Asia ei kyllä ole noin yksinkertainen. Väestömäärän ja -tiheyden vaikutuksesta oli aikaisemmin keskustelua threadissa:
http://jlf.fi/f29/102-vaestomaarat-vaestontiheys/
Ensinnäkin, kannattaa muistaa, että Ruotsin keskisuurissa kaupungeissa, joissa joukkoliikenne on kaupungin vastuulla kuten Turussa ja Tampereella, joukkoliikenteen käyttö on lähes Turun ja Tampereen tasolla:
Tiedot v. 1998
Uppsala (120 000 as) 100 matkaa / asukas / v
Västerås (101 000 as) 55
Jonköping (96 000 as) 105
Linköping (93 000 as) 88
Örebro (91 000 as) 69
Norrköping (84 000 as) 100
Gävle (83 000 as) 52
Eskilstuna (73 000 as) 39
Lund (72 000 as) 70
Borås (61 000 as) 109
Luleå (58 000 as) 52
Karlstadn (56 000) 80
Växjö (50 000 as) 52
Sundsvall (49 000 as) 95
Trollhättan (44 000 as) 42
Kalmar (33 000 as) 19
Ainakaan kaupungin väkiluku yksinään ei voi vaikuttaa joukkoliikenteen käyttöön, kun 49 000 asukkaan Sundsvallissa käyttö on 95% 120 000 asukkaan Uppsalasta! Uppsalan, Jonköpingin, Linköpingin, Norrköpingin, Boråsin ja Sundsvallin joukkoliikenteen käyttö on noin 70 - 90% Turun ja Tampereen käytöstä.
Eli kysymys on monimutkaisemmasta kaupunkirakenteen, muiden kulkumuotojen ja joukkoliikenteen palvelutason vuorovaikutuksesta.
Keskisuurten kaupunkien osalta huomioitavia näkökohtia kaupunkien rakenteessa ja väestön sijoittumisessa:
- Ainakin Jyväskylässä, Oulussa ja Lahdessa keskusta-alue on suhteellisesti selvästi pienempi kuin Turussa tai Tampereella, joka edistää joukkoliikenteen (ja auton) käyttöä kevyeen liikenteeseen verrattuna.
- Kaikissa kaupungeissa on keskisuuria lähiöitä, jotka vastaavat hyvin tarkoin Turun ja Tampereen lähiöitä, joissa käyttö on korkea.
- Erityisesti Jyväskylän ja Kuopion kaupunkirakenne on maantieteen ja kaupunkisuunnittelun vaikutuksista keskittynyt muutamaan pääsuuntaan, jotka on helppo palvella hyvin joukkoliikenteellä.
- Keskisuurissa kaupungeissa linjaverkon laajuus ja linjapituudet ovat usein lyhyempiä, jolloin linjaston ajamiseen tarvitaan vähemmän resursseja.
Tietysti joillakin kaupunkiseuduilla olosuhteet haittaavat aidosti joukkoliikenteen käyttöä. Oulun seutu on koostaan huolimatta hyvin hajautunut. Porissa keskusta on suuri, maasto tasaista ja selkeät lähiöiden painopisteet puuttuvat.
Mielestäni ei kuitenkaan kannata väittää, että joukkoliikenteen alhainen käyttö keskisuurissa kaupungeissa johtuisi vain tai edes ensisijaisesti niiden Turkua ja Tamperetta pienemmästä väkiluvusta. Suurin syy on joukkoliikenteen puutteellinen palvelutaso, sekava linjasto ja korkeat lipunhinnat.
Uskoisin, että ainakin Kuopiossa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Oulussa (ehkä tässä järjestyksessä) olisi realistista saavuttaa Ruotsin keskisuurten kaupunkien matkatuotot, suuruusluokkaa 70-85% Turun ja Tampereen tasosta. Muissakin keskisuurissa kaupungeissa voitaisiin saavuttaa selvä joukkoliikenteen käytön lisäys.
Keskeiset keinot tähän: (taas kerran omasta näkökulmastani):
- Kaupunki ja naapurikunnat ottavat kokonaisvastuun joukkoliikenteen kehittämisestä ja perustavat joukkoliikennetoimiston hoitamaan liikennettä.
- Joukkoliikenteen tuotanto kilpailutetaan, tavalla, joka suosii palvelutasoa, laatua ja mielellään toki kotimaisia yrityksiä (EU - kilpailutussääntöjen puitteissa pysyen).
- Muodostetaan suurimpiin lähiöihin tehokkaita teli- tai nivelbusseilla (olosuhteista riippuen) liikennöitäviä runkolinjoja.
- Muilla alueilla turvataan joukkoliikenteen koko viikon ja vuorokauden kattava peruspalvelu.
- Kalustoa uudistetaan, tavoitteena pääosin matalalattiainen ja vähäpäästöinen kalusto.
- Joukkoliikenteelle toteutetaan reaaliaikainen informaatiojärjestelmä.
- Erityisesti keskustoihin, mutta tarvittaessa myös lähiöihin toteutetaan joukkoliikenne-etuisuuksia: joukkoliikennekaistoja ja -katuja, sujuvien reittien tarvitsemat katuyhteydet sekä liikennevaloetuudet.
Tällainen ei onnistu, jos kaupunki ei
panosta joukkoliikenteeseen nykyistä enemmän. Sen sijaan liikennöintituen määrä matkaa kohden voi selvästi laskea.