällä foorumilla?

Eivät ole.

Yhteydenpito ja ystävät

Mitä eroa on ystävällä ja yhteydenpidolla?

Ystävyys on molemminpuolinen, kaksisuuntainen suhde kahden jäsenen välillä. Toinen jäsen ehdottaa ystävyyttä ja toinen hyväksyy sen.

Yhteydenpito on yksisuuntainen ystävyys. Yhteydenpitoa voi käyttää, jos toinen jäsen ei hyväksy ystävyyttä tai ei ole vielä käsitellyt ystävyyspyyntöä tai et halua olla jonkun jäsenen ystävä, mutta haluat kuitenkin nähdä hänet yhteydenpitolistallasi.

Missä ystävälista ja yhteydenpitolista näkyy?

Ystävät ja yhteydenpitolista näkyy "Yhteydenpito & Ystävät" -sivulla jäsenasetuksissa. Ystäväsi näkyvät myös profiilisivullasi.

Kuinka voin pyytää ystävyyttä, hyväksyä ystävyyspyynnön tai katkaista ystävyyden?

Ystävyyden pyytämiseen on kaksi tapaa.

Helpoin tapa on mennä toisen jäsenen profiilisivulle ja klikata "Ystävysty"-linkkiä.

Toinen tapa on lisätä jäsen ensiksi yhteydenpitolistallesi. Sen jälkeen voit pyytää ystävyyttä "Yhteydenpito & ystävät" -sivulta rastittamalla "Ystävä"-laatikon jäsenen kohdalla ja tallentamalla muutokset.

Voit myös lähettää ystävyyspyynnön kirjoittamalla jäsenen käyttäjätunnuksen "Yhteydenpito & ystävät" -sivulla olevaan laatikkoon ja painamalla "Lisää ystävä" -nappia.

Ystävyyspyynnöt hyväksytään "Yhteydenpito & ystävät" -sivulla. Sivun alaosassa on listattu avoimet ystävyyspyynnöt. Rastita laatikko niiden pyyntöjen vieressä, jotka haluat hyväksyä, paina "Hyväksy"-nappia ja tallenna muutokset. Jos et halua olla ystävä jonkun pyynnön lähettäneen kanssa, paina "Hylkää"-nappia.

Ystävyyden voi katkaista kolmella eri tavalla.

 • "Yhteydenpito & ystävät" -sivulla poista rasti halutun jäsenen kohdalta ja tallenna muutokset. Jos et halua pitää jäsentä enää myöskään yhteydenpitolistallasi, poista rastit molemmista ruuduista jäsenen kohdalta.
 • Profiilisivullasi valitse "Ystävät" ja paina sitten "Katkaise ystävyys" käyttäjätunnuksen vieressä.
 • Toisen jäsenen profiilisivulla valitse "Ystävät" ja paina sitten "Katkaise ystävyys" oman käyttäjätunnuksesi vieressä.

Albumit ja kuvat

Mitä albumit ovat?

Albumit ovat keino laittaa kuvia muiden käyttäjien nähtäville. Albumit ovat eri asia kuin varsinainen kuvagalleria. Albumien kuvat näkyvät käyttäjäprofiilin kautta ja niiden näyttämistä muille jäsenille voi rajoittaa. Ylläpidon tai moderaattorien ei tarvitse hyväksyä albumeihin lisättäviä kuvia.

Kuinka albumeita käytetään?

Rekisteröityneet jäsenet voivat luoda albumeita jäsenasetuksissa klikkaamalla "Kuvat & Albumit" -linkkiä ja valitsemalla sitten "Lisää albumi".

Jokaisella albumilla voi olla otsikko (esim. "Matkani Nepaliin") ja kuvaus (esim. "Kuvia matkan varrelta"). Albumeita on kolmea eri tyyppi: julkinen, yksityinen tai profiili.

 • Julkinen albumi: kuka tahansa voi katsoa kuvia
 • Yksityinen albumi: kuvia voivat katsoa vain foorumin ylläpito ja moderaattorit sekä ystäväsi ja yhteydenpitolistallasi olevat (lisätietoa)
 • Profiilialbumit näkyvät vain sinulle. Voit kuitenkin käyttää näitä kuvia julkisen profiilisi muokkaamiseen (lisätietoa)

Kuinka kuvia voi lähettää?

Kuvia voi lähettää, kun on ensin luonut albumin. Valitse albumi ja klikkaa "Lisää kuvia" -linkistä.

Jokaiselle kuvalle voi kirjoittaa kuvatekstin ja yhden kuvista voi valita albumin kansikuvaksi, joka näytetään käyttäjäprofiilin albumilistassa. Albumin voi tuhota tai sen otsikkoa, kuvausta tai tyyppiä voi vaihtaa klikkaamalla "Muokkaa albumia". Kuvan voi tuhota, sen kuvatekstiä muuttaa tai albumin kansikuvaa vaihtaa klikkaamalla "Muokkaa kuvia".

Kaikki jäsenet, joilla on oikeus katsoa albumiesi kuvia, voivat myös kommentoida niitä samaan tapaan kuin profiilikommentit (lisätietoa). Voit poistaa muiden kirjoittamia kommentteja omista albumeistasi ja ilmoittaa sopimattomista kommenteista moderaattoreille.

Kun olet lähettänyt kuvan, voit käyttää sitä viesteissäsi käyttämällä BB-koodia, joka näkyy kuvan alla, kun sitä katsoo täysikokoisena.

Yksityisviestit

Yksityisviesteillä jäsenet voivat lähettää toisilleen viestejä, joita muut käyttäjät eivät näe.

Kuinka saan lähetettyä yksityisviestejä?

Yksityisviestit toimivat vähän kuin sähköposti, mutta niitä voivat lähettää vain tämän foorumin jäsenet toisilleen. Yksityisviesteissä voi käyttää BB-koodia, hymiöitä ja kuvia.

Voit lähettää yksityisviestin tämän foorumin jäsenelle klikkaamalla 'Lähetä yksityisviesti' -linkkiä jäsenasetuksissasi (lisätietoa) tai klikkaamalla 'Y-viesti' -nappia jäsenen kirjoittamissa viesteissä.

Kun lähetät viestin, voit valita, että se tallennetaan Lähetetyt-kansioosi.

Kuinka yksityisviestikansioita käytetään?

Sinulla on valmiiksi kaksi kansiota yksityisviestialueella. Kansiot ovat 'Tulevat' ja 'Lähetetyt'.

'Tulevat'-kansioon tulee kaikki uudet viestit, jotka sinulle lähetetään. Näet sieltä saapuneet viestit, kunkin viestin lähettäjän ja lähetyspäivän ja -kellonajan.

'Lähetetyt' -kansiossa on kopiot niistä lähettämistäsi viesteistä, jotka olet valinnut kopioitavaksi viestiä lähettäessä.

Voit luoda lisää kansioita viesteillesi 'Muuta kansioita' -linkistä.

Jokaisessa kansiossa on valinnat, joilla voi valita viestejä ja sen jälkeen siirtää niitä toiseen kansioon tai tuhota niitä. Valittuasi viestejä voit valita jonkun seuraavista valinnoista 'Valitut viestit' -laatikosta viestien alapuolelta:

 • Siirrä kansioon
 • Poista
 • Merkitse luetuiksi
 • Merkitse lukemattomiksi
 • Lataa XML-tiedostona
 • Lataa CSV-tiedostona
 • Lataa tekstitiedostona

Sinun täytyy välillä poistaa vanhoja viestejä, koska kansioissa säilytettävien yksityisviestien kokonaismäärä on rajoitettu. Jos rajoitus ylittyy, et voi enää lähettää tai vastaanottaa uusia yksityisviestejä, ennen kuin tuhoat vanhoja viestejä.

Jos haluat tallentaa viestisi ennen niiden tuhoamista, voit käyttää yllämainittuja latausvalintoja tallentaaksesi viestejä omalle tietokoneellesi.

Kun luet viestiä, voit vastata siihen tai edelleenlähettää sen muille jäsenille. Voit myös edelleenlähettää viestin useammalle yhteydenpitolistallasi olevalle jäsenelle.

Kuinka viestejä seurataan?

Kun lähetät uuden yksityisviestin, voit pyytää siitä vastaanottokuittauksen. Sillä voit tarkistaa, onko viestin vastaanottaja lukenut viestiä. Vastaanottokuittaukset näkyvät "Seuraa viestejä" -sivulla.

Sivu on jaettu kahteen osioon: lukemattomat ja luetut viestit.

Lukemattomien viestien osuudessa näkyy kaikki viestit, joista olet pyytänyt vastaanottokuittauksen, mutta joita vastaanottaja ei ole vielä lukenut.

Luettujen viestien osuudessa näkyy viestit, joista olet pyytänyt vastaanottokuittauksen ja jotka vastaanottaja on lukenut ja kuitannut. Myös viestin lukemisaika näkyy.

Voit lopettaa minkä tahansa viestin seurannan valitsemalla viestin ja painamalla "Lopeta seuranta" -nappia.

Kun saat viestin, josta pyydetään vastaanottokuittausta, sinulla on mahdollisuus lukea viesti, mutta estää vastaanottokuittauksen lähettäminen. Kuittauksen estämiseksi paina "Estä kuittaus" -nappia viestin otsikon sijasta, kun nappi tulee näkyviin.

Tilaukset

Mitä tilaukset ovat?

Tilaukset ovat yksi keino seurata viestiketjuja ja foorumeita. Voit valita, kuinka sinulle ilmoitetaan muutoksista - esimerkiksi laittamalla listan tilattavista kohteista jäsenasetuksiin ja pyytämällä siellä sähköposti-ilmoituksen muutoksista.

Kuinka viestiketjun tai foorumin voi tilata?

Foorumin voi tilata klikkaamalla "Foorumityökalut"-linkkiä viestiketjujen yläpuolella ja klikkaamalla sieltä "Tilaa tämä foorumi". Voit sitten valita, miten haluat tilata foorumin. Jos foorumilla on alifoorumeita, tilaus koskee myös niitä.

Viestiketjun voi tilata klikkaamalla "Viestiketjutyökalut"-linkkiä viestien yläpuolella ja valitsemalla sieltä "Tilaa tämä viestiketju". Voit valita, miten haluat tilata viestiketjun.

Millaisia eri tilausmahdollisuuksia on?

Eri tilausmahdollisuuksia on lukuisia:

 • Ei sähköposti-ilmoitusta - näyttää tilauksen vain jäsenasetuksissa. Uusista viesteistä tai viestiketjuista ei lähetetä ilmoitusta.
 • Päivittäinen sähköposti-ilmoitus - lähettää kerran päivässä yhden sähköpostiviestin, jossa on listattu uudet ja muuttuneet viestiketjut foorumissa ja sen alifoorumeissa. Jos tilatuissa viestiketjuissa tai foorumeissa ja niiden alifoorumeissa ei ole uusia viestejä, sähköpostia ei lähetetä.
 • Viikottainen sähköposti-ilmoitus - sähköpostiviesti lähetetään kerran viikossa samaan tapaan kuin päivittäisessä sähköposti-ilmoituksessa.

Viestiketjujen tilauksessa on lisäksi seuraava mahdollisuus:

 • Välitön sähköposti-ilmoitus - sähköposti lähetetään heti, kun viestiketjuun tulee uusi viesti. Samaan viestiketjuun seuraavaksi tulevista viesteistä ei kuitenkaan lähetetä uutta ilmoitusta, jos et käy välillä lukemassa Joukkoliikennefoorumia.

Kuinka tilauksia hallitaan ja kansioidaan?

Viestiketjujen tilaukset voi järjestellä kansioihin, jotta niitä on helpompi hallita. Kansioita voi luoda "Muuta kansioita" -kohdasta jäsenasetusten "Tilatut viestiketjut" -osiosta. Uuden kansion voi lisätä kirjoittamalla kansion nimen johonkin niille varatuista tyhjistä kohdista ja tallentamalla kansiot. Kansion voi tuhota poistamalla sen nimen. Kansion nimeä voi muuttaa yksinkertaisesti kirjoittamalla sille uuden nimen.

Yksittäisiä tilauksia voi hallita "Näytä tilaukset" -sivulta "Tilatut viestiketjut" -osiosta jäsenasetuksista. Sieltä voi valita, mitä tilauksia haluat muokata, tuhota tilauksia, siirtää niitä toiseen kansioon tai muuttaa tilaustyyppiä.

Foorumien tilauksia ei käsitellä Näytä tilaukset -sivulla, vaan ne näytetään jäsenasetusten etusivulla ja tilauksen voi perua sieltä.

Maine

Onko käyttäjien maineen julkinen arviointi käytössä tällä foorumilla?

Ei ole.

Hae FAQ:sta

Select this option if you would like your search to look in the text of FAQ items as well as their titles.

Nämä valinnat määrittelevät miten hakuasi käsitellään. 'Riittää, että joku sanoista löytyy' palauttaa eniten tuloksia, mutta kaikki eivät välttämättä ole asiaankuuluvia. 'Kaikki sanat pitää löytyä annetussa järjestyksessä' palauttaa vain tulokset joissa on tarkalleen kirjoittamasi ehdot.