Joukkoliikennepysäkki

Liittynyt
24 Lokakuu 2007
Viestit
2,238
Monenlaisia pysäkkejä näkee HSL-alueella ja mitään yhtenäistä linjaa ei ole esimerkiksi siitä, missä kohtaa pysäkkiä pysäkin nimi voidaan lukea. Pysäkkikatoksessa esim Kehällä "Kurkisuontie" ei näy tulosuunnan sivulla vaan ainoastaan ajoradan puolelle. Kun ajatellaan vaikkapa "Kemisti"-pysäkkiparia, jonne saavutaan joka suunnasta ja metron kulkuaukostakin takaviistosta. Joten mielestäni pysäkin nimi olisi parhainta olla pysäkkikatoksen joka sivulla. Värikin saisi olla musta, koska taustaväri on oranssi.

paljon muutakin pohdittavaa liittyy pysäkeillä esitettävään informaatioon, mutta aloitetaan tästä.
 
Bussi- ja ratikkapysäkeillä pysäkin nimi ja numero näkyvät melko huonosti. Tarkoitan siis varsinaista pysäkkimerkkiä ja niitä pysähdyspaikkoja, joissa ei ole katosta.

Juna- ja metroasemilla nimi näkyy useaan kertaan suurella tekstillä ja valaistuna. Bussi- ja ratikkapysäkeillä sen sijaan nimi ja numero ovat valaisemattomassa liuskassa hyvin pienellä tekstillä. Sitä on hyvin vaikea nähdä vaikkapa bussin ikkunasta. Tilanne huonontui entisestään uusimmassa HSL-pysäkkimallissa, jossa sekä nimi että numero on sijoitettu samaan keltapohjaiseen liuskaan. Onneksi nykyään käytössä oleva seuraavan pysäkin näyttö liikennevälineissä helpottaa hiukan oikean poistumispysäkin löytymistä.
 
Valkoinen teksti vihreällä pohjalla näkyi ihan hyvin mutta vaikea on käsittää miksi valkoista tekstiä tungetaan oranssin päälle. Ajaessani 550:lla Westendin suuntaa havaitsen että toisilla pysäkeillä nimen voi lukea myös tulosuunnassa mutta toisilla ainoastaan ajoradan puolelta. En tiedä miksi tämä epäyhtenäisyys.

Pysäkkinäyttö bussin sisällä on hieno juttu, silloin kun toimii. Osassa autoissa järjestelmää ei vielä ole ja joskus näyttö voi toimia muutaman pysäkin viiveellä, jolloin tietenkin menettää merkityksensä.
 
Miksi Helsingissä on usealta bussi- ja ratikkapysäkiltä poistettu otsakkeissa olleet pysäkin nimet ja numerot, jotka niissä ennen oli? On toki jäljellä pysäkkejä joilla ne on, ja runkolinjapysäkeillä on oranssi raita.
 
Takaisin
Ylös