Mäkelänkadun ratikkaliikenne

kuukanko

Moderaattori
Tunnistettu jäsen
Liittynyt
24 Kesäkuu 2005
Viestit
7,557
Mäkelänkatu eroaa Mannerheimintiestä ja Hämeentiestä sillä, että vaikka siellä on ratikkakiskot päähän asti, niin ratikkamatkustus ei ole kovin suosittua. Varsinkin Mäkelänrinteen pohjoispuolella, missä ainoa ratikka on 1/A, ratikkamatkustus on todella vähäistä verrattuna Mannerheimintiehen ja Hämeentiehen.

Mäkelänkadulla ratikkamatkustuksen vähäisyys näkyy bussilinjoilla, monet Mäkelänkatua menevät bussilinjat keräävät suurimman osan matkustajistaan osuudella, jolla menee myös ratikkakiskot. Ehkä tämän vuoksi Mäkelänkadun bussilinjoilla käytetään myös kohtuullisen paljon telibusseja.

HKL on reagoinut ratikkamatkustuksen vähäisyyteen vähentämällä ykkösen liikennettä. Olisiko kuitenkin kannattavaa laittaa Mäkelänkadulle oma keskustaan menevä ratikkalinja, joka veisi matkustajat bussien sijasta (kuten esim. 10 tekee nyt Mannerheimintiellä)? Jotta matkustajat siirtyisivät bussista ratikkaan, olisi edellytyksenä että linja kulkee keskustassa Kaivokadulle ja ei kierrä Sturenkadun kautta. Uusia kiskoja ei tarvittaisi kuin ehkä kääntöpaikkaa varten keskustassa. Linjalle pitäisi saada myös aito "ratikkamainen" vuoroväli. Ratikkaliikenteen lisääntymisen takia lähes kaikilta Mäkelänkadun bussilinjoilta pitäisi vähentää liikennettä, jotta kustannukset eivät kasva tulojen kasvua enemmän.
 
kuukanko sanoi:
Jotta matkustajat siirtyisivät bussista ratikkaan, olisi edellytyksenä että linja kulkee keskustassa Kaivokadulle ja ei kierrä Sturenkadun kautta. Uusia kiskoja ei tarvittaisi kuin ehkä kääntöpaikkaa varten keskustassa.
Jos sillekään. Nyt alustavasti hyväksytyillä kiskoilla olisi jo mahdollista ottaa käyttöön vanha Töölön torin kääntöpaikka, joka tuskin on mahdottoman paljon kauempana kuin 1A:n kauempi päätepysäkki. Hukkaliikennettä tosin syntyisi Töölön päässä. Lähitulevaisuuden kiskoilla pitäisi olla mahdollista käyttää 6:n tai 1A:n nykyistä päätepysäkkiä.

Tietysti uusikin kääntöpaikka voidaan tehdä, jos sopiva paikka löytyy. Luultavasti tarvittaisiin kyllä vähän lisää kiskotusta samalla koska esimerkiksi Kanjossa esitetty Kampintori tuskin enää on käytettävissä eikä Kampin metroaseman edustakaan aivan paras paikka minusta ole Fredrikinkadun joukkoliikenteen toimivuuden kannalta. Yksi mahdollisuus olisi tietysti paluu vanhaan ja kääntöpaikan vieminen Marian sairaalalle.


kuukanko sanoi:
Linjalle pitäisi saada myös aito "ratikkamainen" vuoroväli. Ratikkaliikenteen lisääntymisen takia lähes kaikilta Mäkelänkadun bussilinjoilta pitäisi vähentää liikennettä, jotta kustannukset eivät kasva tulojen kasvua enemmän.
Vuorovälin osalta olisi tietysti syytä koordinoida liikenne seiskojen kanssa, jotta yhteisellä osuudella saadaan toimivaa yhteistyötä. Tästä olisi hyötyä myös siiinä tapauksessa, että linja jatkuisi seiskojen kanssa samaa reittiä Töölöön.

Sanoisin ennemmin, että Mäkelänkadun bussilinjoilta voitaisiin vähentää liikennettä. Hukka-ajo vähenisi selvästi, kun raitiovaunu palvelisi todellisen kysynnän mukaista aluetta ja liikenteen sujuvuuttakin voi paremmin kehittää, jos yksikkökoko on suurempi.

Samalla ehdottaisin kyllä järjestelyjä Hämeentien raitiovaunuliikenteen nopeuttamiseksi, mutta ne ovat tietysti jo työläämpiä kuten myös linjan jatkaminen fiksumpaan paikkaan pohjoispäässä.
 
Mäkelänkadun suunta: Koskelan tai Maunulan ratikka

Tällä suunnalla olisi myös selkeitä, helpohkoja mahdollisuuksia laajentaa ratikkaa esimerkiksi Käpylästä Koskelaan (jolloin voitaisiin poistaa bussilinja 55) tai Maunulan suuntaan.

HKL:n ongelmana vain on, että ratikan liikennöintikustannukset nousevat heikkojen etuuksien (paljon pysähdyksiä ja kiihdytyksiä), liian pienen vaunu/junakoon ja Varioiden ongelmien takia oudon korkeiksi. (kilometrikustannus 1,45 e/km, kun busseilla ja normaalisti pikaratikoilla noin 0,4-0,5 e/km) ja ratikoiden laajentamista voidaan jopa HKL:n sisällä vastustaa perusteella "kun se tulee niin kalliiksi".

Rataverkon laajentaminen sekä etuuksien parantaminen alentaisi kuitenkin nopeasti liikennöintikustannuksia kilometriä kohden kohti normaalia.
 
Mäkelänkatu

Ykkösellä matkustaessa Kallion kierros tuntuu pitkältä. Kuitenkin aikataulun mukaan Sturenkadun risteyksestä Hakaniemeen ykkösellä ja seiskalla kuluu molemmilla 10 min. Tämä kuvastaa pikemminkin seiskan takkuilevaa etenemistä Mäkelänkadulla ja Hämeentiellä. Pysäkit ovat tiheässä eivätkä liikennevaloetuudet oikein auta. Ero esim. Mannerheimintien liikenteeseen tuntuu isolta. Ratikkamatkustus lisääntyisi varmasti, jos meno olisi sujuvaa (tai ainakin edes tuntuisi siltä).
 
kuukanko sanoi:
HKL on reagoinut ratikkamatkustuksen vähäisyyteen vähentämällä ykkösen liikennettä.
HKL tuntuu olevan jonkinsortin "ongelma" ykkösen kanssa. Ratkaisu olisi hyvin helppo, eikä edes mikään kallis: 65:n lakkauttaminen ja kiskojen jatkaminen Oulunkylän asemalle. Jostain syystä tätä ei kuitenkaan ole tehty...

kuukanko sanoi:
Jotta matkustajat siirtyisivät bussista ratikkaan, olisi edellytyksenä että linja kulkee keskustassa Kaivokadulle ja ei kierrä Sturenkadun kautta. Uusia kiskoja ei tarvittaisi kuin ehkä kääntöpaikkaa varten keskustassa.
late- sanoi:
Tietysti uusikin kääntöpaikka voidaan tehdä, jos sopiva paikka löytyy. Luultavasti tarvittaisiin kyllä vähän lisää kiskotusta samalla koska esimerkiksi Kanjossa esitetty Kampintori tuskin enää on käytettävissä eikä Kampin metroaseman edustakaan aivan paras paikka minusta ole Fredrikinkadun joukkoliikenteen toimivuuden kannalta. Yksi mahdollisuus olisi tietysti paluu vanhaan ja kääntöpaikan vieminen Marian sairaalalle.
Sturenkadun "kierrolla" on toisaalla tietty palvelumerkitys, mutta 9 ja 51 hoitavat tämän... Keskustassa olisi Rautatientorin silmukka valmiina, mutta tämä jää hieman sivuun. Töölöntori on ehkä vähän turhan kaukana, mutta miksei... Marian sairaala olisi sikälikin hyvä vaihtoehto, että samalla 55:n liikennettä voitaisiin vähentää.
 
Nakkiputka sanoi:
Marian sairaala olisi sikälikin hyvä vaihtoehto, että samalla 55:n liikennettä voitaisiin vähentää.
Jaahas, että ympyrä olisi joskus vielä sulkeutumassa? Vuonna 1959 nimittäin lakkautettiin raitioyhteys Mannerheimintie - Kalevankatu - Annankatu - Eerikinkatu - Lapinlahdenkatu - Marian sairaala. Osa kiskotuksesta purettiin vasta 1970-luvun alussa.
Olisi erittäin mielenkiintoista, jos aikanaan ratikan korvannut bussi h55 korvattaisiin vielä joskus ratikalla.
Marian sairaalan uuden raitiotien linjauksesta olisin utelias kuulemaan tai lukemaan. Se varmaan kulkisi muuta kuin vanhaa, mutkikasta jo kerran lakkautettua reittiä. Tosin Eerikinkadullekin tiettävästi kaavaillaan raitiotietä, mutta tämä lienee ihan oma projetkinsa.
 
Nakkiputka sanoi:
HKL tuntuu olevan jonkinsortin "ongelma" ykkösen kanssa. Ratkaisu olisi hyvin helppo, eikä edes mikään kallis: 65:n lakkauttaminen ja kiskojen jatkaminen Oulunkylän asemalle. Jostain syystä tätä ei kuitenkaan ole tehty...
Uusien kiskojen rakentaminen ei koskaan ole helppo ratkaisu. Mitään bussilinjaa ei edes saisi korvattua kovin lyhyellä uudella kiskopätkällä, esim. h65A:lla on pohjoispäässä usean kilometrin verran reittiä, jossa ei nyt mene kiskoja,

Matkustajia pitäisi kuitenkin löytyä jo nykyistenkin kiskojen varresta. Kuten aikaisemmin kirjoitin, "elävät" monet Mäkelänkadun bussilinjat keskustan ja Mäkelänkadun väliä kulkevista matkustajista. Jos niistä matkustajista valtaosa saataisiin siirrettyä ratikkaan, saataisiin ratikkalinjalle paljon enemmän matkustajia kuin jatkamalla kiskoja Käpylästä jonkin yksittäisen bussilinjan päättärille.

Jos ykkösen kiskoja halutaan jatkaa jonnekin Pohjolanaukiolta, pitäisi niiden mielestäni mennä ilman muuta Käpylän asemalle. Se toisi suhteellisen helpon vaihtomahdollisuuden junasta Mäkelänkadun varteen verrattuna nykyisiin Tuusulanväylän bussipysäkkeihin, joille on aika pitkä kävelymatka. Jos junaliikenteen kustannuksia saadaan joskus alennettua, voisi Käpylän asemalla olla vaikka bussien liityntäterminaali: Rautatientorille menevät vaihtaisivat junaan, joka veisi sinne 7 minuutissa, matkan varrelle menevät pääsisivät ratikkaan.
 
kuukanko sanoi:
Jos junaliikenteen kustannuksia saadaan joskus alennettua, voisi Käpylän asemalla olla vaikka bussien liityntäterminaali: Rautatientorille menevät vaihtaisivat junaan, joka veisi sinne 7 minuutissa, matkan varrelle menevät pääsisivät ratikkaan.
Tätä "Kottby C" -ideaa on puitu #bussipoolilla muutamaankin otteeseen. Kaikki Tuusulanväylää saapuvat bussilinjat katkaistaisiin Käpylän terminaaliin, joka sijoittuisi radan päälle. Linja 615 voisi ehkä ajaa edelleen keskustaan asti. Käpylässä Pasilaan ja keskustaan menevät matkustajat vaihtaisivat junaan ja Mäkelänkadulle, Kallioon tai Hämeentielle menevät voisivat vaihtaa raitiovaunuun.

Mitkä sitten olisivatkaan nämä Mäkelänkadun ratikkalinjat? Kun linja 51 pätkäistäisiin, voitaisiin 1(A) muuttaa kokopäivälinjaksi ja tihentää sen vuoroväli takaisin ratikkamaiseksi.

Sörnäisten suuntaan voisi mennä kaksikin linjaa. Toinen voisi olla linja 8, joka ei enää ajaisikaan Vallilaan vaan kääntyisi Hämeentieltä Mäkelänkadulle. Uusi linja, olkoon nyt vaikka numeroltaan 5, voisi ajaa Käpylästä Mäkelänkatua ja Hämeentietä Hakaniemeen ja edelleen Kaivokadulle, josta reitti jatkuisi esimerkiksi Töölön suuntaan päättyen vaikkapa Töölöntorille tai Kuusitielle. Tämä linja voisi siten korvata 10:n apulinjaksi suunnitellun 10A:n.

Mäkelänkadun ruuhkaisinta osuutta palvelisi edelleen myös linja 7. Näillä neljällä linjalla Mäkelänkadulle saataisiin erittäin tiheä ja houkutteleva raitiovaunuliikenne. Bussiliikenne Mäkelänkadulta poistuisi Hyrylän suunnan kaukoliikennettä lukuun ottamatta lähes kokonaan ja ehkä Tuusulakin vielä joskus liittyy YTV-alueeseen, jolloin nämäkin linjat voitaisiin pätkiä...
 
Eikös H42 ollut aikoinaan silleen että ruuhka aikana ei päästetty pois matkustajia välillä Erottaja - Ruha?
Miten jos sama tehtäis että bussilinjoilla jotka jatkavat Tuusulanväylälle ei saa päästä matkustajia pois välillä Rautatientori - Käpylänaukio? Silloin matkustajat väkisin ohjautuisivat skuruun.
Kuin matkustan aamuisin 613K:lla töihin huomaan että on paljon matkustajia jotka jäävät pois juuri e.m. välillä. Ja sen linjan ideahan taitaa olla enemmän että se palvelisi Vantaa - Helsinki väliä eikä RT - Kä Au. Skurulinja 1 pitäisi tehdä enemmän runkolinjamaiseksi, samalla tavalla kuin 10 on Mannerheimintiellä.

T: Skurubisin
 
Skurubisin sanoi:
Eikös H42 ollut aikoinaan silleen että ruuhka aikana ei päästetty pois matkustajia välillä Erottaja - Ruha?
Helsingin linjoilla on ollut eri aikoina erilaisia "pikalinjoja" tai sellaisten sukulaisia. Yhteen aikaan pikalinjat oli varustettu X-tunnuksella. 1970-luvulla useilla esikaupunkilnjoilla oli ruuhka-aikaan ainakin keskustasta ulos ajettaessa sivukilpi, jossa ilmoitettiin "ensimmäinen poistumispysäkki se ja se, (h63:lla esim. Kivihaka)". Tällainenkin käytäntö teki linjasta hieman pikaisemman ja karsi turhia paikallismatkoja kantakaupungin alueella.
Raitiovaunukiskoin varustetuilla pääväylillä tuollaisia ratkaisuja voitaisiin tietty soveltaa nykyäänkin, jos vain mahdollista.
 
Mielestäni ei ole hyvää palvelua pakottaa matkustajia pois busseista. Oikeastaan Mäkelänkatu on ainoa, missä Mäkelänkadun matkustajat vaikuttavat bussien maksimikuormaan. Mannerheimintiellä ja Hämeentiellä bussien maksimikuormat ovat yleensä vasta ko. katujen pohjoispäässä, joten itse asiassa bussia kantakaupungin sisäisillä matkoilla käyttävät matkustajat saadaan kuljetettua ilmaiseksi.

Jos Mäkelänkadulla olisi hyvä ratikkaliikenne, matkustajat käyttäisivät sitä - ja jos hyvää ratikkaliikennettä ei ole, ei matkustajilta voi kieltää bussinkaan käyttöä.
 
kuukanko sanoi:
Jos Mäkelänkadulla olisi hyvä ratikkaliikenne, matkustajat käyttäisivät sitä - ja jos hyvää ratikkaliikennettä ei ole, ei matkustajilta voi kieltää bussinkaan käyttöä.
Niin, Mäkelänkadun miltään kohdalta ei ole suoraa ratikkayhteyttä esimerkiksi Rautatientorille. Aiemmin tässä viestiketjussa esitellyillä toimenpiteillä asiaa olisi mahdollista korjata.
 
Mäkelän kadun ratikkaliikenne vs. bussit

Itse liikun mieluummin bussilla kuin ratikoilla. Kulkevat nopeammin, mukavammat penkit, ei tarvitse väistellä vastatusten istuvien tai seisovien katseita, lähes aina saa istumapaikan. Mäkelänkadulla ratikka tulee otettua, mikäli sellainen on näkyvissä, mutta jos odottamaan joutuu, niin suuntaan suoraan bussipysäkille.

Ratikkaliikenteessä kannattaisi ehkä keskittää voimavarat suosituimmille reiteille ja yhdistää tarvittaessa pari ratikkaa toisiinsa. Aikoinaan seiskoilla päivittäin kulkiessani oli varsin tyypillistä, että ratikka oli aivan täynnä, mutta jos uskalsi ottaa riskin ja olla tunkematta itseään väkisin mukaan, niin perästä tuli minuutin viiveellä tyhjä. Mutta kun ei voinut olla varma... Liekö noista tilanteista päästy eroon?
 
Re: Mäkelän kadun ratikkaliikenne vs. bussit

Harri Turunen sanoi:
Itse liikun mieluummin bussilla kuin ratikoilla. Kulkevat nopeammin, mukavammat penkit, ei tarvitse väistellä vastatusten istuvien tai seisovien katseita, lähes aina saa istumapaikan.
Ei kai ratikassa (Mäkelänkadulla kulkevissa malleissa) ole istuimia vastakkain muualla kuin yksi takaperin sijoitettu aivan etuoven luona? Matalalattiabusseissa selkä menosuuntaan -istuimia on 4 - 8 kpl mallista riippuen. Luku pitää tuplata, kun halutaan summa toistensa kasvoja tuijottamaan joutuvista.
Ja eikö muka linjan 1 tai 1A vaunuissa saa istumapaikkaa? Jos ei, niin sittenhän linjoilla on valoisa tulevaisuus, kun kerran matkustajia riittää. :wink:
 
Re: Mäkelän kadun ratikkaliikenne vs. bussit

En ole enää kolmeen vuoteen käyttänyt aktiivisesti seiskoja ja ykkösiäkin ehkä kerran tai pari. Nämä "katseidenvälttelyongelmat" ovat uudempia, lähinnä kympeissä koettuja... Eikä tuo nyt oikeasti niin iso ongelma ole, pieni epämukavuus lähinnä.
 
Takaisin
Ylös