Lempäälän robottibussi

Liittynyt
4 Maaliskuu 2014
Viestit
440
Aamulehti: Lempäälässä kokeillaan Suomen suurinta robottibussia – muistuttaa huomattavasti tavallista Nysse-bussia

Nysse testaa robottibussia Lempäälässä 21.5.2024 alkaen elokuuhun asti. Bussissa on 22 istumapaikkaa ja mikäli seisomapaikatkin olisivat käytössä niin paikkamäärä olisi jopa 50. Linja kulkee reitillä 52A Lempäälässä, toki tarkempaa tietoa reitin pysäkeistä en löytänyt. Pysäkkimäärästä (17) ja vuorovälistä (30 min) olettaisin, että kyseessä on jonkinlainen liityntälinja Lempäälän aseman ja Hauralan välillä.
 
Samankaltaiseen vekottimeen törmäsin Soulissa, Etelä-Koreassa joka on ollut toiminnassa jo joulukuusta asti. Siellä ainakin tuntui pelittävän hyvin, niin miksei toimisi Lempäälässäkin. Jos kokemukset ovat positiivisia, samankaltaiset kokeilut voivat mielestäni yleistyä Suomessa huomattavasti alati jatkuvan kuljettajapulan myötä.
 
Kävin maanantaina 10.6.2024 kokeilemassa Lempäälän robottibussin kyytiä. Bussin kulku on tasaista, eikä kuljettajakohtaisia eroja ajotyylissä ole. Vielä ainakin tässä vaiheessa tuntuu siltä, että auto on kuitenkin aika herkkä käyttämään jarrua ja sain kokea myös yhden hätäjarrutuksen. Turvavyöt oli siis syystäkin pidettävä kiinnitettyinä.

Mukana on vielä turvakuljettaja, joka on tarvittaessa ottamassa auton haltuun vika/hätätilanteessa. Myös linja-auton operaattori on mukana, tulevaisuudessahan tämä työtehtävä tulee hoitumaan monitorien ääressä etänä liikenteenohjauskeskuksessa.

Linja-auton reitti on siis Nysse-linja 303, joka ajaa Lempäälän keskustasta Hauralaan ja täydentää linjan 52A tarjontaa. Tämänhetkinen puolen tunnin vuoroväli oli tiukka ja bussi ajoi käytännössä nonstopina koko ajan ja ilman aikataulua. Ilmeisesti aikataulua tullaan kuitenkin löysäämään.

Lisää mietteitä, kuvia ja mm. pari videota julkaisin tänne: Remoted Oy:n robottibussi Lempäälässä 10.6.2024


 
Viimeksi muokattu:
Takaisin
Ylös