- Liittynyt
- 14 Heinäkuu 2005
- Viestit
- 6,006
Kaikki katuajokelpoiset junat eivät olekaan raitiovaunuja - vaikka kaikki raitiovaunut ovatkin katuajokelpoisia. Mutta mikä ihmeen duovaunu? Mitä ovat ne kaksi, jotka tuohon vaunuun liittyvät? Yhdysvalloissa on ajetaan nykyisinkin Amtrakin matkustajajunia kadulla, mutta ei niitäkään duojuniksi nimitetä.
North Shore Line oli interurban-rata. Minä en ole tälle keksinyt parempaa suomennosta kuin (pika)raitiotie (Stadtbahn ei ole suomea). Electrolinerien lisäksi kaikki muu matkustajaliikenne radalla ajettiin sen ajan pikaraitiovaunuilla: neliakselisilla tankovirrotteisilla yhteenkytkettävillä sähkömoottorivaunuilla. Radalla ei siis ollut muuta veturivetoista liikennettä kuin vähäinen tavaraliikenne. Jos tuo ei ole raitiotie, niin mikä sitten? Esikaupunkirautatie? Suomessa ja Norjassa tuota tietysti voisi nimittää metroksi.
Nämä ei pelkästään kaupunkien keskustoissa kulkevat raitiotiet voidaan luokitella seuraaviin ryhmiin (mielestäni):
1) Interurbaanit. (nimitys on kelpo suomeksikin) Eli kahden tai useamman eri kaupugin välillä kulkeva rautatie jossa käytetään raitiotiekelpoista kalustoa. Esimerkkinä juuri em amerikkalaiset ja esim Belgian kuuluisa rannikkoraitiotie tai Saksan Ruhr-alueen tai Reininmaan useita kaupunkeja yhdistävät raitiotiet. Monia interurbaaneja sittemmin lakkautettu tai muutettu joko osaksi metro- tai lähijunajärjestelmää.
2) Maaseuturaitiotiet. Läheistä sukua interurbaaneile, mutta kulkee vain maalaiskylien tai pikkukaupunkien välillä. Käyttövoimana ei aina sähkö. Esimerkkinä monet yhtä toimivat Itävallan ja Puolan paikallisradat.
3) Pikaraitiotiet/aikaisemmin myös esikaupunkiraitiotiet. Pelkästään suurten kaupunkien esikaupunkeihin menevät raitiotiet jotka eivät kulje kaupungin metroverkossa. Esimerkkinä vanhemmasta päästä Tukholman Lidingöbanan tai Helsingin Kulosaaren tai Haagan raitiotiet, tai nykyisin monet eurooppalaiset nykyaikaiset pikaraitiotiet kuten Tvärbanan.
4) Esimetrot. Raitiotiekalustolla ajettavia ratoja jotka kokonaan tai osittain kuuluvat kaupungin metroverkkoon. Esimerkkinä Saksan Stadtbahnit ja ranskankielisten maiden Premetrot.
5) Nähtävyysraitiotiet. Erilaiset nähtävyyskohteisiiin rakennetut lähinnä matkailua tai muuta rajattua tarkoitusta varten rakennetut kevyet radat. Näitä on laaja kirjo kuten Blackpoolin raitiotie, amerikkalaiset ostoskeskusradat ym. Käyttövoimana ei aina sähkö. Huom vuorille kulkevat funikulaarit ym ja huvipuistolaitteet eivät kuulu nähin koska eivät ole raitioteitä.
t. Rainer
---------- Viesti lisätty kello 12:00 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 9:25 ----------
Nämä ei pelkästään kaupunkien keskustoissa kulkevat raitiotiet voidaan luokitella seuraaviin ryhmiin (mielestäni):
Jatkan omaa listaani muutamalla raitiotietyypillä:
6) Duoraitiotiet eli TramTrainit. Junaliikenteelle avatulla rautatieverkolla kulkevat raitiovaunut. Duo-etuliite nimenomaan silloin kun vaunu tarvitsee muuntajia ym laitteita tai apugeneraattoreita että pystyy kulkemaan sekä raitiotiellä että rautatiellä jota sähköistetty eri jännitteellä kuin raitiotiet tai sähköistämättömiä, ja vaunut varustettu junien turvalaittein.
7) Laitosraitiotiet. Esim kaivosten tai teollisuuslaitosten sisäisiin henkilökuljetuksiin tarkoitetut raitiotietyppiset radat, joissa voi olla myös tavaraliikennettä.
8) Kumipyöräradat. (parempi nimi voitaisiin keksiä) Erityyppiset radat joissa linja-autoja tai raitiovaunuja muistuttavia kumipyörillä kulkevia vaunuja liikutetaan ohjainkiskon tai uran varassa.
9) Museoraitiotiet. Pääasiassa antiikki- tai nostalgiakalustolla liikennöitäviä raitoteitä.
Eiköhän tässä ala riittää.
t. Rainer
Viimeksi muokannut moderaattori: