Dm12 – eikö se olisi jo aika korvata?

Ja juuri tämä mielestäni on osoitus siitä, että vielä on käyttöä taajamajunille (vai kiskobusseiksiko niitä nykyään sanotaan)... oletuksena pitäisi olla, että junassa pitäisi olla pääosin riittävästi kapasiteettia ainakin siten, ettei joka vuosi tarvitse samaan aikaan erikseen ajaa linja-autoja lisäkapasiteetiksi.

Stadlerilla olisi valikoimissa joko melkein täysin Dm12:den kapasiteettia vastaava RS Zero, mutta koska kapasiteetti voisi olla hitusen nykyistä suurempi, olisi kaksi- tai kolmivaunuinen Flirt Akku ehkä käytännöllisempi. Sen voisi tilata myös pantografilla varustettuna, koska joillakin reiteillä on osittain lyhyitä matkoja sähköistetty (esim. Tampereelta Jyväskylään Tampere-Orivesi-väli)
Tuostahan prosyyrin mukaan olisi tuplaversio.
Kantama tosin vain max. 180 km ja talvi verottaa karkeasti puolet. Vetyversio mielenkiintoinen, mutta epäilen olisiko vain kokonaistaloudellisesti järkevämpää vetää sähköt.
Flirtiä toki saa dieselinä tai hybridinä. Ja jos akkujen kantama saadaan säädylliselle tasolle niin eipä sekään huono vaihtoehto olisi.
 
Aaa enpä tiennyt, Brittien junista jotain tiedän.
Tuo Virossa käytössä oleva FLIRT on toki vanhentunutta sukupolvea, kuten ovat HSL-liikenteessä olevat Sm5:setkin. Mutta tosiaan Stadler on toimittanut jo pidempäänkin leveäraiteisia FLIRT-junia keskieurooppalaista leveämmällä kuormaulottumalla sekä ajolangasta virtansa ottavina että muunlaisina (esim. dieselinä). Kuormaulottuma ei sinänsä ole sidottu raideleveyteen, Ruotsissa ja Norjassa matkustajajunat ovat usein korinleveytensä puolesta suurempia kuin keskieurooppalaiset.
 
Mä näkisin että vaihtoehdot seuraavalle 10 vuodelle ovat, koska valtio tuskin investoi uusiin dieseljuniin:
- Orivesi-Haapamäki-Jyväskylä sekä Haapamäki-Seinäjoki välille sähköt.
- Pieksämäki-Joensuu veturivetoisia junia agregaattivaunulla
- Joensuu-Nurmes Dm12 niin kauan kuin kestävät, tai veturivetoinen juna agregaattivaunulla
- Savonlinna-Parikkala Dm12 kesäliikenteeseen niin kauan kuin kestävät, talvella bussi
 
Esimerkiksi kesäisin Jyväskylä-Seinäjoki -reitillä on yleensä kaksi vaunua tupaten täynnä, ja niiden lisäksi vielä pari VR:n tilaamaa bussia, jotta kaikki mahtuvat.

Eli ainakin suositummilla taajamajunareiteillä enemmänkin olisi kysyntää ”oikeille junille” isommalla kapasiteetilla.
Samoin aina kun olen matkustanut Tampere-Keuruu-junissa, on ollut joka vuorolla tuplayksiköt ja hyvin matkustajia. Joskus ennen ajettiin kolme vuoroa päivässä, nykyään neljä. Busseja Tampereelta Juupajoelle, Vilppulaan, Haapamäelle tai Keuruulle ei enää ajeta, koska matkustajat ovat äänestäneet jaloillaan ja valinneet nopeamman ja mukavemman junan.

Olisi todella sääli, jos suosittu ja kannattava kiskobussiliikenne korvattaisiin busseilla. VR on jo lakkauttanut kaikki kannattamattomat reitit, sehän on jo pitkään ajanut liikennettä raa'alla bisneslogiikalla voittoa tavoitellen. Monilla asemaväleillä ei edes mene suoraa tietä, joten bussien pitäisi kiemurrella ja varmasti matkustajamäärät tippuisivat käänteisen raidekertoimen vuoksi. Juna voi olla jopa omaa autoa nopeampi ja mukavampi, bussi ei.

Nämä pätkäreitit voisi yhdistää pidemmiksi veturivetoisiksi pikajuniksi, esim. Tampere-Haapamäki-Keuruu-Jyväskylä-Pieksämäki-Varkaus-Joensuu-Nurmes(-Vuokatti/Sotkamo). Vaihdottomat yhteydet luonnollisesti houkuttelisivat lisää matkustajia. Olisi mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon asikkaita houkuttelisi tasainen kahden tunnin vuoroväli.
 
Nämä pätkäreitit voisi yhdistää pidemmiksi veturivetoisiksi pikajuniksi, esim. Tampere-Haapamäki-Keuruu-Jyväskylä-Pieksämäki-Varkaus-Joensuu-Nurmes(-Vuokatti/Sotkamo). Vaihdottomat yhteydet luonnollisesti houkuttelisivat lisää matkustajia.
Vielä vuonna 2015 ajettiin Dv12 + siniset vaunut päivittäin reitillä Vaasa-Seinäjoki-Jyväskylä.
Olisi mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon asikkaita houkuttelisi tasainen kahden tunnin vuoroväli.
Tasainen kahden tunnin vuoroväli todennäköisesti ei toimi ollenkaan. Kohtauspaikkoja ovat kiskobussirataosuuksilla todella vähän ja tavarajunia usein niin paljon, ettei enemmän kiskobussiliikennettä voi aikataulua.

Nykyiset aikataulut luodaan kaukojunayhteyden perusteella, joten tasaisella vuorovälillä kaukojunayhteydet eivät sujuvat hyvin. Tiheämmin vuoroväli tarvitsee myös ehkä kaksikertainen määrän kalustoa.
 
Vaatiko vain agregaattivaunu kiskotuksen sellaiseksi että kiskot lenkitetty ja onko nuo kiskobussireitit sellaisia?

Itse näkisin että reitti olisi Vaasa-Seinäjoki-Haapamäki-Jyväskylä-Pieksämäki-Joensuu jos sellaista ajateltaisiin.
Ja uskon, että sekä Haapamäen radat, että Joensuu-Pieksämäki saa sähköt seuraavaksi (kummassako vaan ensin?) kunhan ensin saadaan Kolariin sähköt.
 
Nämä pätkäreitit voisi yhdistää pidemmiksi veturivetoisiksi pikajuniksi, esim. Tampere-Haapamäki-Keuruu-Jyväskylä-Pieksämäki-Varkaus-Joensuu-Nurmes(-Vuokatti/Sotkamo). Vaihdottomat yhteydet luonnollisesti houkuttelisivat lisää matkustajia. Olisi mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon asikkaita houkuttelisi tasainen kahden tunnin vuoroväli.

Tällainen juna olisi todella hyvä, mutta onkohan mahdotonta suunnitella sen aikataulua siten, että junasta on vaihtoyhteydet? Pitäisi olla ainakin vaihtoyhteydet Seinäjoelta, Jyväskylästä, Pieksämäeltä ja Joensuusta etelään ja toisin päin ja Jyväskylään, Pieksämäelle ja Joensuuhun ei mene junaa joka tunti.

Kuinka paljon aggregaattivaunut maksaa suhteessa kiskobusseihin? Jos tuollainen yhtenäinen juna on aikataulujen takia mahdoton, toinen tapaa kehittää noita yhteyksiä voisi olla se, että aggregaattivaunuja rakennettaisiin lisää ja sähköttömille rautateille lisättäisiin liikennettä tavallisella kalustolla tai kiskobusseja korvattaisiin tavallisella kalustolla. Esimerkiksi jotkin nykyisin Kuopioon päättyvät junat voisivat jatkaa aggregaattivaunulla Joensuuhun suoraan Joensuun ja Kuopion välistä rautatietä pitkin tai jotkin nykyisin Pieksamäelle päättyvät junat voisivat jatkaa Kuopioon Varkauden kautta.
 

Liitetiedostot

  • Suomen_rataverkko_2021.png
    Suomen_rataverkko_2021.png
    307.8 KB · Lukukerrat: 22
Viimeksi muokattu:
Onko aggregaattivaunuja vielä jäljellä (siis muualla kuin Oulun pohjoispuolella)?
Onko Eil- ja Ex-vaunuista mahdollista tehdä yhdistelmiä?
Jos molempiin kysymyksiin on myönteinen vastaus, voisi yhdistelmä Dr16+aggregaatti+Eil+Ex olla mahdollinen ainakin Seinäjoki-Jyväskylä- ja Pieksämäki-Joensuu-väleille. Mahdollisesti Joensuussa voisi toimia tällaisten junien keskusasema, josta operoitaisiin myös Nurmekseen ja Siilinjärven kautta Kuopioonkin.
Mikäli Nysse saa operoitavakseen Tampereen/Pirkanmaan lähiliikenteen ja hommaa siihen oman kaluston, jää Vilppulan ja Haapamäen välille katve, jota sitten voitaisiin ajaa vaikka musekalustolla -tai jättää ajamatta, jos näyttäisi siltä, että sekin ratkaisu mahdolliselle asiakaskunnalle riittäisi.
 
Takaisin
Ylös