Metron häiriötilastoa ei valitettavasti ole saatavilla (...) Ehkä kansalaiset vielä joskus saavat faktatietoa asiasta, kerrotaanhan sitä jopa junaliikenteestäkin.
Minkälainen häiriötilasto rautatieliikenteestä on saatavilla? Täsmällisyysprosentteja olen nähnyt, mutta muihin en ole törmännyt. Niissäkin tilastoissa muuten aikataulussaan oleva lähijuna olisi metroliikenteessä ruuhka-aikaan jo melkein vuorovälin verran myöhässä. Entä julkaistaanko raitioliikenteen häiriöistä raportteja? Tai HSL-bussiliikennettä ajavien yritysten poikkeamista? Julkaisevatko organisaatiot ylipäätään oman toimintansa seuraamiseen ja kehittämiseen liittyviä poikkeamatietoja? Miksi metron kohdalla tilanne olisi ratkaisevasti toinen?
Todettakoon nyt heti, että yllä oleva lista ei ole kattava. Sanomattakin on selvää, että myös metroliikenteessä on silloin tällöin eri laajuisia häiriöitä. Ovivikoja, hätäkahvan käyttämisiä, sairaskohtauksia, häiriökäyttäytymisiä, teknisiä vikoja junissa, turvalaitteisiin liittyviä viivytyksiä, ratalaitteiden häiriöitä, sähkönsyöttöongelmia, luvattomia radallakulkijoita, erinäköistä ilkivaltaa sekä ikävimpänä tietysti henkilövahinkoja. Varmaan jotain jäi listasta uupumaankin. Näitä on sattunut 30 vuoden ajan ja sattuu jatkossakin.
Viime aikoina, erityisesti uusien asetinlaitteiden käyttöönottoa seuranneen hässäkän jälkeen, tiedotusvälineet ovat raportoineet niistä herkemmin kuin aiemmin. Ja kuten yllä olevista esimerkeistä voidaan todeta, välillä kärpäsestä on tehty härkänen ja välillä on sitten oikeasti ollut vähän laajempaa häiriötä liikenteessä. Toisaalta häiriöitä on kyllä jäänyt uutisoimattakin. Jokainen foorumilainen varmasti ymmärtää, että raideliikenteessä ja varsinkin metromme kartaisella rataverkolla pienikin häiriö heijastuu hetkessä koko liikenteeseen. Valtaosa häiriötilanteista ratkeaa minuuteissa ja näkyy sitten jonkin aikaa jälkeenpäin paikallisina epätasaisina vuoroväleinä, sekä siinä, että junat eivät ehkä hetkeen kulje minuutilleen aikataulun mukaan vaikka muuten melko tasaisin välein kulkisivatkin.
Häiriöttömyys on sellainen käsite, jota ei missään liikenteessä voida saavuttaa. Ei edes kävelyssä. Voidaan kuitenkin sanoa, että metroliikenteessä häiriöt ovat varsin vähäisiä suhteessa suoritteeseen. Tämä näkyy jo siinä, että verrattain pienikin häiriö ylitää uutiskynnyksen herkästi, liikenteen luotettavuudesta kun on kolmannesvuosisadan ajalta muodostunut kokemuspohja. Metron tyypillisessä häiriötilanteessa odotusaika on usein lyhyempi kuin monen muun kulkumuodon vuoroväli tai ruuhkan vaikutus ajomatkaan. Toki nämäkin tilanteet ovat harmillisia, koska ne koskettavat samantien suurta ihmismäärää, saattavat heijastua matkaketjuissa pitkälle ja vähimmilläänkin pettävät asiakkaalle annetun palvelulupauksen. Yksityiskohtaisten raporttien penäämisen sijasta olen kuitenkin enemmän huolissani siitä, että häiriötilanteet tuskin tulevat lähivuosina ainakaan vähenemään pala palalta kompleksisemmaksi muuttuvassa metrossamme.
Todettakoon nyt loppukaneettina vielä, että normaali vallitseva tilanne metroliikenteessämme on kuitenkin se, että liikenne pelaa kuin junan vessa. Tämän voinee jokainen 6-8 kierrosta työpäivää kohden metron keulilla työskentelevä vahvistaa
