Näytetään tulokset 1-4/4

Viestiketju: 2-akselisten raitiovaunujen ilmajarrut

 1. #1
  PSi
  PSi ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  30.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  123

  oletus 2-akselisten raitiovaunujen ilmajarrut

  Törmäsin Raitio.org-sivuston raitiotiesanastosivuun:

  https://www.raitio.org/karttasivuja-...ikennesanasto/

  Sanastossa sanotaan ilmajarruista:

  "--Jarrujärjestelmä, jossa ilmanpaineen avulla vaunun jarrut yleensä pakotetaan auki-asentoon ja siten mahdollistetaan vaunun kulku. Ilmanpaineen kadotessa jarrut painautuvat kiinni ja aiheuttavat vaunulle pakkopysäytyksen. Tämä on turvallinen tapa rakentaa vaunun jarrut, sillä esimerkiksi vaunuyhdistelmän katketessa myös ilmaletkut katkeavat ja jarrut kytkeytyvät automaattisesti päälle jokaisessa vaunussa. Ilmajarrujen toiminta voidaan rakentaa myös päinvastoin, jolloin ilmanpaineella pakotetaan jarrut kiinni. Tällöin jarrut ovat perustilanteessa auki ja ne kytkeytyvät päälle vain ilmanpaineen voimasta.--"
  Tuo selostus taitaa liittyä alkuosaltaan lähinnä kuorma-autojen seisontajarruun ja loppuosaltaan kuorma-autojen käyttöjarruun.

  Eikö rautateillä jarruvoiman anna paineilma, jota saadaan jarrullisessa vaunussa olevasta ilmasäiliöstä. Kuljettajan itsetoimijarrun kahvalla säädetään jarrujohdon painetta. Jos painetta jarrujohdossa lasketaan, päästää vaunun toimintaventtiili paineilmaa vaunussa olevasta ilmasäiliöstä jarrusylinteriin. Ilmasäiliöt ladataan joko jarrujohdon tai pääsäiliöjohdon paineen avulla. Nykyisin jarrutusviiveitä lyhennetään ohjaamalla toimintaventtiiliä jarrujohdon painesäädön lisäksi sähköisesti. Veturissa on samanlaisen järjestelyn lisäksi ns. suoratoimijarru, jossa kuljettaja saattaa erillisellä jarrukahvalla jarruttaa lisäksi pelkkää veturia päästämällä ilmaa säiliöstä suoraan jarrusylinteriin. Näin se vissiin reippasti yksinkertaistaen menee.

  Vaan kuinka ilmajarrut toimivat 2-akselisten (ja Arkkujen että Mustangien) aikaan raitioteillä? Oliko kuljettajan jarrukahva itsetoimijarrun kuljettajaventtiili vai suoratoimijarrun venttili? Jos kahva oli suoratoimijarrun venttiili niin kuinka 2-akselisen perävaunun ilmajarrut toimivat?

  Moottori- ja perävaunun välissä oli jarrujohto ja säiliöjohto. Toimiko perävaunujen jarrutus kuten rautateillä, jossa jarrujohdon paineen aleneminen aiheutti jarrutuksen -- vai oliko siellä kuorma-autojen jarrujärjestelmän tapainen järjestely, jossa jarrut kytketään jarrujohdon ylipaineella? Kuorma-autoissa perävaunun irtoamisen varalta vetoauton johtoliittimissä on liittimen avautuessa toimivat sulkuventtiilit, jotta vetoauton jarrut vielä toimivat ja perävaunussa hätäjarrutuksen tekee samaan aikaan irtoavan säiliöjohdon kautta tyhjenevä jousitoiminen seisontajarru.

  pekka
  Viimeisin muokkaaja PSi; 30.08.2018 kello 08:49.
  ... joukkoliikenteen edistäminen tapahtuu tekemällä henkilöautoilusta hankalampaa, eikä tekemällä joukkoliikenteestä houkuttelevampaa...

 2. #2
  PSi
  PSi ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  30.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  123

  oletus Vs: 2-akselisten raitiovaunujen ilmajarrut

  Löysinpä vanhoista sähköposteista vuodelta 2015 J Rauhalan lähettämän vinkin aiheeseen. Kansalliskirjastossa on digitoitu neljän kuvan sarja Turun raitiovaunujen jarruista: kolme ensimmäistä esittää raitiovaunujen sähkökytkentää eri ajoasennoilla ja neljäs kuva yleistä moottorivaunun paineilmakaaviota. Jos tuota yhtään oikein tulkitsen, niin ei ollut fail-safe-jarruja raitiovaunuissa, vaan vaunujen välisten letkujen katketessa loppui jaruttaminen painelimalla sekä moottori- että jälkivaunussa, vai olenko ihan hakoteillä:

  https://digi.kansalliskirjasto.fi/pi...MOOTTORIVAUNUT

  pekka
  ... joukkoliikenteen edistäminen tapahtuu tekemällä henkilöautoilusta hankalampaa, eikä tekemällä joukkoliikenteestä houkuttelevampaa...

 3. #3

  Liittynyt
  22.08.2008
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  1888

  oletus Vs: 2-akselisten raitiovaunujen ilmajarrut

  Mielestäni paineilmakaaviosta ei voi oikein tehdä johtopäätöstä kumpaankaan suuntaan, siinä kun näytetään systeemi vain jarrusylinteriin asti, näyttämättä mitä sen jälkeen tulee.

  Sylinteri voi joko painaa suoraan jarrupaloja/-losseja, tai vaihtoehtoisesti painaa jarrut irti (jolloin itse jarrutus on jousilla joita ei kuvassa näy). Toki se, että jarrusylinterin sisälle on piirretty palautusjousi, tukee ensimmäistä tulkintaa.

 4. #4
  PSi
  PSi ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  30.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  123

  oletus Vs: 2-akselisten raitiovaunujen ilmajarrut

  En muista nähneeni missään tilanteessa että 2-akselisten vaunujen jarruja olisi jouduttu veivamaan auki samaan tapaan kuin esim. Valmetin nivelvaunujen jousilevyjarruja joutuu toiseen vaunuun kytkemisen jälkeen (!) ennen hinaamista/työntämistä isolla T-avaimella veivaamaan...

  Matkustajan muistikuvat jarruttamisesta tukevat paineella jarruttamista, ja jarrujen irroittamista päästämällä paineilmaa ulos...
  Viimeisin muokkaaja PSi; 19.12.2018 kello 15:03.
  ... joukkoliikenteen edistäminen tapahtuu tekemällä henkilöautoilusta hankalampaa, eikä tekemällä joukkoliikenteestä houkuttelevampaa...

Vastaavia viestiketjuja

 1. Raitiovaunujen poikkeusreitit
  kirjoittanut Minä vain foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 10
  Viimeisin viesti: 04.05.2017, 18:52
 2. Raitiovaunujen turvallisuus
  kirjoittanut Timppak foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 37
  Viimeisin viesti: 05.05.2014, 21:06
 3. Raitiovaunujen ovet
  kirjoittanut Ale foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 6
  Viimeisin viesti: 25.05.2011, 16:13
 4. Raitiovaunujen siisteys
  kirjoittanut Joonas Pio foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 17
  Viimeisin viesti: 20.11.2010, 10:59
 5. Raitiovaunujen ylinopeuksista
  kirjoittanut a__m foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 6
  Viimeisin viesti: 04.08.2005, 19:56

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •