Kuitenkin mainitsemistasi Puistolan kauemmista osista on tiheä liityntäliikenne pääradalle Puistolaan, Tapanilaan tai Malmille alueesta riippuen. Millä silloin selittyy korkea autoistumisaste?
Voisin kuvitella, että metron hyvä jakelu kantakaupungissa parantaa olennaisesti liitynnän hyväksyttävyyttä. Pääradan junat ovat suosittuja eritoten kävelyetäisyydeltä, vaikka keskustan päässä tulee sitten hiukan lisämatkaa tai vaihto. Sen sijaan saattaa olla jo liikaa joutua ensin kulkemaan liitynnällä junalle ja sitten vielä keskustassa tekemään toinen vaihto. Varsinkin, jos se vaihto on hankalaksi tehty vaihto metroon lyhyeksi matkaksi.
Tämä on tietysti pelkkää spekulaatiota. Liitynnän toimivuudessa tai Puistolan harvahkossa rakenteessa saattaa myös piillä syitä. Voihan myös olla, että liityntää käytetään paljon. Silloin vain arvio korkeasta autoistumisasteesta kuulostaa oudolta.
Heitänpä saman tien yhden kiinnostavan kysymyksen pohdittavaksi. Johtuuko joukkoliikenteen suosio tietyllä alueella vain joukkoliikenteestä itsestään ja ehkä ymmärrettävistä sosioekonomisista tekijöistä? Vai voisiko olla niin, että tietyillä alueilla erityisen hyvin toimivat autoliikenteen yhteydet esimerkiksi hankalasti tavoitettaville työpaikka-alueille vääristävät kuvaa joukkoliikenteen suosiosta? Voisi kuvitella, että kehätien varressa työskentelevät hakeutuvat sellaisille alueille, joilta on helppoa ajaa kehätien varrelle. Joukkoliikenteellä kun ei töihin pääse.