RSS
Botti
- Liittynyt
- 10 Heinäkuu 2008
- Viestit
- 8,892
Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Mieleniintoinen kysymys herästi: mihinkähän tuota junakalustoyhtiötä tarvitaan ?
Se omistaa paikallisjunat (Flirtit). Voisihan ne olla suoraan HSL:nkin omistuksessa.
Nyt kun lopputulos tiedetään, niin jatkossa VR voi omistaa junat.
Jos sen olemassaolon tarkoitus perustui siihen, että tarjouskilpailuun tulee enemmän kelvollisia tarjouksia joista valita. Tästä junien paikallisliikenteen kilpailuttamisestahan oli kaksi koulukuntaa. Nyt kun lopputulos tiedetään, niin jatkossa VR voi omistaa junat.
Voisin väittää, että junien omistaminen "itse" tulee halvemmaksi kuin maksaa niiden käytöstä VR:lle. Junakalusto Oy:n sivuilla todetaaan mm. seuraavaa: "Junakalustoyhtiö ei tuota voittoa, vaan sen toiminnasta saatava hyöty siirtyy edullisina vuokrina HSL:n tilaamaan pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen."
Tarjouksetkin olisivat varmasti olleet ihan eri luokkaa, jos operaattorin olisi pitänyt hankkia kalusto itselleen (vaikkapa sitten JKOY:ltä).
Lisää tietoa JKOY:stä löytyy täältä.
JKOY:n sivuilta : Junakalustoyhtiö vuokraa hankkimansa junayksiköt pitkäaikaisella vuokrasopimuksella HSL:lle (Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä), joka puolestaan luovuttaa junayksiköt operaattorin käyttöön.
Tuo lausekin saa maallikonkin ennustamaan, että jatkossa JKOY on historiaa. JKOY:n sivuilla lukee myös operaattori, joka tällä hetkellä on VR
Junakalustoyhtiö perustettiin siinä toivossa että lähiliikenteen operointi kiinnostaisi kansainvälisesti, mutta näinhän sitten ei käynyt.
Tämän päivän Hesarikin toteaa, että raideliikenteen kilpaitus on vaikeaa, mutta toteaa nyt viedyn kilpailutusoperaation hyödylliseksi. Mielenkiintoista sekin että mitähän kaikkea päivittäin Junakaluston työntekijät puuhailevat. Ja paljonko tämä maksaa.
Tiedetään että Suomessa on alle 6 miljoonaa asukasta ja oma raideleveytensä. Jokin erityinen tekijä saattaa olla siis olemassa että 10 vuoden kuluttua tulee useampi tarjous kuin kaksi.
Siitäkään ei käydä avointa keskustelua, miksi tarjousneuvotteluissa mukana olleet eivät innostuneet lähettämään omaa tarjousta.
Mutta kiinnostavaa olisi tarkemmin selvittää tämä nyt käydyn tarjouskilpailun hyödyllisyys siten että esitetään julkisuuteen ihan konkreettiset luvut, mihin kaikkeen tuo 40 % säästö perustuu.
Siitäkään ei käydä avointa keskustelua, miksi tarjousneuvotteluissa mukana olleet eivät innostuneet lähettämään omaa tarjousta.