Sivu 37 / 45 EnsimmäinenEnsimmäinen ... 1727333435363738394041 ... ViimeisinViimeisin
Näytetään tulokset 541-555/666

Viestiketju: MLNRV3-hankinta

 1. #541
  Tunnistettu jäsen Compact avatar
  Liittynyt
  20.07.2005
  Viestejä
  2135

  oletus Vs: MLNRV3-hankinta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut JP12 Näytä viesti
  *penkit. Vaikka vaunu oli lähes tyhjä, oli korkeilla ja liukkailla penkeillä erittäin vaikea löytää mukavaa matkustusasentoa, joka kiihdytyksessä, jarrutuksessa ja kurvissa tunsi tippuvansa penkiltä (vaikka oman ruhon raajat kyllä ulottuvatkin lattialle asti).
  Articissa on ymmärtääkseni useita eri istuinkorkeuksia erilaisille käyttötarkoituksille.

  Olisi hienoa lukea tarkemmin missä kohtaa on minkäkin korkeuksisia tuoleja ja minkälaiset "tapaukset" mielessä ne on suunniteltu. Tavanomainen kulkija istuu niistä missä vaan.

 2. #542
  ultrix avatar
  Liittynyt
  22.10.2005
  Sijainti
  Tampere Järvensivu (Jvs)
  Viestejä
  3345

  oletus Vs: MLNRV3-hankinta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Antero Alku Näytä viesti
  Ei kiitos enää hehkulamppuja! Jos värisävyä halutaan muuttaa, se onnistuu ledeillä, jopa lähes portaattomasti.
  Tämä on pitkälti makuasia jos jokin. Vielä on näkemättä luonteva lämmin LED-valaistus. Mulla on pari sellaista suuninlleen koko RGB-avaruuteen kykenevää LED-valaisinta eri valmistajilta, eikä kummankaan "lämpimät" väriasetukset tunnu samalla tavalla lämpimältä kuin nuotion, kynttilän, hehkulampun tai halogeenin valo vaan enemmänkin kelmeältä kuin kuunvalo.

  Tällainen raukea, kotiinpaluuseen viittaava hehkulampputunnelma on minun makuuni ja se päällimmäinen asia (keulamuotoilun ohella), mikä minussa sai aikaan Wau-efektin matkustaessani ekoja kertoja Manneilla. Hehkulangallisia päärynälamppuja ei toki enää saa, joten halogeenitekniikka on se, jolla pitäisi mielestäni mennä iltavalaistuksen osalta kunnes on oikeasti miellyttäviä ja lämpimiä LED-valoja.

  Aamuisin ja alkuiltaisin (varsinkin marraskuussa ja sydäntalvella) valkoinen valo on kyllä mahtavaa kaamosmasennuksen ehkäisyä.
  Sakari Kestinen

 3. #543
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7549

  oletus Vs: MLNRV3-hankinta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut JP12 Näytä viesti
  Sinänsä Artic on aiempien ja tämänkin kokemuksen perusteella vaikuttanut laadukkaalta ja tyylikkäältä vaunulta, mutta se ei silti tee Stadin ratikkajärjestelmästä eurooppalaista ratikkajärjestelmää.
  Mikään vaunu ei tietenkään voi poistaa radan virheitä, ainoastaan vähentää niiden vaikutusta. Helsingin rataverkossa on myös ominaisuuksia, joita ei voi pitää tyypillisinä eurooppalaisille uusille raitioteille. Ne voivat kylläkin olla aivan tyypillisiä eurooppalaisille raitioteille yleensä. Näitä ominaisuuksia ovat maasto-olosuhteiden vaikutukset, eli mäkisyys ja katuverkon mitoitus.

  Articin suunnittelun ja rakenteen tärkein lähtökohta on ollut soveltuvuus vaikeisiin maasto-olosuhteisiin, koska Helsingissä on sellaiset. Variotramin tapainen moninivelvaunu on pituussuunnassa jäykkä, ja soveltuu parhaiten suoralle ja kaarteissa tasomaiselle radalle. Suoran ja kaarteisen radan vaatimukset vaunulle ovat ristiriitaiset, joten jossain määrin joudutaan kopromissiin. Joka tapauksessa, kun vaunu toimii hyvin vaikean ratageometrian kanssa, sen on oltava joustava ja silloin se ei ole jäykkä. Tämä on tavoiteltu ominaisuus, ei vika, ja joustavassa vaunussa matkustuskokemus on erilainen kuin jäykässä vaunussa.

  Radan katuverkon mukainen geometria siis ei ole radan virhe, vaan radan ominaisuus. Helsingin rataverkolla on myös muita haasteita. Osin ne ovat yksinkertaisesti raiteessa olevia virheitä, osin tieten tehtyjä valintoja. Jälkimmäisiä ovat matalauraiset vaihteet ja kaarteet, joissa ei ole siirtymäkaaria sekä ylipäätään tapa rakentaa rataa. Vaunun joustavuus ja pehmeä jousitus vähentävät mainittuja raiteen ominaisuuksia, mutta eivät tee vaunun kulusta sellaista kuin nykyaikaisella tavalla tehdyllä radalla olisi. Mutta näiden kahden ensimmäisen vaunun kanssa saadaan kokemusta siitä, miten jousituksen jäykkyys ja vaimennukset sopivat Helsingin rataan. Kokemuksen perusteella jousitusta voidaan säätää.

  Euroopan kokemuksesta voi sanoa, että myöskään yhdistelmä hyvä rata ja huono vaunu ei toimi. Olen ajanut moderneilla moninivelvaunuilla jopa aivan suoraa rataa, mutta vaunu hakee eli kiemurtelee pääasiassa sivusuunnassa koko ajan. Kaarteessa efekti voimistuu, ja kiskoja tarkastelemalla näkee, miten vaunu pilaa kiskon kuluttamalla sen sivusuunnassa aaltoilevaksi. Näiden ominaisuuksien välttämiseksi on pyritty soveltamaan samoja teknsisiä ratkaisuja, joihin Artic osaltaan perustuu. Ne ovat auttaneet helpossa katugeometriassa, mutta eivät tee moninivelvaunusta joustavaa.

  Valaistuksesta sen verran, että LED-valaistuksen etu on kustannus. Huollon tarve on lähes olematon ja sähkönkulutus liki 90 % vähemmän kuin hehkulampuilla – joita halogeenilamputkin ovat. Valaistuksella tavoiteltava tunnelma on makuasia, mutta myös kysymys turvallisuudesta sekä esteettömyydestä. Hämärä ja kelmeä vaunu on hankala näkövammaisille ja heikkonäköisille. Hehkulampun sävyistä valoa antavia LED-valaisimia on olemassa, meilläkin kotona useita. Mutta kun valaistus on kirkkaampi kuin vanhan Düwagin tunnelmavalaistus, sen kokee erilaisena, vaikka värilämpötila olisikin sama.

  Antero

 4. #544
  MrArakawa avatar
  Liittynyt
  02.08.2007
  Sijainti
  Helsinki, Lahti
  Viestejä
  653

  oletus Vs: MLNRV3-hankinta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Pekkaeero Näytä viesti
  Bulevardilla Ekbergin kahvilan kohdalla vaunu pysähtyi sellaiseen kohtaan, että pysäkkikorokkeen päädyssä oleva punakeltainen varoitustolppa osui aivan takaoven oviaukon keskelle. Siinä oli yhdellä poistuvalla matkustajalla kiemurtelemista, kun joutui menemään kylki edellä ja pari kassia kädessä. Eikö pysäkkikorokkeden pituudessa ole varauduttu Articin 27 metriin vai kuljettajastako se oli kiinni?
  Bulevardin pysäkit ovat tiukat. Erottajan ja Fredrikinkadun pysäkeillä välipalanivelen keula on ajettava korotuksen ohi ja tähdättävä etuovi pysäkin etummaisimpaan kohtaan, jotta koko vaunu mahtuu pysäkkikorokkeen kohdalle. Läheskään kaikki kuljettajat eivät näin toimi, jolloin takaovi voi pysäytyskohdasta riippuen olla pahimmillaan vielä kadulla ja ihmiset hyppivät pysäköityjen autojen kylkeen. Nuo mainitsemasi punakeltaiset varoitustolpat ovat usein takaoven kohdalla, välillä jopa Variotramin seisoessa pysäkillä. Helsingin rataverkolla on monia muitakin vastaavanlaisia pysäkkejä joissa sama ongelma esiintyy. Sitten on myös sellaisia pysäkkejä, joihin pitkä vaunu ei yksinkertaisesti vain mahdu kokonaan, kuten Iso Roobertinkatu ja Kauppatori.
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 17.03.2014 kello 07:36. Syy: siistitty lainausta

 5. #545

  Liittynyt
  01.10.2012
  Sijainti
  Helsinki-Vesala
  Viestejä
  125

  oletus Vs: MLNRV3-hankinta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut MrArakawa Näytä viesti
  Nuo mainitsemasi punakeltaiset varoitustolpat ovat usein takaoven kohdalla, välillä jopa Variotramin seisoessa pysäkillä. Helsingin rataverkolla on monia muitakin vastaavanlaisia pysäkkejä joissa sama ongelma esiintyy. Sitten on myös sellaisia pysäkkejä, joihin pitkä vaunu ei yksinkertaisesti vain mahdu kokonaan, kuten Iso Roobertinkatu ja Kauppatori.
  Eikö varoitustolppia voi siirtää kauemmaksi vai onko niiden oltava jonkun lakipykälän mukaan juuri siinä, missä ne ovat? Tolppaa siirtämällähän pysäkille saisi enemmän tilaa.

  Yhtenä hankalana paikkana tulee vielä mieleen Käpylän silmukka, jossa ratikka on kaarteessa mutta koroke on suora. Etu- ja takaovet ovat vielä sopivalla etäisyydellä, mutta ratikan keskellä on usein astuttava ajoradalle, koska korokkeen reuna ja ratikan kynnys jäävät kauas toisistaan. Näin on käynyt omalle kohdalleni silloin harvoin kun olen siellä liikkunut.

 6. #546

  Liittynyt
  24.06.2008
  Viestejä
  36

  oletus Vs: MLNRV3-hankinta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Antero Alku Näytä viesti
  kun valaistus on kirkkaampi kuin vanhan Düwagin tunnelmavalaistus, sen kokee erilaisena, vaikka värilämpötila olisikin sama.
  Tässä tapauksessa kyse ei kuitenkaan ole siitä, että värilämpötila olisi sama.
  Düwag (Manne) 2700 K (hehkulamppu)
  Artic (MLNRV3) 6500 K (LED, kylmä valkoinen)

  Värilämpötilassa on todella huomattava ero. (Kuten on myös valaistustehossa).

 7. #547
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7549

  oletus Vs: MLNRV3-hankinta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Ossi Viljakainen Näytä viesti
  Tässä tapauksessa kyse ei kuitenkaan ole siitä, että värilämpötila olisi sama.
  Düwag (Manne) 2700 K (hehkulamppu)
  Artic (MLNRV3) 6500 K (LED, kylmä valkoinen)
  Ei ole sama Düwagissa ja Articissa. Mutta vaikka valotehoa lisättäisiin hehkulampuinkin, ihmisen kokemus valon väristäkin on toinen.

  6500 K on muuten suunnilleen päivänvalo keskipäivällä, ei kylmä valkoinen valo. Ihminen mieltää sen ihan mukavaksi valoksi, jossa värit erottuvat hyvin ja näyttävät kauniilta. Mutta luonnonvalokin kellastuu kohti iltaa ja auringonlaskun jälkeen taas heittää ”siniseen hetkeen”. Pimeän ajan keinovalaistus on hyvin keltaista, jolloin sen sekaan tuotu päivanvalo tuntuu siniseltä. Siksi, että ihminen on sopeuttanut näköaistimuksensa vallitsevan valaistuksen keltaisuuteen.

  Antero

 8. #548

  Liittynyt
  18.09.2013
  Viestejä
  42

  oletus Vs: MLNRV3-hankinta

  Jos, ja kun ihmisiä kiinnostaa, missä Artic liikkuu milloinkin, niin tein pikaseen tuollaisen epämääräisen sivun, jossa on lokaatiotietojen lisäksi linkki google mapsiin. Esimerkiksi linja 1008 x tarkoittaa, että Artic on linjalla 8.

  http://pasi.bl.ee

  Jos mun osaaminen riittää, niin aikeissa olisi jossain vaiheessa saada nuo liikkumaan kartalla.
  Viimeisin muokkaaja Paaplo; 26.03.2014 kello 23:10.

 9. #549
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7549

  oletus Vs: MLNRV3-hankinta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Paaplo Näytä viesti
  Jos, ja kun ihmisiä kiinnostaa, missä Artic liikkuu milloinkin, niin tein pikaseen tuollaisen epämääräisen sivun...
  HKL:n vaunut kartalla -palveluun pitäisi olla tulossa Articien tunnistus. Näin olen kuullut pikkulintujen laulavan (ei Twitterissä...)

  Antero

 10. #550

  Liittynyt
  18.09.2013
  Viestejä
  42

  oletus Vs: MLNRV3-hankinta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Antero Alku Näytä viesti
  HKL:n vaunut kartalla -palveluun pitäisi olla tulossa Articien tunnistus. Näin olen kuullut pikkulintujen laulavan (ei Twitterissä...)

  Antero
  Sitä odotellessa tuo auttaa pahimpaan tiedon nälkään. Tein tuon, koska halusin tutustua webkehitykseen, javascriptiin ja jqueryyn. Siten opin hyvinkin paljon tuota tehdessä, eikä oppimisen ilosta tehty juttu ole ikinä turhaa .

 11. #551
  Tunnistettu jäsen 339-DF avatar
  Liittynyt
  08.08.2005
  Viestejä
  6823

  oletus Vs: MLNRV3-hankinta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Paaplo Näytä viesti
  Sitä odotellessa tuo auttaa pahimpaan tiedon nälkään. Tein tuon, koska halusin tutustua webkehitykseen, javascriptiin ja jqueryyn. Siten opin hyvinkin paljon tuota tehdessä, eikä oppimisen ilosta tehty juttu ole ikinä turhaa .
  Ei missään tapauksessa ole turha! Kiitoksia! Kun tämä osaa kertoa linjan, niin osaisiko kertoa myös vuoronumeron? Silloin vaunun liikkeet saisi SRS:n sivuilta löytyvien vuorokohtaisten aikataulujen avulla selville niin, että tietäisi myös vaunun tulevan päiväohjelman.
  "Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
  – Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa

 12. #552

  Liittynyt
  18.09.2013
  Viestejä
  42

  oletus Vs: MLNRV3-hankinta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Ei missään tapauksessa ole turha! Kiitoksia! Kun tämä osaa kertoa linjan, niin osaisiko kertoa myös vuoronumeron? Silloin vaunun liikkeet saisi SRS:n sivuilta löytyvien vuorokohtaisten aikataulujen avulla selville niin, että tietäisi myös vaunun tulevan päiväohjelman.
  Eipä tuota vuoronumeroa käsittääkseni ole, ellei se ole tuo "1008 4" nelonen tuossa linjanumeron yhteydessä.

  Data on saatavilla http://dev.hsl.fi/siriaccess/vm/json?operatorRef=HSL

  Ja tuossa alla on kaikki tiedot, mitä yhdestä raitiovaunusta ilmoitetaan. DirectionRef kertoo käsittääkseni kumpaan suuntaa linjaa kuljetaan. DatedVehicleJourneyRef on vissiin lähtöaika päätepysäkiltä. Bearing kulkusuunta asteissa. Kerro vaan, jos joku tiedoista auttaa, niin lisäilen niitä.

  {"ValidUntilTime":1395874839981,"RecordedAtTime":1 395874809981,"MonitoredVehicleJourney":{"LineRef": {"value":"1008 4"},"DirectionRef":{"value":"1"},"FramedVehicleJou rneyRef":{"DataFrameRef":{"value":"2014-03-26"},"DatedVehicleJourneyRef":"2242"},"OperatorRef ":{"value":"HSL"},"Monitored":true,"VehicleLocatio n":{"Longitude":24.970159,"Latitude":60.215035},"B earing":30,"VehicleRef":{"value":"RHKL00401"}}},

 13. #553

  Liittynyt
  10.02.2009
  Viestejä
  506

  oletus Vs: MLNRV3-hankinta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Paaplo Näytä viesti
  Ja tuossa alla on kaikki tiedot, mitä yhdestä raitiovaunusta ilmoitetaan. DirectionRef kertoo käsittääkseni kumpaan suuntaa linjaa kuljetaan. DatedVehicleJourneyRef on vissiin lähtöaika päätepysäkiltä. Bearing kulkusuunta asteissa. Kerro vaan, jos joku tiedoista auttaa, niin lisäilen niitä.

  {"ValidUntilTime":1395874839981,"RecordedAtTime":1 395874809981,"MonitoredVehicleJourney":{"LineRef": {"value":"1008 4"},"DirectionRef":{"value":"1"},"FramedVehicleJou rneyRef":{"DataFrameRef":{"value":"2014-03-26"},"DatedVehicleJourneyRef":"2242"},"OperatorRef ":{"value":"HSL"},"Monitored":true,"VehicleLocatio n":{"Longitude":24.970159,"Latitude":60.215035},"B earing":30,"VehicleRef":{"value":"RHKL00401"}}},
  Kokeilin pari kertaa tuota sovellustasi tänään ja kummallakin kerralla se sanoi, etteivät Articit ole ajossa. No, näköhavainnon sain molemmista päivällä. Toinen oli 6/8:lla ja toinen 2/3:lla. Valitettavasti sijaintini oli sellainen, etten nähnyt linjanroa.

 14. #554

  Liittynyt
  22.07.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  381

  oletus Vs: MLNRV3-hankinta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut iiko Näytä viesti
  Kokeilin pari kertaa tuota sovellustasi tänään ja kummallakin kerralla se sanoi, etteivät Articit ole ajossa. No, näköhavainnon sain molemmista päivällä. Toinen oli 6/8:lla ja toinen 2/3:lla. Valitettavasti sijaintini oli sellainen, etten nähnyt linjanroa.
  Tänään 27.3. 401 oli linjalla 6/8 ilmeisesti vuorossa 53 ja 402 linjalla 2/3 (vanha 3T) ilmeisesti vuorossa 31. Vuoronumerot arvauksia aikaisemmilta päiviltä

 15. #555

  Liittynyt
  06.07.2010
  Viestejä
  232

  oletus Vs: MLNRV3-hankinta

  Lainaus Alunperin kirjoittanut pehkonen Näytä viesti
  Tänään 27.3. 401 oli linjalla 6/8 ilmeisesti vuorossa 53 ja 402 linjalla 2/3 (vanha 3T) ilmeisesti vuorossa 31. Vuoronumerot arvauksia aikaisemmilta päiviltä
  401 oli iltapäivällä vähän viiden jälkeen 2:lla Kampin pysäkillä suuntana Nordis.

Vastaavia viestiketjuja

 1. M 300 -hankinta
  kirjoittanut Albert foorumissa Metrot
  Vastauksia: 303
  Viimeisin viesti: 03.05.2016, 17:04
 2. HKL: Hankinta-asiantuntijan tehtävä haettavana
  kirjoittanut RSS foorumissa Joukkoliikenneuutiset
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 24.05.2013, 10:00
 3. TKL:n käytettyjen bussien hankinta 2012
  kirjoittanut kuukanko foorumissa Tampereen paikallisliikenne
  Vastauksia: 4
  Viimeisin viesti: 23.06.2012, 20:57
 4. VRO:n vetureiden hylkäys- ja hankinta-aikataulu
  kirjoittanut Jpl foorumissa Junat
  Vastauksia: 45
  Viimeisin viesti: 13.08.2009, 08:44
 5. 2-kerrosvaunujen (IC) hankinta etenee
  kirjoittanut Rattivaunu foorumissa Junat
  Vastauksia: 14
  Viimeisin viesti: 10.04.2006, 10:08

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •