Rattivaunu
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 24 Kesäkuu 2005
- Viestit
- 6,210
Paineakkubusseja kokeiltiin naapurissamme Ruotsissa paljon aktiivisemmin kuin meillä; SL Bussilla oli mm. Volvo B10M-60 / Säfflet vm. 1986 litteralla H6T ja Scania CN112 H15T nro 5475. Niissä oli vastaava paineakku ja niiden käyttövarmuus oli yhtä alhaisella tasolla kuin Helsingissäkin vuokralla olleessa autossa.Eki sanoi:Höps! Helsingissä oli Tanskasta lainassa jo 80-luvun alkuvuosina paineakkubussi, jossa nimenomaan hyödynnettiin jarrutusenergiaa liikkeellelähdössä. Auto liikkui ainakin linjalla 50. No, tietysti siinä mielessä Rattivaunu on oikeassa, että ei tässäkään bussissa nafta lisääntynyt tankissa jarrutettaessa... :wink:Rattivaunu sanoi:Taitaa suurin hyöty olla myyntimiehien mahdollisuus rehennellä jostain sellaisesta, mitä esimerkiksi automaailmassa ei ole oikein teoriassakaan mahdollista hyödyntää ja mikä samalla kuullostaa "hienolta"... :wink:
En muista tarkasti teknistä toteutusta, mutta muistaakseni toiminta oli hydraulinen. Jarrutettaessa kardaanilla (?) ollut hydraulimoottori toimi pumppuna ja "latasi" paineakkua. Samalla ko. pumppu toimi lisäjarruna helpottaen varsinaisten pyöräjarrujen elämää, kuten nykyiset hydrauliset hidastimet, joissa tosin liike-energiaa ei "ladata" mihinkään, vaan haihdutetaan ilmaan lämpönä. Liikkeelle lähtiessä sama häkkyrä toimi taas moottorina, johon paineakkuun varastoitu energia purettiin. Diesel tuli mukaan, kun akun energia oli ehtynyt riittävästi. Näppärää, mutta ilmeisesti jälleen kerran liian kallista, koska ei ole sanottavammin yleistynyt.
Juuri edellisten epäonnistumisien valossa käytin raideliikenneketjussa valitsemiani sanamuotoja; jarrutusenergian talteenotto on onnistunut sähkösovelluksissa polttomoottorikulkuneuvoja menestyksellisemmin.
Mainittakoon, että busseissa on joskus kokeiltu jopa vauhtipyöräratkaisua energian talteen ottamiseksi! :wink: